• bloomberg

    Financial Times

    Financial Times: Οι Βρυξέλλες πιέζουν τις Big Tech να μοιράζονται τα δεδομένα τους

    • NewsRoom


    Έτοιμη να αναγκάσει τους μεγάλους τεχνολογικούς κολοσσούς να μοιραστούν τον «θησαυρό» δεδομένων που συλλέγουν από τους πελάτες τους, με μικρότερες εταιρείες του χώρου, εμφανίζεται η ΕΕ, σύμφωνα με το προσχέδιο του νέου κανονισμού για τις ψηφιακές υπηρεσίες.

    Εταιρείες όπως η Amazon και η Google «δεν θα χρησιμοποιούν δεδομένα που συλλέγονται στην πλατφόρμα… για τις δικές τους εμπορικές δραστηριότητες… εκτός αν [τα καταστίσουν] προσιτά σε επιχειρηματικούς χρήστες που δραστηριοποιούνται στις ίδιες εμπορικές δραστηριότητες », αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο.

    Ο νέος κανονισμός για τις ψηφιακές υπηρεσίες, ο οποίος αναμένεται μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, είναι η πρώτη μεγάλη αναθεώρηση της προσέγγισης της ΕΕ για τη ρύθμιση του Διαδικτύου εδώ και δύο δεκαετίες. Οι Βρυξέλλες ελπίζουν να θέσουν παγκόσμια πρότυπα για την ψηφιακή οικονομία και να ανατρέψουν τα παγιωμένα πλεονεκτήματα που απολαμβάνουν οι Big Tech.

    Νωρίτερα αυτό τον μήνα, ο Γάλλος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, είχε δηλώσει στους Financial Times ότι η ΕΕ ετοίμαζε μια «μαύρη λίστα συμπεριφορών» των αποκαλούμενων «gatekeeper platforms» που θα τις ανάγκαζε να σταματήσουν μερικές από τις αμφιλεγόμενες πρακτικές τους. Τον Φεβρουάριο, η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Επίτροπος Ανταγωνισμού και Ψηφιακής Πολιτικής Μαργκρέτ Βεστάγκερ, προειδοποίησε ότι οι βασικοί παίκτες της τεχνολογίας θα πρέπει να ανοίξουν τα δεδομένα προς τους μικρότερους ανταγωνιστές τους.

    Το σχέδιο κανονισμού είναι μια πρώιμη ένδειξη ότι οι Βρυξέλλες έχουν πρόθεση να δεσμεύσουν στα χαρτιά τις ιδέες τους και δείχνουν ότι οι ρυθμιστικές αρχές προετοιμάζονται για μια μάχη με τη Silicon Valley. Οι γίγαντες της τεχνολογίας είναι πιθανό να υποστούν πλήγμα από την κλίμακα των φιλοδοξιών της ΕΕ για τον περιορισμό των εξουσιών των εταιρειών τους, μέσω των 30 παραγράφων απαγορεύσεων και υποχρεώσεων.

    Σε άλλο μέρος του προσχεδίου περιλαμβάνεται ένας κανόνας για τις λεγόμενες «gatekeeper platforms», εκείνες που διαθέτουν τεράστια δύναμη επειδή διαχειρίζονται τους ιστότοπους ή τις αγορές που χρησιμοποιούν άλλοι για να κάνουν επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον οποίο θα πρέπει να μπορούν να χρησιμοποιούν μόνο τα δεδομένα που συλλέγουν για ένα στενό εύρος σκοπών.

    «Οι Gatekeepers δεν θα χρησιμοποιούν δεδομένα που λαμβάνονται από επιχειρηματικούς χρήστες για διαφημιστικές υπηρεσίες για οποιονδήποτε άλλο σκοπό εκτός από τις διαφημιστικές υπηρεσίες », ανέφερε το προσχέδιο που έχει έρθει στην γνώση των Financial Times.

    Το προσχέδιο υποδηλώνει ότι ενδεχομένως οι Big Tech θα αναγκαστούν να εγκαταλείψουν την προτιμησιακή μεταχείριση των δικών τους υπηρεσιών στις ιστοσελίδες ή τις πλατφόρμες τους σε βάρος των αντιπάλων τους και ότι δεν θα τους επιτρέπεται να προεγκαθιστούν τις δικές τους εφαρμογές σε συσκευές όπως φορητούς υπολογιστές ή τηλέφωνα ή να αναγκάσουν άλλες εταιρείες να προεγκαταστήσουν αποκλειστικά το  δικό τους λογισμικό.

    Παράλληλα, οι Βρυξέλλες επιθυμούν οι μεγάλες πλατφόρμες να επιτρέπουν στους χρήστες να απεγκαταστήσουν τυχόν προεγκατεστημένες εφαρμογές σε συσκευές όπως smartphone και προσωπικούς υπολογιστές, σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο προσχέδιο, το οποίο πάντως βρίσκεται στα αρχικά του στάδια. Οι ρυθμιστικές αρχές επιθυμούν να αναδιαμορφώσουν τους κανόνες της ψηφιακής οικονομίας μετά από καταγγελίες ότι οι διαδικτυακές πλατφόρμες ήταν «πολύ μεγάλες για να νοιαστούν» και με αντιμονοπωλιακές υποθέσεις που διαρκούν συχνά για χρόνια χωρίς σημαντικές παραχωρήσεις για τη βελτίωση του ανταγωνισμού στο μπλοκ.

    Αλλά είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν την αντεπίθεση από τις εταιρείες τεχνολογίας. Σχολιάζοντας το Digital Services Act, η Google πρότεινε ότι οι υφιστάμενοι κανόνες πρέπει να εκσυγχρονιστούν αντί να «στραφούν στην εξέταση νέων και διακριτών ρυθμιστικών πλαισίων». Πρόσθεσε ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν πρέπει να βιαστούν να χαρακτηρίσουν ορισμένες εταιρείες ως «gatekeepers».

    «Σε ορισμένους τομείς, η πλατφόρμα μπορεί να έχει δύναμη σε μια αγορά. Σε άλλους, μπορεί να είναι ένας νεοεισερχόμενος ή οριακός παίκτης. Το ψηφιακό οικοσύστημα είναι εξαιρετικά διαφορετικό και εξελίσσεται ταχύτατα και θα ήταν εσφαλμένο για τον ορισμό vw gatekeepers να υπάρχει αξιολόγηση με αναφορά στη θέση ολόκληρης της εταιρείας ή του εταιρικού ομίλου», ανέφερε.


    © The Financial Times Limited 2024. All Rights Reserved. Not to be redistributed, copied or modified in any way.
    mononews.gr is solely responsible for providing this translation and the Financial Times Limited does not accept any liability for the accuracy or quality of the translation.




    ΣΧΟΛΙΑ