• ESG Today

    Γιώργος Στάσσης (ΔΕΗ): Θα μειώσουμε κατά 78% τα αέρια του θερμοκηπίου ως το 2024

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ

    Γιώργος Στάσσης, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος ΔΕΗ


    Στον πυρήνα του στρατηγικού πλάνου της ΔΕΗ είναι η βιώσιμη ανάπτυξη, σημειώνει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, αναφέροντας ότι η εταιρεία στοχεύει στη συνεχή μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, τα οποία ήδη μείωσε κατά 33% από το 2019, με μεσοπρόθεσμο στόχο τη μείωση κατά 78% μέχρι το 2024 (από το 2019).

    Αυτό αναφέρει ο επικεφαλής της ΔΕΗ στο μήνυμά του στον φετινό Απολογισμό Βιωσιμότητας που δημοσιεύτηκε πριν από λίγες ημέρες. Όπως τόνισε, η ΔΕΗ προχωρεί τα έργα ΑΠΕ με βάση ένα εμπροσθοβαρές επενδυτικό πλάνο που θα αυξήσει το παραγωγικό της δυναμικό στα 7,2 GW το 2024 και στα 9,5 GW το 2026, από 3,4 GW που είναι σήμερα.

    Με τον τρόπο αυτό, σημειώνει, η ΔΕΗ συμβάλλει καθοριστικά στις προσπάθειες της Ελλάδας να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 56% από τα επίπεδα του 2005 έως το 2030.

    Επίσης, όπως ανέφερε ο κ. Γιώργος Στάσσης, η ΔΕΗ έχει θέσει  τις βάσεις για τη δημιουργία μιας πιο «πράσινης» και βιώσιμης ΔΕΗ, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με βελτιωμένες και ψηφιοποιημένες υπηρεσίες, έχοντας παράλληλα στο επίκεντρο της προσοχής της τους πελάτες της, τους εργαζομένους της και την κοινωνία.  Ως ο μεγαλύτερος πάροχος ενέργειας της χώρας, σημειώνει η ΔΕΗ λειτουργεί με υπευθυνότητα, “απορροφώντας τις ανατιμήσεις που προκύπτουν στην αγορά από την πρόσφατη παγκόσμια ενεργειακή κρίση”.

    Γιώργος Στάσσης: Ολόκληρο το Μήνυμα του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ

    “Το 2020 ήταν μια χρονιά διαφορετική από όλες όσες έχουμε ζήσει μέχρι σήμερα.

     Η πανδημία που έπληξε και συνεχίζει να πλήττει την παγκόσμια κοινότητα, προκάλεσε τη μεγαλύτερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών ενώ παράλληλα άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε, εργαζόμαστε και επικοινωνούμε.

    Αναδείχθηκε η σημασία των συνεργασιών σε παγκόσμιο επίπεδο, και ήρθαν στο προσκήνιο νέοι τρόποι αντιμετώπισης των οικουμενικών προκλήσεων και απειλών. Κυρίως, όμως, αναδείχθηκε η σημασία της βιώσιμης ανάπτυξης στη συλλογική αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα σήμερα. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον προχωρήσαμε και επιταχύναμε την υλοποίηση του στρατηγικού μας σχεδίου για τον ενεργειακό και ψηφιακό μετασχηματισμό μας.

    Ένα σχέδιο απόλυτα εναρμονισμένο με τις εξελίξεις, ανάγκες και τάσεις στην Ελλάδα και σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Προχωρήσαμε με επενδύσεις στις ΑΠΕ, θέτοντας τις βάσεις για τη δημιουργία μιας πιο «πράσινης» και βιώσιμης ΔΕΗ, με πρωταγωνιστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με βελτιωμένες και ψηφιοποιημένες υπηρεσίες, έχοντας παράλληλα στο επίκεντρο της προσοχής μας τους πελάτες μας, τους εργαζομένους μας και την κοινωνία. Καταφέραμε σε σύντομο χρονικό διάστημα να βελτιώσουμε σημαντικά τις οικονομικές μας επιδόσεις, καθιστώντας τη ΔΕΗ πάλι κερδοφόρα, πολλαπλασιάζοντας τη χρηματιστηριακή της αξία. Κερδίσαμε την εμπιστοσύνη των αγορών, επιτυγχάνοντας τη βελτίωση της πιστοληπτικής διαβάθμισης της εταιρείας από διεθνείς οίκους αξιολόγησης, τοποθετώντας την εκ νέου στα εγχώρια και διεθνή επενδυτικά χαρτοφυλάκια.

    Συμβάλλαμε στον εξορθολογισμό του ρυθμιστικού πλαισίου που διέπει το δίκτυο διανομής μας, αλλαγές οι οποίες αναμένεται να αποτελέσουν καταλύτη για την ανάπτυξη και την ψηφιοποίηση του δικτύου.

    Επενδύσαμε σημαντικά και αναβαθμίσαμε την εμπειρία των πελατών μας, μέσα από τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών. Για αυτήν τη νέα εποχή στην ιστορία της ΔΕΗ, και κλείνοντας τα 70 χρόνια ιστορίας, ανανεώσαμε την εικόνα της, με μία νέα, σύγχρονη εταιρική ταυτότητα, ξανασυστήνοντάς τη σε ολόκληρη την κοινωνία και δείχνοντας ξεκάθαρα ότι θα είμαστε πρωταγωνιστές στην ενεργειακή αγορά και μετάβαση στη χώρα μας! Το 2020 θέσαμε τις βάσεις οι οποίες κατέστησαν δυνατές τις σημαντικές εξελίξεις που σχεδιάσαμε και πετύχαμε το 2021 όπως:

    Η επιτυχής έκδοση ομολογιών που συνδέονται με ρήτρα αειφορίας (sustainability-linked bonds), οι πρώτες υψηλής απόδοσης για την Ευρώπη. Η επίσημη έναρξη της δραστηριότητάς μας στον χώρο της ηλεκτροκίνησης με τη ΔΕΗ Blue, που βάζει ουσιαστικά τη χώρα μας στη νέα αυτή εποχή.

    Η πώληση του 49% της συμμετοχής της ΔΕΗ στο ΔΕΔΔΗΕ με αποτίμηση που ξεπέρασε και τα πιο αισιόδοξα σενάρια σε μία κορυφαία Εταιρεία παγκοσμίως όπως η Macquarie. Μία συνεργασία που δίνει τα εφόδια στη μεγαλύτερη θυγατρική μας, να περάσει στη νέα εποχή με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ψηφιοποίησης και αυτοματοποίησης του εθνικού μας δικτύου, διατηρώντας για τη ΔΕΗ το management.

    Η επίσης εξαιρετικά επιτυχής αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας κατά 1,35 δισ. ευρώ που θα δώσει ώθηση στην εκπλήρωση των βασικών στρατηγικών μας στόχων. Με τη βιώσιμη ανάπτυξη στον πυρήνα του στρατηγικού μας πλάνου, μειώσαμε περαιτέρω τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 33% από το 2019, με μεσοπρόθεσμο στόχο τη μείωση κατά 78% μέχρι το 2024. Παράλληλα, εργαζόμαστε πάνω σε ένα εμπροσθοβαρές επενδυτικό πλάνο που θα αυξήσει το παραγωγικό μας δυναμικό των ΑΠΕ στα 7,2 GW το 2024 και 9,5 GW το 2026, από 3,4 GW που είναι σήμερα. Με τον τρόπο αυτό, συμβάλλουμε καθοριστικά στις προσπάθειες της Ελλάδας να μειώσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά τουλάχιστον 56% από τα επίπεδα του 2005 έως το 2030. Κατά τη διάρκεια αυτής της πορείας, ποτέ δεν ξεχνάμε τους στενούς μας δεσμούς με την ελληνική κοινωνία, στην οποία στεκόμαστε πάντα αρωγοί στα δύσκολα, ανταποκρινόμενοι και στη μακρά διαδρομή μας που είναι συνυφασμένη με την πρόοδο και την ευημερία της χώρας μας.

     Στο πλαίσιο αυτό, ενισχύσαμε, μεταξύ άλλων, το ΕΣΥ κατά τη διάρκεια της πανδημίας με 5 εκατ. ευρώ, με στόχο την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης του κορονοϊού και αναλάβαμε ανάδοχοι αποκατάστασης και αναδάσωσης για τις περιοχές που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές στη βόρεια Εύβοια, το καλοκαίρι του 2021 με 3,4 εκατ. ευρώ. Αυτές ήταν δύο από τις πολλές δράσεις μας κοινωνικής υπευθυνότητας που έχουν στο επίκεντρό τους τον άνθρωπο.

     Είμαστε κοντά στην κοινωνία, φροντίζουμε για την αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε όλα τα νοικοκυριά της χώρας και τις επιχειρήσεις μέσα από το δίκτυό μας.

     Οι άνθρωποί μας έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για να εξυπηρετήσουν όπου υπάρχει ανάγκη, κάτω από όλες τις συνθήκες, στη διάρκεια των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας, αλλά και με τα ακραία κλιματικά φαινόμενα, τις απειλητικές χιονοπτώσεις, τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές που όλοι βιώσαμε πρόσφατα. Ως ο μεγαλύτερος πάροχος ενέργειας της χώρας, λειτουργούμε με υπευθυνότητα, απορροφώντας τις ανατιμήσεις που προκύπτουν στην αγορά από την πρόσφατη παγκόσμια ενεργειακή κρίση.

    Όλα τα προηγούμενα και πολλά ακόμα, μπορείτε να τα διαβάσετε στην παρούσα Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης, που αποτελεί και την πρώτη προσπάθεια αποτύπωσης των δράσεών μας για το Περιβάλλον, την Κοινωνία και τη Διακυβέρνηση (ESG) σε επίπεδο Ομίλου, περιλαμβάνοντας τις μεγαλύτερες θυγατρικές μας ΔΕΔΔΗΕ και ΔΕΗ Ανανεώσιμες. Ελπίζουμε, να βρείτε ενδιαφέρουσες τις δράσεις και τον προσανατολισμό μας, και ευχόμαστε η συγκεκριμένη Έκθεση Βιώσιμης Ανάπτυξης να αποτελέσει αφορμή να έρθουμε πιο κοντά και να σας έχουμε συμμέτοχους και αρωγούς σε αυτή την προσπάθεια δημιουργίας αξίας για όλους!



    ΣΧΟΛΙΑ