Ο επενδυτής Στίβεν Γουντ (Steven Wood) κατηγορεί την ελβετική ωρολογοποιία Swatch Group ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα ενός και μόνο μετόχου, κηρύσσοντας πόλεμο στην οικογένεια των ιδρυτών της, με στόχο να εκλεγεί και ο ίδιος στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.

Ο Γουντ, ιδρυτής και επικεφαλής επενδύσεων της GreenWood Investors με έδρα τη Νέα Υόρκη, δήλωσε μάλιστα στους Financial Times ότι ο όμιλος πίσω από τις μάρκες Omega, Harry Winston και Breguet βρίσκεται «σε μια κατάσταση όπου αγνοούνται τα δικαιώματα των μετόχων μειοψηφίας».

1

Τα σχόλιά του αποτελούν έμμεση αλλά σαφή κριτική προς την οικογένεια Χάγιεκ, η οποία κατέχει το 25% των μετοχών της Swatch αλλά ελέγχει το 44% των δικαιωμάτων ψήφου. Ο Νικ Χάγιεκ Τζούνιορ, γιος του ιδρυτή της Swatch, είναι διευθύνων σύμβουλος από το 2003, ενώ η αδελφή του, Νάιλα, προεδρεύει του διοικητικού συμβουλίου από το 2010.

Η GreenWood, που διαθέτει το 0,5% των μετοχών της εταιρείας αξίας περίπου 37 εκατ. ελβετικών φράγκων (44,7 εκατ. δολαρίων), έχει καταθέσει πρόταση για την εκλογή του Wood στο διοικητικό συμβούλιο κατά τη γενική συνέλευση της Swatch στις 21 Μαΐου.

Η οικογένεια Χάγιεκ δέχεται πιέσεις μετά από χρόνια υποαπόδοσης, τα οποία έκαναν τον Νικ Χάγιεκ να επαναφέρει επανειλημμένα την ιδέα της εξόδου της εταιρείας από το χρηματιστήριο. Η Swatch ανέφερε πτώση 75% στα καθαρά της κέρδη πέρυσι, στα 219 εκατ. ελβετικά φράγκα.

«Η υποτίμηση είναι εξαιρετικά ανησυχητική. Η Swatch διαπραγματεύεται περίπου στο μισό της λογιστικής της αξίας», δήλωσε ο Γουντ, προσθέτοντας ότι έχει ξεκινήσει επαφές με το διοικητικό συμβούλιο από τον Ιούνιο. «Πρόκειται για μια μοναδική ευκαιρία στον χώρο της πολυτέλειας», είπε.

Η εκστρατεία του Wood αποτελεί σπάνιο παράδειγμα ενεργού συμμετοχής μετόχου στην Ελβετία, όπου πολλές εταιρείες ελέγχονται από ισχυρές οικογένειες.

Η Swatch διαθέτει ιδιαίτερη μετοχική δομή. Η οικογένεια Χάγιεκ κατέχει κυρίως ονομαστικές μετοχές, οι οποίες έχουν περισσότερα δικαιώματα ψήφου από τις ανώνυμες μετοχές που βρίσκονται κυρίως στα χέρια θεσμικών επενδυτών. Ο Γουντ θέλει να εκπροσωπήσει τους κατόχους ανώνυμων μετοχών, οι οποίοι ελέγχουν το 55% του μετοχικού κεφαλαίου της Swatch.

Ο ίδιος αυτοχαρακτηρίζεται «οικοδομιστής» και όχι ακτιβιστής. Ζητά από τη Swatch να βελτιώσει την επικοινωνία της με τους επενδυτές – προσέγγιση που έχει ακολουθήσει και στη Leonardo, ιταλική εταιρεία αμυντικών και αεροδιαστημικών συστημάτων εισηγμένη στο χρηματιστήριο, όπου είναι μέλος του Δ.Σ. από το 2023.

Πολλές από τις απόψεις του Wood ευθυγραμμίζονται με εκείνες αναλυτών και μετόχων, σύμφωνα με τον Ζαν-Φιλίπ Μπερτσί, επικεφαλής ερευνών ελβετικών μετοχών στην Vontobel.

«Όλοι οι επενδυτές συμφωνούν με όσα λέει. Είναι θετικό να υπάρχει μια υγιής πίεση προς την οικογένεια Χάγιεκ», δήλωσε.

Το διοικητικό συμβούλιο της Swatch έχει προτείνει στους μετόχους να καταψηφίσουν την πρόταση εκλογής του Γουντ, επικαλούμενο διάφορους λόγους, μεταξύ των οποίων ότι δεν είναι Ελβετός και δεν διαμένει στην Ελβετία. Η εταιρεία υποστηρίζει ότι ο Ζαν-Πιερ Ροτ, πρώην πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας της Ελβετίας και μέλος του Δ.Σ. της Swatch από το 2010, είναι ο κατάλληλος εκπρόσωπος των κατόχων ανώνυμων μετοχών.

Ωστόσο, το ελβετικό ίδρυμα Ethos, που εκπροσωπεί ελβετικά συνταξιοδοτικά ταμεία και έχει εκφράσει στο παρελθόν ανησυχίες για την εταιρική διακυβέρνηση της Swatch, έχει προτείνει ψήφο υπέρ της εκλογής του Wood.

Από την άλλη, η συμβουλευτική ISS συνέστησε στους μετόχους να καταψηφίσουν την πρόταση, υποστηρίζοντας ότι ο Γουντ δεν παρουσίασε επαρκώς τεκμηριωμένο σχέδιο. Παράλληλα, πρότεινε την καταψήφιση της επανεκλογής των περισσοτέρων μελών του διοικητικού συμβουλίου, κρίνοντας πως η Swatch απέτυχε να διαμορφώσει ένα επαρκώς ανεξάρτητο διοικητικό σχήμα.

Σύμφωνα με τον Γουντ, η Swatch δεν έχει δώσει στους κατόχους ανώνυμων μετοχών τη δυνατότητα να εκλέξουν οι ίδιοι τον εκπρόσωπό τους στο Δ.Σ., χωρίς την παρέμβαση των ονομαστικών μετόχων – γεγονός που, όπως ισχυρίζεται, παραβιάζει το ελβετικό δίκαιο.

Η Swatch απάντησε ότι θα φροντίσει η πρόταση να εξεταστεί «με νομικά ορθό τρόπο» στη γενική συνέλευση και ότι λειτουργεί απολύτως εντός του πλαισίου των εθνικών νόμων και κανονισμών.

Ο Γουντ δήλωσε ότι έχει τη στήριξη της Orbis Investment Management, η οποία κατέχει το 1% των μετοχών της Swatch.

Αν όμως η οικογένεια Χάγιεκ καταφέρει να μπλοκάρει την εκλογή του στο διοικητικό συμβούλιο αυτόν τον μήνα, ο Γουντ εξετάζει το ενδεχόμενο να εξασφαλίσει υποστήριξη από το 5% των μετόχων ώστε να ζητήσει σύγκληση έκτακτης γενικής συνέλευσης.

Στόχος του θα ήταν η διενέργεια ξεχωριστής ψηφοφορίας μόνο μεταξύ των κατόχων ανώνυμων μετοχών, για την εκλογή του ως εκπροσώπου τους.

«Υπάρχουν πολλοί δρόμοι που μπορεί να πάρει αυτή η υπόθεση», είπε. «Η 21η Μαΐου δεν είναι το τέλος της ιστορίας».

Διαβάστε επίσης: 

Η Swatch σε κρίση: Πτώση μετοχών, κρίση στην Κίνα και φήμες για εξαγορά 

Swatch: Νέα πρόσωπα στην διοίκηση εν μέσω μειωμένης ζήτησης στη πολυτέλεια

Swatch: Αυτό είναι το νέο πολυτελές ρολόι της εταιρείας σε χαμηλή τιμή σε συνεργασία με την Blancpain


© The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.