• ESG Today

    European Banking Authority: Ποιες είναι οι νέες απαιτήσεις για τις εκθέσεις βιωσιμότητας στις τράπεζες

    PILAR GUTIERREZ Senior Policy Expert στην European Banking Authority


    Nέες απαιτήσεις σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι τράπεζες θα γνωστοποιούν περιβαλλοντικούς κινδύνους και τους στόχους εκπομπών άνθρακα, επιβάλλει η European Banking Authority (ΕΑΒ) με το ESG Pillar 3 για να δώσει στους επενδυτές μια καλύτερη εικόνα των κινδύνων που δημιουργεί η κλιματική αλλαγή στον κλάδο.

    Η Ευρωπαϊκή Tραπεζική Αρχή  (ΕΑΒ) παρουσίασε ένα νέο σύνολο υποχρεωτικών προτύπων, πινάκων και οδηγιών που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι τράπεζες, μετά από ανασκόπηση που έκανε στις εκθέσεις βιωσιμότητας (ESG) των τραπεζών στις οποίες διαπίστωσε «ελλείψεις», όπως ανακοίνωσε προχθές Δευτέρα. Οι νέοι κανόνες μειώνουν τα περιθώρια στις τράπεζες να επιλέγουν αυθαίρετα τι θα γνωστοποιούν ή να  υπερβάλλουν λεκτικά περιγράφοντας τι κάνουν, αναφέρει η EBA.

    Ειδικότερα η EBA δημοσίευσε το τελικό της σχέδιο εκτελεστικών τεχνικών προτύπων (ITS) σχετικά με τις γνωστοποιήσεις του Πυλώνα 3 για τα  ESG, (ESG Pillar 3). Το τελικό προσχέδιο ITS παρουσίασε συγκρίσιμες γνωστοποιήσεις που θα δείχνουν πώς η κλιματική αλλαγή μπορεί να επιδεινώσει άλλους κινδύνους στους ισολογισμούς των ιδρυμάτων, πώς τα ιδρύματα μετριάζουν αυτούς τους κινδύνους και παρουσιάζει δείκτες όπως το GAR (Green Asset Ratio), σε σχέση με χρηματοδοτήσεις ευθυγραμμισμένες με το taxonomy και με τους στόχους της συμφωνίας του Παρισιού.

    Επίσης, το τελικό προσχέδιο ITS παρέχει ποιοτικές πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο τα χρηματοοικονομικά ιδρύματα ενσωματώνουν τα κριτήρια ESG στη διακυβέρνηση, το επιχειρηματικό μοντέλο, τη στρατηγική και το πλαίσιο διαχείρισης κινδύνου.

    Τι αλλάζει: Τέλος στις αόριστες εκφράσεις

    Για να μην είναι αόριστες οι εκφράσεις που χρησιμοποιούνται στις εκθέσεις βιωσιμότητας  οι νέες απαιτήσεις  περιλαμβάνουν τα ακόλουθα:

    • Ποσοτικές πληροφορίες σχετικά με την έκθεση σε περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με το υψηλό ανθρακικό αποτύπωμα και σε περιουσιακά στοιχεία ευάλωτα σε χρόνιες ή σε οξείες κλιματικές αλλαγές.
    • Ποσοτικές γνωστοποιήσεις σχετικά με δράσεις μετριασμού για την υποστήριξη των αντισυμβαλλομένων στην προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και στη μετάβαση σε οικονομία ουδέτερη από εκπομπές άνθρακα.
    • Δείκτες για τη μέτρηση της απόδοσης όσον αφορά τις χρηματοδοτικές δραστηριότητες που ευθυγραμμίζονται με το taxonomy, συμπεριλαμβανομένου ενός δείκτη πράσινων περιουσιακών στοιχείων (GAR) και ενός δείκτη ευθυγράμμισης τραπεζικών χαρτοφυλακίων (BTAR) από τον Δεκέμβριο του 2023 και τον Ιούνιο του 2024, αντίστοιχα.

    Οι νέες απαιτήσεις γνωστοποιήσεων ESG που ορίζονται από την EBA αναφέρονται στις λεγόμενες υποχρεώσεις των τραπεζών στον Πυλώνα 3. Οι προηγούμενες απαιτήσεις εμπίπτουν στην οδηγία περί μη χρηματοοικονομικών αναφορών.

    “Οι νέες απαιτήσεις υποβολής εκθέσεων βιωσιμότητας, με τις οποίες οι τράπεζες θα πρέπει να συμμορφώνονται δύο φορές το χρόνο, προωθούν τις υπάρχουσες πρωτοβουλίες, όπως η Task Force on Climate-related Financial Disclosures ένα βήμα παραπέρα, δημιουργώντας πρότυπα και αναλυτικές πληροφορίες”, δήλωσε η Pilar Gutierrez, επικεφαλής των γνωστοποιήσεων του Πυλώνα 3 στην EBA.

    «Κάνουμε συστάσεις που υπάρχουν ήδη, αλλά τις βάζουμε με τρόπο που να είναι συγκρίσιμος, με κοινούς ορισμούς», είπε  η Pilar Gutierrez. «Ελπίζουμε ότι αυτό θα δημιουργήσει βέλτιστες πρακτικές σε διεθνές επίπεδο και για άλλες πρωτοβουλίες».

    «Ελλείψει υποχρεωτικών τυποποιημένων απαιτήσεων γνωστοποίησης, οι τράπεζες μπορεί να επέλεγαν τις πληροφορίες που θα αποκαλύψουν», είπε ο Gutierrez. «Δε χρησιμοποιούσαν κοινούς ορισμούς, δε χρησιμοποιούσαν κοινά KPI (key performance indicators), και παρουσίαζαν τις πληροφορίες με διαφορετικό τρόπο».

    Το πακέτο EBA ESG Pillar 3

    Η γνωστοποίηση πληροφοριών σχετικά με τους κινδύνους ESG είναι ένα καθοριστικό εργαλείο για την προώθηση της πειθαρχίας της αγοράς, επιτρέποντας στους ενδιαφερόμενους να αξιολογήσουν τους κινδύνους που σχετίζονται με το ESG και τη βιώσιμη χρηματοοικονομική στρατηγική των τραπεζών. Το πακέτο EBA ESG Pillar 3 στοχεύει να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των ελλείψεων στις τρέχουσες γνωστοποιήσεις ESG των ιδρυμάτων σε επίπεδο ΕΕ, θέτοντας υποχρεωτικές και συγκεκριμένες απαιτήσεις γνωστοποίησης, συμπεριλαμβανομένων αναλυτικών προτύπων, πινάκων και σχετικών οδηγιών.

    Στόχος είναι επίσης η δημιουργία βέλτιστων πρακτικών σε διεθνές επίπεδο.

    Meri Rimmanen (EBA): Θέλουμε συγκρίσιμη πληροφόρηση

    «Είναι σημαντικό τα ενδιαφερόμενα μέρη να έχουν σύντομα πρόσβαση σε περισσότερες πληροφορίες που είναι πλήρως συγκρίσιμες και πιο διαφανείς για τα θέματα ESG», δήλωσε σε συνέντευξή της η Meri Rimmanen, διευθύντρια ανάλυσης δεδομένων, αναφοράς και διαφάνειας. Η γνωστοποίηση εθελοντικών στόχων θα σηματοδοτήσει «το επίπεδο φιλοδοξίας των σχεδίων μετάβασης των τραπεζών προς μια πιο βιώσιμη οικονομία».

    Οι απαιτήσεις της EBA αποτελούν μέρος της ευρύτερης κλιματικής ατζέντας της Ευρώπης. Η Ευρώπη  ανάγκασε πρώτη τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων να τεκμηριώσουν τις απαιτήσεις τους για ESG. Φέτος, η ΕΕ θα δει τις πρώτες εκθέσεις  βιωσιμότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα που θα δείχνουν πόσο καλά ευθυγραμμίζονται  με έναν κατάλογο περιβαλλοντικά βιώσιμων δραστηριοτήτων.

    Οι νέες απαιτήσεις για τις εκθέσεις βιωσιμότητας των τραπεζών, οι οποίες αναμένεται να εγκριθούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, παρέχοντας συγκρισιμότητα  θα αναδεικνύουν πώς οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή θα μπορούσαν να επιδεινώσουν άλλους κινδύνους. Οι χρηματοδοτικοί οργανισμοί θα πρέπει να παρέχουν στατιστικά στοιχεία για να δείξουν πώς αλλάζουν και ευθυγραμμίζονται με τη Συμφωνία του Παρισιού.

    Η EBA  επικεντρώνεται στο κλίμα στις νέες απαιτήσεις λόγω του «επείγοντος» της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της ανάγκης διαθεσιμότητας δεδομένων. Σκοπεύει να παράσχει πρόσθετες οδηγίες σχετικά με τον τρόπο λογιστικοποίησης άλλων κινδύνων, συμπεριλαμβανομένων εκείνων στο χαρτοφυλάκιο συναλλαγών.

    Οι τράπεζες θα πρέπει επίσης να περιγράψουν πώς ενσωματώνουν το ESG σε δομές διακυβέρνησης, στρατηγικές και επιχειρηματικά μοντέλα, καθώς και σε πλαίσια διαχείρισης κινδύνου.



    ΣΧΟΛΙΑ