• ESG Today

    Πράσινο Ταμείο: Χρηματοδότηση με 41 εκατ. ευρώ για βιώσιμες δράσεις σε Κοζάνη, Φλώρινα, Μεγαλόπολη

    Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας

    Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας


    Εγκρίθηκε το Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα από το Πράσινο Ταμείο «Χρηματοδότηση έργων και δράσεων για την ανάπτυξη βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων χαμηλού ανθρακικού αποτυπώματος στις Π.Ε. Κοζάνης, Φλώρινας και στον Δήμο Μεγαλόπολης της Π.Ε Αρκαδίας» συναποφάσισαν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας και ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος  Παπαθανάσης.

    Ο συνολικός προϋπολογισμός του χρηματοδοτικού προγράμματος ανέρχεται σε 41.384.181 ευρώ και η διάρκεια του προγράμματος εκτείνεται στο σύνολο του 2022.

    Η σχετική δαπάνη θα καλυφθεί από τον εγκεκριμένο προϋπολογισμό του Πράσινου Ταμείου του οικονομικού έτους 2022.

    Όπως ορίζεται στην απόφαση, η εκτέλεση του εν λόγω προγράμματος ανατέθηκε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πρασίνου Ταμείου.

    Πρόσκληση υποβολής προτάσεων

    Ειδικότερα, όσον αφορά στην έκδοση πρόσκλησης/εων υποβολής προτάσεων, η διαδικασία και οι όροι υποβολής των σχετικών προτάσεων στο Πράσινο Ταμείο, οι προϋποθέσεις και οι διαδικασίες ένταξης των δυνητικών δικαιούχων στο Πρόγραμμα, τα κριτήρια αξιολόγησης/επιλογής και η διαδικασία αξιολόγησης, έγκρισης και ένταξης των προτάσεων στο Πρόγραμμα, ο καθορισμός των ζητουμένων δικαιολογητικών και λοιπών στοιχείων που θα πρέπει να περιλαμβάνει ο φάκελος υποβολής της πρότασης στο Πράσινο Ταμείο οι υποχρεώσεις των δικαιούχων, καθώς επίσης και κάθε άλλη λεπτομέρεια για την εφαρμογή του προγράμματος θα καθορίζονται με αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου του Πράσινου Ταμείου.

    Με τις οποίες αποφάσεις αυτές μπορεί να εγκρίνονται Οδηγοί Διαχείρισης των σχετικών Αξόνων Προτεραιότητας, οι οποίοι θα εμπεριέχουν τις ανωτέρω προβλέψεις, κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης.

    Πεδίο εφαρμογής του προγράμματος αποτελούν οι περιοχές Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης Π.Ε. Κοζάνης, Φλώρινας και ο Δήμος Μεγαλόπολης της Π.Ε Αρκαδίας.

    Η περαιτέρω ενεργοποίηση και εξειδίκευση του υπόλοιπου ποσού του Προγράμματος θα υλοποιηθεί, σταδιακά, με αντίστοιχες εισηγήσεις της Ειδικής Υπηρεσίας Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης/Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων προς το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου.

    Το Πράσινο Ταμείο

    Σκοπός του Πράσινου Ταμείου είναι η ενίσχυση της ανάπτυξης μέσω της προστασίας του περιβάλλοντος με την διαχειριστική, οικονομική, τεχνική και χρηματοπιστωτική υποστήριξη προγραμμάτων, μέτρων, παρεμβάσεων και ενεργειών που αποβλέπουν στην ανάδειξη και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, η στήριξη της περιβαλλοντικής πολιτικής της χώρας και η εξυπηρέτηση του δημόσιου και κοινωνικού συμφέροντος.

    Το Πράσινο Ταμείο μπορεί να χρηματοδοτεί προγράμματα που καταρτίζονται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ή άλλα Υπουργεία και τους εποπτευόμενους οργανισμούς τους, αποκεντρωμένες γενικές διοικήσεις, οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, νομικά πρόσωπα του ευρύτερου δημοσίου τομέα, όπως αυτός οριοθετείται από τις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 1256/1982, και σωματεία ή άλλης μορφής ενώσεις νομικών και φυσικών προσώπων, τα οποία στοχεύουν σύμφωνα με τους καταστατικούς τους σκοπούς στην προστασία, αναβάθμιση και αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

    Τα κριτήρια αξιολόγησης και επιλογής πράξεων και έργων μπορεί να εξειδικεύονται ως προς τη φύση και το είδος των δράσεων ανά πρόγραμμα. Στα κριτήρια αυτά περιλαμβάνονται υποχρεωτικά η επιλεξιμότητα, ωριμότητα, πληρότητα, σκοπιμότητα του προγράμματος, η συνεκτικότητά του με τις εκάστοτε εθνικές και κοινοτικές πολιτικές και την εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς και η διαχειριστική ικανότητα του φορέα υλοποίησης.

    Οι πόροι του Πράσινου Ταμείου

    Πόροι του Πράσινου Ταμείου είναι:

    • Οι Πράσινοι Πόροι που προβλέπονται στο άρθρο 3 του ν. 3889/2010. Με τον όρο «πράσινοι πόροι» νοείται το σύνολο των εσόδων και πόρων που ενδεικτικώς αναφέρονται παρακάτω:
      1. οι πόροι υπέρ του Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων (ΕΤΕΡΠΣ) που προβλέπονται στους ν. 743/1977 (Α΄ 319), 1650/1986 (Α΄ 160)2052/1992 (Α΄ 94)2242/1994 (Α΄162)3468/2006 (Α΄ 129) καθώς και στον ν. 3851/2010 (Α΄85)
      2. οι πόροι του «Ειδικού Φορέα Δασών» (Φορέας 120) που προβλέπεται στο άρθρο 8 του ν. 3208/2003 (Α΄303), όπως τροποποιείται με το άρθρο 25 του παρόντος νόμου.
      3. οι πόροι του ειδικού κωδικού «Ταμείο Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου» που προβλέπεται στα άρθρα 6 και 7 του ν. 3843/2010 (Α΄62).
    • οι πόροι από τις εισφορές των διανομέων ενέργειας, των διαχειριστών δικτύων διανομής και των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης ενέργειας, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 5 του άρθρου 9 του ν. 3855/2010 (Α΄95).
    • κάθε άλλο τέλος, φόρος, δασμός, εισφορά, έσοδα ή πόροι που έχουν θεσμοθετηθεί εν όλω ή εν μέρει υπέρ του Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων, που δεν ορίζονται ρητά στο άρθρο αυτό και προβλέπονται στην κείμενη νομοθεσία, όπως:
      1. οι πόροι και τα έσοδα από την επιβολή προστίμων για την ανέγερση και διατήρηση αυθαιρέτων ή την αυθαίρετη αλλαγή χρήσης κτιρίων, την επιβολή διοικητικών ποινών προστίμων και κυρώσεων για περιβαλλοντικές παραβάσεις, την επιβολή προστίμων για λοιπές περιβαλλοντικές παραβάσεις,
      2. τα έσοδα από την εκμετάλλευση ή εκμίσθωση ειδικών έργων, σταθμών αυτοκινήτων,
      3. τα έσοδα από την είσπραξη αποζημιώσεων ρυμοτομικού χαρακτήρα κατά τις οικείες σχετικές διατάξεις και>
      4. κάθε άλλος πόρος που έχει θεσμοθετηθεί υπέρ του Ειδικού Ταμείου Εφαρμογής Ρυθμιστικών και Πολεοδομικών Σχεδίων από τις ισχύουσες διατάξεις για τη χρηματοδότηση δράσεων αποκατάστασης, αναβάθμισης και προστασίας του περιβάλλοντος.
    • Κάθε φύσεως εισφορές, δωρεές, χορηγίες, κληρονομιές, κληροδοσίες από δημόσιους ή ιδιωτικούς φορείς ή άλλα ημεδαπά ή αλλοδαπά νομικά ή φυσικά πρόσωπα.
    • Χρηματοδοτήσεις από προγράμματα και πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κάθε άλλος πόρος που προέρχεται από διεθνείς οργανισμούς και ταμεία περιβαλλοντικής ενίσχυσης.
    • Κέρδη, τόκοι ή άλλα έσοδα που προέρχονται από την συμμετοχή του Πράσινου Ταμείου σε άλλα νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, σύμφωνα και με αυτά που ορίζονται στην παράγραφο 7 του άρθρου 5.
    • Χορηγίες και δωρεές από φυσικά ή νομικά πρόσωπα δημοσίου ή ιδιωτικού δικαίου.
    • Έσοδα από τη διαχείριση, εκμετάλλευση και αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας του.
    • Επιχορηγήσεις από τον κρατικό προϋπολογισμό και χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.
    • Κάθε άλλο έσοδο από νόμιμη αιτία.



    ΣΧΟΛΙΑ