• ESG Today

    Γιώργος Τσόπελας (McKinsey): Η Ελλάδα χρειάζεται 500 δισ. επενδύσεων ως τις μηδενικές εκπομπές- Κίνδυνοι από την άτακτη ενεργειακή μετάβαση

    Γιώργος Τσόπελας, Πρόεδρος και Managing Partner Mc Kinsey & Company Ελλάδας Κύπρου

    Γιώργος Τσόπελας, Πρόεδρος και Managing Partner Mc Kinsey & Company Ελλάδας Κύπρου


    Δεν μπορούν να πιαστούν οι στόχοι για μηδενικές εκπομπές το 2050 με τον τρόπο που υλοποιείται σήμερα η ενεργειακή μετάβαση, είπε ο Γιώργος Τσόπελας,  Πρόεδρος και Managing Partner της Mc Kinsey & Company Ελλάδας Κύπρου, μιλώντας στο 13ο Sustainability Forum της Capital Link.

    Μάλιστα τόνισε  ότι η ενεργειακή μετάβαση σήμερα, πραγματοποιείται με άτακτο τρόπο και αυτό όχι μόνο δε  δημιουργεί τα αναμενόμενα πλεονεκτήματα αλλά και δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους, τόσο κλιματικούς, όσο και οικονομικούς και γεωπολιτικούς και καθώς το κόστος μπορεί να αυξηθεί πάρα πολύ, αρχίζει και γίνεται κατανοητό στην Ευρώπη, ότι πρέπει να αλλάξει δομικά ο τρόπος που αντιμετωπίζεται και σχεδιάζεται.

    Κι αυτό, γιατί, όπως εξήγησε, η άτακτη ενεργειακή μετάβαση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εξασφαλιστούν οι τέσσερις ανάγκες – προτεραιότητες: Μηδενικές Εκπομπές, Ενεργειακή Ασφάλεια, Προσιτές τιμές ενέργειας και Ανταγωνιστικότητα. Αντίθετα, οι τέσσερις αυτές προτεραιότητες αντιτίθενται μεταξύ τους, με αποτέλεσμα να πλήττει η μια την άλλη και να μην μπορεί να επιτευχθεί η ενεργειακή μετάβαση στο ρυθμό που απαιτούμε. Για να πιάσουμε τους στόχους των μηδενικών εκπομπών, τόνισε, απαιτείται μια διαφορετική προσέγγιση, μια συστηματική και συντεταγμένη στρατηγική ώστε να έχει τα αποτελέσματα που θέλουμε χωρίς να δημιουργεί κινδύνους.

    Όπως έδειξε, τα μέτρα που λαμβάνουμε σήμερα δεν επαρκούν για τέτοια μείωση των εκπομπών ώστε να πιάσουμε το στόχο της αύξησης της θερμοκρασίας μέχρι 1,5 βαθμούς Κελσίου ως το 2050. Σήμερα είμαστε 4% πάνω από το στόχο μείωσης των εκπομπών, το 2030 θα είμαστε 58% πάνω από αυτό που θα έπρεπε και το 2050 88% παραπάνω. Σημειώνεται ότι για να πιαστούν οι στόχοι οι χώρες θα πρέπει να έχουν μειώσει τις εκπομπές κατά 40-45% σε σχέση με το 2010 μέχρι το 2030 ώστε να φτάσουν στις μηδενικές εκπομπές το 2050.

    Τι πρέπει να γίνει

    Για να πετύχει η ενεργειακή μετάβαση πρέπει να στοχεύσουμε ταυτόχρονα και τις τέσσερις προτεραιότητες τις μηδενικές εκπομπές, με προσιτές τιμές ενέργειας, ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού και ανταγωνιστικότητα. Και αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε, να επανασχεδιάσουμε τη στρατηγική και να λειτουργήσουμε με ταυτόχρονους στόχους και για τις τέσσερις παραπάνω προτεραιότητες.

    Να υιοθετήσουμε λύσεις που να στοχεύουν και στην ενεργειακή αποδοτικότητα μαζί με τη μείωση των εκπομπών και να μη βασιζόμαστε μόνο στις τεχνολογικές καινοτομίες για την απανθρακοποίηση αλλά να κατευθύνουμε την τεχνολογία σε περισσότερους στόχους, όπως την ενεργειακή αποδοτικότητα, τη διανομή ενέργειας κλπ.

    Επίσης, χρειαζόμαστε ευρύτερες προσεγγίσεις που θα περιλαμβάνουν επανασχεδιασμό της αγοράς ενέργειας, χρηματοδοτικά εργαλεία και θα στοχεύουν σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού. Και ο σχεδιασμός να μην έχει δύο ορόσημα το 2030 και το 2050, αλλά να έχει ετήσιους στόχους

    Η μείωση κόστους να λαμβάνεται υπόψιν και η μετάβαση να γίνεται σταδιακά με αργό περιορισμό των επενδύσεων στους πιο ρυπογόνους τρόπους παραγωγής και αντίστοιχα επιτάχυνση των επενδύσεων στις τεχνολογίες μειωμένων εκπομπών. Αν κάνουμε όλα τα παραπάνω, τότε θα έχουμε μια συντεταγμένη και ομαλή ενεργειακή μετάβαση, από την οποία θα απολαμβάνουμε πλεονεκτήματα και όχι κινδύνους.

    Σχετικά με την ανάγκη νέων επενδύσεων, ο κ. Τσόπελας εκτίμησε ότι στην Ελλάδα θα χρειαστούν επενδύσεις 500 δισ. ευρώ σε καθαρές τεχνολογίες για να πετύχουμε τις μηδενικές εκπομπές το 2050. Από αυτές τα 425 δισ. ευρώ θα είναι επενδύσεις που θα πρέπει να ανακατευθυνθούν προς την ενεργειακή μετάβαση και τα 75 δισ. είναι επιπλέον επενδύσεις.

    Αντίστοιχα για την Ευρώπη θα χρειαστούν επενδύσεις 28 τρισ. ευρώ, από τα οποία τα 23 δισ. ευρώ θα γινόντουσαν, αλλά πρέπει να ανακατευθυνθούν και τα 5 τρις είναι επιπλέον επενδύσεις.

    Διαβάστε επίσης



    ΣΧΟΛΙΑ