bloomberg

Financial Times

Η Apple ξοδεύει 6 δισ. δολάρια για νέες σειρές και εισέρχεται στον πόλεμο του video streaming

  • Financial Times


Η Apple διαθέτει πάνω από 6 δισ. δολάρια για τη δημιουργία πρωτότυπων σειρών και ταινιών εν όψει της έναρξης της νέας συνδρομητικής διαδικτυακής της πλατφόρμας. Πρόκειται για ένα προϋπολογισμό ιδιαίτερα υψηλό, με στόχο να ανταγωνιστεί τις άλλες αντίστοιχες πλατφόρμες, Netflix, Disney και HBO, ιδιοκτησίας της AT&T.

Η κατασκευάστρια εταιρεία του iPhone προετοιμάζει την είσοδο της στα media εδώ και χρόνια, μετά την πρόσληψη δύο γνωστών στελεχών της Sony Pictures, των Jamie Erlicht και Zack Van Amburg, που έχουν τεθεί επικεφαλής από το 2017.

Τα δύο στελέχη είχαν αρχικά στη διάθεση τους κεφάλαια ύψους 1 δισ. δολαρίων για να εξασφαλίσουν περιεχόμενο κατά το πρώτο τους έτος, αλλά ο προϋπολογισμός έχει αυξηθεί και μέχρι τώρα έχει ξεπεράσει τα 6 δισ. δολάρια, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Η εταιρεία έχει ξοδέψει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια μόνο για μία σειρά στην οποία θα συμμετέχουν αστέρες όπως η Jennifer Aniston, η Reese Witherspoon και ο Steve Carell, με τίτλο The Morning Show. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αυτό το ποσό αντιστοιχεί σε υψηλότερη τιμή ανά επεισόδιο από αυτή της σειράς Game of Thrones, το οποίο σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, είχε κόστος 15 εκατομμύρια δολάρια για κάθε επεισόδιο της τελευταίας του σεζόν.

Η σειρά The Morning Show μαζί με το δράμα επιστημονικής φαντασίας See, στο οποίο πρωταγωνιστεί ο σταρ της ταινίας Aquaman, Jason Momoa και γράφτηκε από τον δημιουργό του Peaky Blinders, Steven Knight, είναι οι ακριβότερες σειρές της πλατφόρμας της Apple.

Η Apple προσπαθεί να δημιουργήσει μια βιβλιοθήκη με πρωτότυπα προγράμματα προκειμένου να ανταγωνιστεί τους πιο εδραιωμένους ανταγωνιστές, όπως η Netflix. Αν και ο προϋπολογισμός της εταιρείας παραμένει αρκετά χαμηλότερα από τις αναμενόμενες δαπάνες της Netflix για περιεχόμενο, που ανέρχονται σε 15 δισ. δολάρια φέτος, η γενναιοδωρία της στους όρους πληρωμής τη βοήθησε να κλείσει σημαντικές συμφωνίες στο Χόλιγουντ.

Σε αντίθεση με την Netflix, η οποία συχνά καταβάλλει τις αμοιβές στους δημιουργούς της σταδιακά για αρκετά χρόνια, η Apple πληρώνει νωρίτερα στην παραγωγική διαδικασία, σύμφωνα με πηγές προσκείμενες στην εταιρεία.

Η νέα υπηρεσία TV + της εταιρείας θα κυκλοφορήσει μέσα στους επόμενους δύο μήνες,  σε μια προσπάθεια να προλάβει την έναρξη της πλατφόρμας Disney Plus, η οποία σύμφωνα με τη Disney θα κάνει ντεμπούτο στις ΗΠΑ στις 12 Νοεμβρίου. Η Apple και η Disney κυκλοφόρησαν τα trailer με τις νέες τους υπηρεσίες τη Δευτέρα.

Η Apple δεν έχει ακόμα αποκαλύψει την τιμολόγηση ή άλλες βασικές λεπτομέρειες για τη συνδρομητική υπηρεσία TV +, αλλά επισήμανε ότι νέο περιεχόμενο θα προστίθεται κάθε μήνα μετά την κυκλοφορία της, σε περισσότερες από 100 χώρες. Συμφωνία με την τακτική της Apple να μην αποκαλύπτει λεπτομέρειες για τα νέα της προϊόντα, η εταιρεία παρείχε ελάχιστες πληροφορίες σχετικά με το χρονοδιάγραμμα και τις λεπτομέρειες της νέας υπηρεσίας video streaming, ακόμη και για τα στούντιο στα οποία βρίσκονται οι εγκαταστάσεις για την προβολή των προγραμμάτων.

Η παρουσία της Apple ανεβάζει τον πήχη στις τιμές των τηλεοπτικών σειρών, επισημαίνουν στελέχη της βιομηχανίας. Η Apple αρνήθηκε να σχολιάσει.

Η τελευταία εξέλιξη έρχεται μετά από αρκετές μη ολοκληρωμένες προσπάθειες της Apple να εισέλθει στον χώρο της τηλεόρασης κατά την τελευταία δεκαετία.

Το TV+ ξεκινά σε μία περίοδο κατά την οποία η εταιρεία, με CEO τον Tim Cook, προσπαθεί να ενισχύσει τα ψηφιακά μέσα και τις υπηρεσίες cloud που προσφέρει και να μειώσει την εξάρτησή της από το iPhone. Η εταιρεία στοχεύει στην επίτευξη εσόδων από υπηρεσίες ύψους 50 δισ. δολαρίων έως το 2020.

Ο  Cook δήλωσε σχετικά με τα πρόσφατα κέρδη της Apple ότι αναμένει από τους περισσότερους ανθρώπους να «αποκτήσουν πολλαπλά προϊόντα streaming», προσθέτοντας ότι «θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό για να τους πείσουμε ότι το προϊόν Apple TV + πρέπει να είναι ένα από αυτά».

Υπό την καθοδήγηση του αντιπροέδρου Eddy Cue, οι Erlicht και Van Amburg έφτιαξαν μια ομάδα βετεράνων των media στα νέα γραφεία της Apple στο Λος Άντζελες στην Culver City.

Η Apple τον Μάρτιο πραγματοποίησε μια εκδήλωση αστεριών στην οποία ηχηρά ονόματα του Χόλιγουντ, συμπεριλαμβανομένων των Oprah Winfrey και Steven Spielberg, βρέθηκαν με τον Cook στη σκηνή για να προωθήσουν την νέα υπηρεσία streaming. «Υπάρχουν σε ένα δισεκατομμύριο τσέπες», δήλωσε η Opra Winfrey για την Apple, καθώς παρουσίασε τα σχέδιά της για νέα ντοκιμαντέρ και ζωντανές εκπομπές βιβλίων που θα είναι αποκλειστικά για την κατασκευάστρια των iPhone.


ΣΧΟΛΙΑ