• Ενέργεια

    Deep renovations: Τι αλλάζει στις ενεργειακές ανακαινίσεις, πώς θα χρηματοδοτούνται

    WarningExclamation mark in a circleΑπαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη


    Νέο, αυστηρότερο πλαίσιο και νέο σύστημα χρηματοδότησης για τις ενεργειακές ανακαινίσεις (deep renovations) ζητά από την Κομισιόν το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Απόδοσης Κτηρίων (Buildings Performance Institute Europe – BPIE).

    Η πρόταση που κατέθεσε την Πέμπτη έχει στόχο την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης του κατασκευαστικού κλάδου και την προσέλκυση νέων επενδυτικών κεφαλαίων για τις ανακαινίσεις.

    Συγκεκριμένα προτείνει να στηθεί από κάθε ευρωπαϊκή χώρα ένα νέο σύστημα χρηματοδότησης για τις ενεργειακές ανακαινίσεις, με κίνητρα στους ιδιοκτήτες, εν όψει της αναθεώρησης της οδηγίας για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων (Energy Performance of Buildings Directive, EPBD), που αναμένεται πριν το τέλος του 2021.

    Συνιστά όμως στην Κομισιόν να ορίσει αυστηρά την έννοια της ενεργειακής ανακαίνισης με βάση τρεις παραμέτρους: ένα ανώτατο όριο για τη συνολική ενέργεια που καταναλώνει το κτήριο μετά την ανακαίνιση, τη μείωση της μέσης ενεργειακής κατανάλωσης και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    «Θα πρέπει οι ενεργειακές ανακαινίσεις να είναι ο νέος χρυσός κανόνας για τις επενδυτικές αποφάσεις αναβάθμισης κτιρίων», αναφέρει ο Oliver Rapfr,εκτελεστικός διευθυντής στο BPIE.

    «Και χρειαζόμαστε έναν επίσημο νομικό ορισμό ώστε να δημιουργήσουμε κλίμα εμπιστοσύνης γύρω από την αγορά των ανακαινίσεων»

    Για αυτό τον λόγο, απαιτούνται ριζικές αλλαγές στην χάραξη πολιτικής που δεν μπορούν να επιτευχθούν με έναν απλό ενδεικτικό ορισμό των ενεργειακών ανακαινίσεων. Αυτό θα σήμαινε την ένταξη των ενεργειακών ανακαινίσεων ως κεντρικό άξονα της νομοθεσίας για την ενεργειακή απόδοση των κτηρίων στην ΕΕ.

    Αλλαγή του συστήματος χρηματοδότησης με διαβατήρια ανακαίνισης

    Σύμφωνα με την πρόταση του Ινστιτούτου, πριν την εκκίνηση της ανακαίνισης θα πρέπει να εκδίδεται ένα πιστοποιητικό που θα αποδεικνύει το βαθμό συμμόρφωσης του κτηρίου σε σχέση με τα ευρωπαϊκά πρότυπα για την ενεργειακή απόδοση.

    Επιπλέον εισάγει την έννοια ενός ειδικού ‘διαβατήριου’ ανακαίνισης (renovation passport) το οποίο θα προσδιορίζει τις αναβαθμίσεις που θα συμπεριλαμβάνει η ενεργειακή του ανακαίνιση. Το ‘διαβατήριο’ θα είναι απαραίτητο για την εξασφάλιση χρηματοδότησης, της οποίας το ύψος θα αποτελεί συνάρτηση της ενεργειακής εξοικονόμησης που επιτυγχάνεται.

    Προς το παρόν οι ενεργειακές ανακαινίσεις αντιπροσωπεύουν λιγότερο από 6% των συνολικών ανακαινίσεων στην Ευρώπη. Σύμφωνα με το BPIE, ο αριθμός αυτός θα πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον στο 70% μέχρι το 2030, για να πετύχει η ΕΕ τους κλιματικούς στόχους για την παρούσα δεκαετία, και κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.



    ΣΧΟΛΙΑ