• ESG Today

    Παναγιώτης Καπετανάκος (Noval): Πράσινο το 21,1% του χαρτοφυλακίου μας-Γιατί επενδύουμε στα πράσινα κτήρια

    EBRD: Επένδυσε 12 εκατ. ευρώ στο «πράσινο» ομόλογο της Noval Property

    Παναγιώτης Καπετανάκος, Διευθύνων Σύμβουλος Noval


    Στρατηγική αύξησης της συμμετοχής των πράσινων κτηρίων στο σύνολο των ακινήτων του χαρτοφυλακίου της έχει η Noval, όπως είπε χθες κατά την παρουσίαση της εταιρείας εν όψει της έκδοσης του πράσινου ομολόγου της, o Παναγιώτης Καπετανάκος Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας. Η δημόσια προσφορά για το πράσινο ομόλογο ξεκινάει σήμερα και ολοκληρώνεται στις 2 Δεκεμβρίου.

    Όπως εξήγησε ο κ. Καπετανάκος, η έμφαση που δίνει η εταιρεία στα πράσινα κτήρια αυξάνει την προστιθέμενη αξία των ακινήτων του χαρτοφυλακίου της αλλά και συνολικά της εταιρείας, ενώ ταυτόχρονα μειώνει το περιβαλλοντικό της αποτύπωμα και την ευθυγραμμίζει με τα κριτήρια ESG. Η εταιρεία δρομολογεί επενδύσεις 316 εκατ. ευρώ οι οποίες είναι στο σύνολό τους πράσινες επενδύσεις.

    “Η Noval όπως και όλη η οικογένεια της Viohalco υιοθετούμε τα κριτήρια ESG, στην επενδυτική μας διαδικασία, στην ανάλυσή μας και στις πολιτικές της εταιρείας. Δίνουμε πολύ μεγάλη σημασία στο να δημιουργήσουμε πράσινα κτήρια και να συμβάλουμε στην πράσινη ανάπτυξη με κτήρια περιβαλλοντικά πιστοποιημένα, όπως είναι το Orbit και το Butterfly. Τα κτίρια αυτά έχουν γίνει με υλικά,τεχνολογίες και συστήματα που οδηγούν σε εξοικονόμηση ενέργειας και υιοθετούμε τις αρχές του πράσινου και βιοκλιματικού σχεδιασμού. Στόχος είναι να μειώνουμε το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, να δημιουργούνται έτσι καλύτερες συνθήκες διαβίωσης για τους χρήστες των κτηρίων και με τον τρόπο αυτό να δίνεται με επιπλέον προστιθέμενη αξία στο κάθε κτίριό μας και συνολικά στην εταιρεία μας”, επεσήμανε ο κ. Καπετανάκος.

    Η Noval αν και είναι μια νέα ΑΕΑΑΠ ήδη των 21,1% των κτιρίων της είναι πράσινο ενώ φιλοδοξεί το ποσοστό αυτό να αυξηθεί σημαντικά τα επόμενα έτη. Τα νέα κεφάλαια που θα αντλήσει από το πράσινο ομόλογο εξάλλου θα επενδυθεί σε πράσινα κτήρια.

    Σημειώνεται ότι το κτήριο γραφείων Orbit έχει πιστοποιηθεί με Leed Platinum ενώ το κτήριο γραφείων Butterfly έχει πιστοποιηθεί με Leed Gold. Και τα δύο πληρούν τις αρχές βιοκλιματικού σχεδιασμού, έχουν χρησιμοποιήσει ανακυκλώσιμα υλικά έχουν εγκαταστήσει συστήματα εξοικονόμησης ενέργειας και εξασφαλίζουν μειωμένη κατανάλωση ενέργειας.

     

     

     

    Προορισμών των κεφαλαίων που θα αντλήσει το πράσινο ομόλογο

    Το μεγαλύτερος μέρος των κεφαλαίων που θα αντληθούν αφορά στη χρηματοδότηση υφιστάμενων επενδύσεων, μεταξύ των οποίων:

    – Υπό ανάπτυξη συγκρότημα κτιρίων γραφείων επί των οδών Χειμάρρας 10-12 και Λεωφόρου Αμαρουσίου – Χαλανδρίου στο Μαρούσι (πρώην ακίνητο Kodak) συνολικής επιφάνειας περίπου 49.000 τ.μ. και αναμενόμενης διεθνούς πιστοποίησης κατά LEED, μέσω της εταιρείας THE GRID Α.Ε. (μετοχική σύνθεση: 50% Noval Property, 50% Mavani Holdings Limited του ομίλου Brook Lane Capital). Για το εν λόγω έργο αναμένονται την περίοδο 2022-2025 κεφαλαιουχικές δαπάνες από την THE GRID Α.Ε. ύψους περίπου 48,7 εκατ. (77,3 εκατ. περιλαμβανομένου και του τιμήματος αγοράς της γης, το οποίο αναμένεται να καταβληθεί μέχρι το τέλος του 2021), το 50% του οποίου, ήτοι 24,4 εκατ. (38,7 εκατ. συμπεριλαμβανομένης της αναλογίας επί του τιμήματος αγοράς της γης), αντιστοιχεί στην Εταιρεία.

    – Υπό ανάπτυξη αστική ανάπλαση του πρώην βιομηχανικού ακινήτου (αρχικής επιφάνειας 72.500 τ.μ. περίπου) στην οδό Πειραιώς 252, η οποία εντάχθηκε στο καθεστώς Στρατηγικών Επενδύσεων (Νόμος 3894/2010) στο τέλος του 2019, σε μικτές χρήσεις που αναμένεται να περιλαμβάνουν συνδυασμό γραφείων, ξενοδοχείου, κατοικιών, αθλητικών εγκαταστάσεων και λοιπών χρήσεων, με αναμενόμενη διεθνή πιστοποίηση LEED / LEED Neighborhood Development ή BREEAM Communities και κατάλληλης ενεργειακής απόδοσης, έργο για το οποίο αναμένονται κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους περίπου 152 εκατ. την περίοδο 2022-2025.

    – Ανακατασκευή του κτιρίου στην οδό Αρδηττού στο Μετς, συνολικής επιφάνειας περίπου 3.480 τ.μ. σε κτίριο διαμερισμάτων και γραφείων αναμενόμενης διεθνούς πιστοποίησης κατά LEED ή BREEAM, έργο για το οποίο αναμένονται κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους περίπου €8 εκατ. την περίοδο 2022-2024.

    – Υπό ανάπτυξη νέο κτίριο γραφείων στο ακίνητο της οδού Χειμάρρας 16 στο Μαρούσι, συνολικής επιφάνειας περίπου 20.175 τ.μ. με αναμενόμενη διεθνή πιστοποίηση κατά LEED, έργο για το οποίο αναμένονται κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους περίπου €22 εκατ. την περίοδο 2022-2025 (για την ανάπτυξη του εν λόγω νέου κτιρίου αποκτήθηκαν τα δύο (2) οικόπεδα επί της οδού Χειμάρρας, στον Δήμο Αμαρουσίου, όπως αυτά αναφέρονται στο σημείο 3.3.3.1. ανωτέρω).

    – Υπό σχεδιασμό μετατροπή πρώην βιομηχανικών ακινήτων συνολικής επιφάνειας 22.200 τ.μ. σε κτίρια logistics κατάλληλης ενεργειακής απόδοσης, έργα για τα οποία εκτιμώνται κεφαλαιουχικές δαπάνες ύψους περίπου €10 εκατ. την περίοδο 2022 – 2024.



    ΣΧΟΛΙΑ