• Ενέργεια

    Σε υψηλό ενός μηνός εκτοξεύτηκε η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

    • Bloomberg


    Το ευρωπαϊκό φυσικό αέριο εκτοξεύτηκε στο υψηλότερο επίπεδο ενός μήνα, καθώς οι καθυστερήσεις στον αμφιλεγόμενο νέο αγωγό από τη Ρωσία πυροδότησαν φόβους για έλλειψη εφοδιασμού κατά την έναρξη του χειμώνα.

    Οι τιμές ανέβηκαν έως και 8,1%, επεκτείνοντας την άνοδο της Τρίτης κατά 18%, καθώς η αρμόδια ρυθμιστική γερμανική αρχή ενέργειας δήλωσε ότι έχει αναστείλει προσωρινά την πιστοποίηση του αγωγού Nord Stream 2, έως ότου δημιουργήσει μια τοπική θυγατρική για το τμήμα του αγωγού στη χώρα. Αυτό έχει εγείρει ανησυχίες ότι η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να αποκτήσει τις προμήθειες που χρειάζεται τους επόμενους μήνες.

    Η ρωσική κρατική εξαγωγέας Gazprom PJSC θα εκπληρώσει τις συμβατικές της υποχρεώσεις, αλλά τυχόν επιπλέον αποστολές σε υφιστάμενα δρομολόγια θα εξαρτηθούν από τα αιτήματα ευρωπαίων πελατών και από την «ετοιμότητα» της εταιρείας να τα εκπληρώσει, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

    Πρόσθεσε ότι ο φορέας εκμετάλλευσης του Nord Stream 2 είναι έτοιμος να εκπληρώσει όλες τις ρυθμιστικές απαιτήσεις για να ρέει φυσικό αέριο μέσω του αγωγού «το συντομότερο δυνατό».

    Με την πρόβλεψη πτώσης της θερμοκρασίας τις επόμενες δύο εβδομάδες, οι καταναλωτές στην Ευρώπη καλούνται να πληρώσουν υψηλούς λογαριασμούς ενέργειας. Το αυξανόμενο κόστος ώθησε τον πληθωρισμό της ευρωζώνης σε υψηλό 13 ετών τον Οκτώβριο, ενισχύοντας τους φόβους για οικονομική επιβράδυνση. Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε επίσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Supply fears send European gas prices surging

    Το ολλανδικό φυσικό αέριο αυξήθηκε στο υψηλό των 101,82 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο από τις 18 Οκτωβρίου και αυξήθηκε κατά 6% νωρίτερα στο Άμστερνταμ. Το φυσικό αέριο του Ηνωμένου Βασιλείου ενισχύθηκε 4,8% στις 251,50 πένες ανά θερμική μονάδα.

    Οι τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου spot στην Ασία αυξάνονται επίσης εν μέσω έλλειψης πλοίων, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχουν λιγότερα καύσιμα που είναι δυνητικά διαθέσιμα για την Ευρώπη.

    Οι αποστολές φυσικού αερίου από τη Ρωσία ανέκαμψαν μετά από μια ύφεση που σημείωσαν στις αρχές Νοεμβρίου, αλλά εξακολουθούν να είναι χαμηλές σε σύγκριση με πέρυσι. Το κράτος επισήμανε ότι έχει περιορισμένη διάθεση για την ενίσχυση των όγκων που διέρχονται από άλλες περιοχές στην Ευρώπη, σημειώνοντας ότι η έναρξη του Nord Stream 2 θα διευκόλυνε την ενεργειακή κρίση της ηπείρου.

    Οι προμήθειες ενδέχεται να αυξηθούν το πρώτο τρίμηνο, ακόμη και αν ο νέος αγωγός δεν έχει λειτουργήσει ακόμη, καθώς πολλοί πελάτες της Gazprom θα έχουν την ευελιξία να ζητήσουν υψηλότερες ροές από τον Ιανουάριο, ανέφεραν σε σημείωμα αναλυτές της Goldman Sachs.

    Ωστόσο, όσο περισσότερο διαρκεί το έλλειμμα των ρωσικών ροών στη Βορειοδυτική Ευρώπη, τόσο περισσότερο η αγορά «θα πρέπει να βασίζεται στις υψηλές τιμές του φυσικού αερίου για να προκαλέσει τον περιορισμό της ζήτησης και να βοηθήσει στην εξισορρόπηση των αποθεμάτων κατά τη διάρκεια του χειμώνα», επισήμαναν.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ