• ESG Today

    Νίκος Μαρίου (Viohalco): Δεν υπάρχει θεσμική ωριμότητα για να εξασφαλιστεί η επιβίωση της βιομηχανίας στο δρόμο για τη βιωσιμότητα

    Νίκος Μαρίου νέος επικεφαλής στρατηγικής και ανάπτυξης της Viohalco


    Τον έντονο προβληματισμό της Viohalco για την εξασφάλιση της επιβίωσης της βιομηχανίας στο δρόμο για τη βιωσιμότητα, εξέφρασε χθες ο κ. Νίκος Μαρίου Επικεφαλής Στρατηγικής και Ανάπτυξης της Viohalco, μιλώντας στο Climate Crisis Conference που διοργάνωσε η Boussias.

    Όπως είπε ούτε η Ευρώπη ούτε η Ελλάδα “έχουν φτάσει στη θεσμική ωριμότητα που απαιτείται για να εξασφαλίσουμε την επιβίωση των βιομηχανιών μέσα στο δρόμο βιωσιμότητας μέχρι το 2050. Η φετινή ενεργειακή κρίση αποτελεί ένα δείγμα για την ανετοιμότητα που έχουμε σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, γιατί βρεθήκαμε πίσω σε σχέση με τον ανταγωνισμό. Η αύξηση των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη δεν έγινε στον υπόλοιπο κόσμο. Από την άλλη το CBAM που στοχεύει να μειώσει τα αυξημένα κόστη θα έχει αποτελέσματα σε δέκα χρόνια”, σημείωσε χαρακτηριστικά.

    “Αν κάτι πεθάνει για 10 λεπτά μετά είναι διαρκώς νεκρό”, τόνισε κ. Νίκος Μαρίου εξηγώντας το ζωτικό ρόλο που παίζει η διεθνής ανταγωνιστικότητα για να συνεχίσει να υπάρχει η βιομηχανία. “Αν η βιομηχανία μας στα επόμενα 30 χρόνια,  έχει ένα κενό στα κόστη της και την ανταγωνιστικότητά της, δε θα πετύχουμε τους στόχους βιωσιμότητας γιατί η βιομηχανία είναι απαραίτητος παράγοντας και παίζει καταλυτικό ρόλο στην επίτευξη των συνολικών στόχων. Θεσμικά δεν είμαστε καθόλου ώριμοι να αντιμετωπίσουμε αυτό που έχει έρθει και όσα έρχονται”, σημείωσε.

    Δεν υπάρχει προσφορά από παραγωγούς ΑΠΕ για τα διμερή συμβόλαια

    Τα διμερή συμβόλαια, ανέφερε για παράδειγμα, είναι απαραίτητα για να μπει η βιομηχανία στην πράσινη μετάβαση. Όμως δεν υπάρχει προσφορά, είπε, και “στην καλύτερη περίπτωση η Viohalco μπορεί να κάνει μια σύμβαση για ένα φ/β πάρκο που είναι σε φάση αδειοδότησης και ο επενδυτής μετά να χρηματοδοτηθεί και να το κατασκευάσει και το συντομότερο σε δύο χρόνια να μπορέσει να το χρησιμοποιήσει. Οι παραγωγοί ΑΠΕ δεν έχουν κίνητρο να δώσουν ενέργεια στα διμερή συμβόλαια όσο μπορούν να πάρουν εξασφαλισμένες ταρίφες από τους διαγωνισμούς” τόνισε.

    Η Viohalco ευθυγραμμισμένη με την πράσινη μετάβαση

    Όσον αφορά τη στρατηγική της Viohalco, κ. Νίκος Μαρίου σημείωσε ότι η εταιρεία έχει ξεκινήσει από πολύ νωρίς τις ενέργειές της με στόχο τη μείωση των εκπομπών και διαθέτει συγκεκριμένα σχέδια για τη μείωση της ενέργειας για κάθε μονάδα της, με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών. Επίσης, τόνισε, ότι ο όμιλος συμβάλλει στην πράσινη μετάβαση μέσω των προϊόντων του, όπως τα υποβρύχια καλώδια αλλά και τα προϊόντα χαλκού και αλουμινίου που είναι απαραίτητα μέταλλα για την πράσινη  μετάβαση  και ότι ο όμιλος είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένος με το Green Deal και τους στόχους του.

    “Πιστεύουμε στις αρχές και τις αξίες της πράσινης μετάβασης σημείωσε, και επενδύουμε σε αυτήν την κατεύθυνση και αυτό εκτιμάται από τους πελάτες μας αλλά και από τους stakeholders μας”, κατέληξε ο κ. Νίκος Μαρίου.



    ΣΧΟΛΙΑ