• ESG Today

    Taxonomy: Γιατί κάποιοι θεσμικοί επενδυτές δεν θέλουν το φυσικό αέριο

    Stephanie Pfeifer, Διευθύνουσα Σύμβουλος του IIGCC

    Stephanie Pfeifer, Διευθύνουσα Σύμβουλος του IIGCC


    Έκκληση στην Ευρωπαϊκή Ένωση να μη συμπεριλάβει το φυσικό αέριο στο taxonomy απευθύνουν κάποιοι από τους πιο ισχυρούς επενδυτές του κόσμου, προειδοποιώντας ότι η στόχευση στην ανάπτυξη θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τις προσπάθειες επίτευξης της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

    Η Ομάδα Θεσμικών Επενδυτών για την Κλιματική Αλλαγή (IIGCC), στην οποία συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, και τα τμήματα asset management της JPMorgan Chase και της Goldman Sachs Group, «αντιτίθεται σθεναρά σε οποιαδήποτε συμπερίληψη του φυσικού αερίου στις δράσεις του taxonomy», όπως αναφέρει σε επιστολή η Διευθύνουσα Σύμβουλος του IIGCC, Stephanie Pfeifer. Η προειδοποίηση απευθύνεται στους εκπροσώπους των κρατών μελών της ΕΕ, στους νομοθέτες και στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

    Η συμπερίληψη του φυσικού αερίου «θα υπονόμευε επίσης τις φιλοδοξίες της ΕΕ να αποτελεί ένα διεθνές σημείο αναφοράς για αξιόπιστα, επιστημονικά βασισμένα πρότυπα για την ταξινόμηση βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων», είπε.

    Ο όμιλος, ο οποίος εκπροσωπεί επενδυτές που ελέγχουν περίπου 50 τρισεκατομμύρια ευρώ (57 τρισεκατομμύρια δολάρια) σε περιουσιακά στοιχεία, έρχεται να προστεθεί σε σειρά άλλων που έχουν επιτεθεί στην ΕΕ, κατηγορώντας την ότι υποτιμά ένα πράσινο εγχειρίδιο κανόνων που σκοπό είχε να ανοίξει ένα παγκόσμιο μονοπάτι για βιώσιμες επενδύσεις. Στα τέλη του περασμένου έτους, το Ευρωπαϊκό Φόρουμ Βιώσιμων Επενδύσεων (Eurosif) εξέδωσε παρόμοια άποψη για λογαριασμό των μελών του, τα οποία διαχειρίζονται περίπου 20 τρισεκατομμύρια ευρώ.

    Η συμπερίληψη του φυσικού αερίου στην πράσινη ταξινόμηση της ΕΕ θα βοηθούσε τις κεντρικές και ανατολικές χώρες εντός της Ένωσης να απομακρυνθούν από τον άνθρακα. Η απόφαση, η οποία συνοδεύεται από χρονικά όρια και όρια εκπομπών, προτάθηκε από την Επιτροπή κατά τη διάρκεια της Πρωτοχρονιάς και αυτήν τη στιγμή είναι σε διαβούλευση που λήγει την επόμενη εβδομάδα. Ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ πρόκειται να εγκρίνει την πρόταση μέχρι το τέλος του μήνα και ακολούθως θα υποβληθεί στα κράτη μέλη και στο κοινοβούλιο για έγκριση.

    Το θέμα έχει ήδη διχάσει τα κράτη μέλη, τους νομοθέτες και τις ομάδες της κοινωνίας των πολιτών. Πράσινοι πολιτικοί στην Αυστρία και το Λουξεμβούργο επέκριναν το προσχέδιο μέτρου, λέγοντας ότι θα μπορούσε να βλάψει την αξιοπιστία του νέου taxonomy και να εκτρέψει τις επενδύσεις μακριά από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η Γερμανία έχει καταστήσει σαφές ότι είναι αντίθετη στη σχεδιαζόμενη συμπερίληψη της πυρηνικής ενέργειας στην ταξινόμηση της ΕΕ, ενώ υποστηρίζει τη συμπερίληψη του φυσικού αερίου. Η Γαλλία, εν τω μεταξύ, ευνοεί την πυρηνική ενέργεια.

    Όπως έχουν τα πράγματα επί του παρόντος, τόσο το φυσικό αέριο όσο και η πυρηνική ενέργεια βρίσκονται σε καλό δρόμο για να μπουν στην ταξινόμηση. Η Επιτροπή υιοθετεί μια ειδική διαδικασία ελέγχου που θα απαιτούσε από τουλάχιστον 20 κράτη μέλη — που αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ — να απορρίψουν συλλογικά τον κανόνα τους επόμενους μήνες, κάτι που είναι πολύ απίθανο.

    Σε συνέντευξή της στη γερμανική εφημερίδα Die Zeit, η κ. Φον ντερ Λάιεν είπε ότι υποστηρίζει το σχέδιο να δοθεί πράσινη «σήμανση» στο φυσικό αέριο και στην πυρηνική ενέργεια, προσθέτοντας ότι η Ευρώπη θα τα έχει  ανάγκη  «εφόσον δεν έχουμε επαρκή ανανεώσιμη ενέργεια».

    Ωστόσο, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι έτσι τελικά, οι επενδυτές δε θα γνωρίζουν πόσο πράσινες είναι πραγματικά οι συμμετοχές τους και σημειώνουν ότι άλλες ταξινομήσεις και κανονισμοί γενικά αποκλείουν το φυσικό αέριο και τα πυρηνικά.

    «Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο ορόσημο που θέτει τον τόνο για την επενδυτική κοινότητα παγκοσμίως», δήλωσε ο Will Martindale, επικεφαλής βιωσιμότητας στον Όμιλο Cardano. «Οι συνέπειες που θα έχει δεν πρέπει να παραβλεφθούν όταν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής λάβουν την τελική τους απόφαση».



    ΣΧΟΛΙΑ