Μια σειρά μυστηριωδών επιθέσεων με μαγνητικές νάρκες σε δεξαμενόπλοια έχει προκαλέσει ανησυχία στον κόσμο της ναυτιλίας, δημιουργώντας εικασίες ότι οι εκρήξεις αποτελούν μέρος μιας εκστρατείας σαμποτάζ, υποστηριζόμενη από κάποιο κράτος, αναφέρουν σε άρθρο τους οι FT.

Πέντε πλοία έχουν πληγεί σκοπίμως από εκρήξεις φέτος, με το πιο πρόσφατο περιστατικό να  αφορά το ελληνόκτητο δεξαμενόπλοιο Vilamoura, το μηχανοστάσιο του οποίου πλημμύρισε ενώ έπλεε στα ανοικτά της Λιβύης, την περασμένη εβδομάδα.

1

Όλα τα πλοία είχαν προσεγγίσει ρωσικά λιμάνια τις εβδομάδες πριν από τις επιθέσεις, γεγονός που οδήγησε ορισμένους ειδικούς σε θέματα ασφάλειας να υποθέσουν ότι η Ουκρανία έβαλε το χεράκι της στις εκρήξεις, επισημαίνει το δημοσίευμα.

Το Κίεβο δεν έχει απαντήσει αν εμπλέκεται άμεσα, αλλά οι δυνάμεις ασφαλείας του έχουν ιστορικό μυστικών επιχειρήσεων κατά ρωσικών συμφερόντων. Η στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Ουκρανίας με δήλωση της την Τρίτη, περιέγραψε το Vilamoura ως δεξαμενόπλοιο που ανήκει στον «σκιώδη στόλο» της Ρωσίας.

Ένας σύμβουλος ασφαλείας του τομέα είπε ότι αρχικά «όλα τα δάχτυλα» έδειχναν προς την Ουκρανία. Αλλά οι διαφορές στη φύση της επίθεσης στο Vilamoura – το οποίο χτυπήθηκε στο κύτος του και όχι στο πλάι του – έχουν δημιουργήσει θεωρίες σχετικά με το αν άλλοι πιθανοί δολιοφθορείς είναι υπεύθυνοι τουλάχιστον για κάποιες από τις επιθέσεις.

Τέσσερα από τα πλοία αυτά είχαν καταπλεύσει σε λιμάνια της Λιβύης, μιας χώρας διαιρεμένης μεταξύ αντίπαλων φατριών που βασίζονται στα έσοδα από τις μεταφορές πετρελαίου. Όλα τα δεξαμενόπλοια έχουν επίσης αγκυροβολήσει ανοιχτά της Μάλτας για να παραλάβουν προμήθειες.

Η επίθεση στο Vilamoura την περασμένη εβδομάδα ακολούθησε μετά από ένα άλλο παρόμοιο περιστατικό τον Ιανουάριο και τρία ακόμη συμβάντα τον Φεβρουάριο. Ενώ τα περισσότερα περιστατικά σημειώθηκαν στη Μεσόγειο, ένα δεξαμενόπλοιο χτυπήθηκε στη Βαλτική Θάλασσα, επισημαίνουν οι FT.

Ο Martin Kelly, επικεφαλής συμβουλευτικής της εταιρείας θαλάσσιας ασφάλειας EOS Risk Group, ανέφερε ότι υπάρχουν μόνο «κάποιες» ομοιότητες μεταξύ του τελευταίου και των προηγούμενων περιστατικών.

«Υπάρχει ακόμα ένα εύρος εναλλακτικών πιθανοτήτων, όπως να είναι οι δράστες από την Λιβύη ή από άλλο κράτος, με δυνατότητες και ενδεχομένως κίνητρο», δήλωσε ο Kelly.

Πριν από την τελευταία έκρηξη, τον περασμένο μήνα, ο Arsenio Dominguez, γενικός γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO) των Ηνωμένων Εθνών, είχε εκφράσει ανησυχία για το κύμα εκρήξεων στα πλοία.

«Επιβεβαιώνω ότι θα παρακολουθούμε στενά αυτά τα περιστατικά και τις σχετικές έρευνες», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Τέσσερα από τα δεξαμενόπλοια ανήκουν σε γνωστούς Έλληνες και Κύπριους πλοιοκτήτες. Το Vilamoura, που επλήγη την περασμένη εβδομάδα, ανήκει στον όμιλο Cardiff του εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου.

Το Seacharm, που χτυπήθηκε τον Ιανουάριο στα ανοικτά της Τουρκίας, και το Seajewel, που επλήγη τον Φεβρουάριο στην Ιταλία, ανήκουν στην Thenamaris, τον ναυτιλιακό όμιλο που ελέγχει ο Νικόλας Μαρτίνος.

Το Grace Ferrum, που υπέστη ζημιές στα ανοικτά της Λιβύης τον Φεβρουάριο, ανήκει στην κυπριακή Cymare.

Το Koala υπέστη ζημιές από έκρηξη στο λιμάνι Ust-Luga της Ρωσίας τον Φεβρουάριο. Το πλοίο τέθηκε υπό κυρώσεις από την ΕΕ τον Μάιο για παράτυπη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου.

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα υπόλοιπα πλοία παραβίασαν τους κανόνες της G7 μεταφέροντας ρωσικό πετρέλαιο σε τιμή άνω των 60 δολαρίων ανά βαρέλι. Τα δεδομένα εντοπισμού πλοίων δείχνουν ότι τα δεξαμενόπλοια που δέχθηκαν επίθεση είχαν επισκεφθεί κυρίως ρωσικά λιμάνια που διαχειρίζονται πετρέλαιο από το Καζακστάν, το οποίο δεν υπόκειται σε κυρώσεις.

Η εταιρεία TMS Tankers επιβεβαίωσε ότι το πλοίο της υπέστη «έκρηξη στο μηχανοστάσιο» ενώ μετέφερε 1 εκατομμύριο βαρέλια αργού πετρελαίου φορτωμένα στη Zuwetina της Λιβύης. Δεν υπήρξαν τραυματισμοί ή ρύπανση.

«Το μηχανοστάσιο πλημμύρισε και το πλοίο έχασε την ευελιξία του, αλλά η εισροή νερού σταμάτησε και παρέμεινε σταθερό», δήλωσε η εταιρεία.

Η Thenamaris επιβεβαίωσε ότι τα πλοία της αντιμετώπισαν νωρίτερα φέτος «περιστατικά ασφαλείας σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και σε διαφορετικές γεωγραφικές τοποθεσίες στη Μεσόγειο Θάλασσα».

«Η Thenamaris, σε συμμόρφωση πάντα με τους διεθνείς και ευρωπαϊκούς κανόνες και κανονισμούς, συνεργάζεται πλήρως με τις αρμόδιες αρχές για να υποστηρίξει τις συνεχιζόμενες έρευνές τους», ανέφερε.


© The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.