• ESG Today

    Ελληνικό βαρόμετρο  ESG από το Alba Graduate Business School και το CSR HELLAS

    • ESG Team

    Αλέξανδρος Κωστόπουλος, Αν. Γενικός Διευθυντής του CSR HELLAS


    Έρευνα με τίτλο “Hellenic ESG Barometer”, πραγματοποιούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το Alba Graduate Business School, The American College of Greece, και το CSR HELLAS.

    Το Βαρόμετρο ESG, βασισμένο σε υψηλής ποιότητας μεθοδολογικά ερευνητικά εργαλεία, θα αποτυπώσει τις απόψεις του ανθρώπινου δυναμικού των επιχειρήσεων, της Ανώτατης Διοίκησης και του γενικού κοινού σχετικά με τις δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (ΕΚΕ), ESG και Βιωσιμότητας των ελληνικών επιχειρήσεων, καθώς και τη σχέση τους με βασικούς παράγοντες που αποδεδειγμένα συνδέονται με την επιτυχημένη λειτουργία των επιχειρήσεων, όπως είναι το επίπεδο εμπιστοσύνης και δικαιοσύνης στον χώρο εργασίας, αλλά και η δέσμευση (engagement) που αισθάνονται οι εργαζόμενοι με την εταιρεία τους.

    Το νέο βαρόμετρο, παρουσιάστηκε σε εκδήλωση (κατά τη διάρκεια της οποίας επικυρώθηκε εκ νέου η μακροχρόνια συνεργασία Alba Graduate Business SchoolThe American College of Greece και CSR HELLAS), από τους Αλέξανδρο Κωστόπουλο, Γενικό Διευθυντή του CSR HELLAS, Παύλο Βλάχο Associate Professor of Marketing και Κάτοχο της Επώνυμης Ακαδημαϊκής Έδρας «Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος», στο Alba Graduate Business School, ACG και Αριστοτέλη Αλεξόπουλο, Director, Applied Research & Innovation, Alba Graduate Business School, ACG, και αποτελεί την πρώτη κοινή δράση των δύο οργανισμών μετά την υπογραφή του νέου Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ CSR HELLAS και ACG τον Σεπτέμβριο 2022 και την εγγραφή του ACG ως μέλος στο CSR HELLAS. Η έρευνα εντάσσεται επίσης στο συνολικό έργο της έδρας «Θεόδωρος Παπαλεξόπουλος» η οποία ήδη χρηματοδοτεί 6 σημαντικά ESG προγράμματα βασικής έρευνας σε ιδιαίτερα επίκαιρα ζητήματα ESG, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται υπό επιστημονική αξιολόγηση σε διεθνείς ακαδημαϊκές εκδόσεις υψηλού κύρους.

    Όπως σημείωσε ο Παύλος Βλάχος: «Το ESG Barometer (Βαρόμετρο ESG) μας δίνει την ευκαιρία να θυμηθούμε, να τιμήσουμε και να μάθουμε από τον τρόπο ταπεινής ηγεσίας του Θεόδωρου Παπαλεξόπουλου, έναν τρόπο ηγετικής συμπεριφοράς από την οποία έχουμε να μάθουμε πολλά και στον τομέα του ESG/ CSR & Sustainability. Το Βαρόμετρο ESG φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα εργαλείο αξιόπιστης μέτρησης των απόψεων των εργαζομένων σχετικά με την CSR/ ESG & Sustainability δραστηριοποίησή των επιχειρήσεων στις οποίες εργάζονται, αλλά και ευρύτερα, να ξεκινήσει τη συζήτηση για τη μελέτη του καπιταλισμού συμμετεχόντων (stakeholder capitalism) στη χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο, το Βαρόμετρο ESG θα διερευνήσει και θα καταγράψει τις απόψεις των εργαζομένων και των ηγετών των ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και του γενικότερου κοινού, όσον αφορά τις επιχειρηματικές δράσεις ESG στην Ελλάδα. Τα αποτελέσματα αναμένεται να προσφέρουν αξιόπιστα δεδομένα στα στελέχη των ελληνικών επιχειρήσεων και να συνεισφέρουν στον δημόσιο διάλογο για την αναβάθμιση του επιπέδου της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης στη χώρα μας.»

    Παράλληλα, η έρευνα έχει ως στόχο την παροχή ενός πρακτικού εργαλείου εσωτερικού διαλόγου και αποτύπωσης των αντιλήψεων των ενδιαφερόμενων μερών (εργαζόμενοι, ηγέτες) των συμμετεχουσών εταιριών, συμβάλλοντας στον μελλοντικό προγραμματισμό τους με σαφή δεδομένα ως προς την υπάρχουσα κατάσταση στο εσωτερικό και το εξωτερικό περιβάλλον της κάθε επιχείρησης.

    Όπως σημείωσε ο Αλέξανδρος Κωστόπουλος «Το ESG Barometer απαντά σε ένα διαρκές αίτημα της αγοράς για πρωτογενή δεδομένα από τις ελληνικές επιχειρήσεις σε σχέση με την αντίληψη της απόδοσης της ΕΚΕ, διαφορετικών ομάδων συμ-μετόχων. Ξεκινούμε με τους ηγέτες των επιχειρήσεων, με διευρυμένα σύνολα εργαζομένων εντός των επιχειρήσεων και με την κοινή γνώμη. Δεν σταματάμε όμως εκεί, καθώς τα δεδομένα θα εμπλουτιστούν με τα ευρήματα που θα προκύψουν από το Ελληνικό Σύμφωνο Βιώσιμης Επιχειρηματικότητας και θα παρέχουν τη δυνατότητα σύγκρισης σε επίπεδο μεγέθους επιχείρησης, κλαδικό και γεωγραφικό. Επομένως, τα ευρήματα του Βαρόμετρου ESG θα μπορούν να αξιοποιηθούν από την Πολιτεία σε επίπεδο κεντρικό, περιφερειακό ακόμα και τοπικό, γεγονός που θα επιτρέψει την ανάπτυξη στοχευμένων παρεμβάσεων, όπου αναγνωρίζονται κενά. Σκοπός μας είναι, το Βαρόμετρο ESG να αποτελέσει ένα εργαλείο αναφοράς, χρηστικό για κάθε ενδιαφερόμενο μέρος, που θα ενισχύει τη συγκρισιμότητα σε θέματα ESG με αντικειμενικό και επιστημονικά τεκμηριωμένο τρόπο.”

    Η συμμετοχή στην έρευνα είναι ανοιχτή σε εταιρείες μεγαλύτερες των 50 εργαζομένων και είναι δυνατή μέσω της εκδήλωσης ενδιαφέροντος στον σύνδεσμο ΕΔΩ μέχρι τις 15 Δεκεμβρίου 2022. Τα αποτελέσματα του ESG Barometer αναμένεται να ανακοινωθούν το πρώτο εξάμηνο του 2023.

    Σημειώνεται ότι οι συμμετέχουσες εταιρείες θα λάβουν μία εξατομικευμένη, αναλυτική – και ανώνυμη – αναφορά σχετικά με τις αντιλήψεις των εργαζομένων διαφορετικών ιεραρχικών επιπέδων στη δική τους επιχείρηση συγκριτικά με το μέσο όρο των αντιλήψεων του συνόλου των εργαζομένων, αλλά και το μέσο όρο των αντιλήψεων των ηγετών των συμμετεχουσών εταιρειών.

    Οι δύο οργανισμοί ήδη συνεργάζονται από το 2014, όταν είχε υπογραφεί το πρώτο Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ τους, ενώ από το 2019 έχουν θεσπίσει από κοινού, σε συνεργασία και με το Πανεπιστήμιο Κρήτης  το επιτυχημένο καινοτομικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα CSR-School που συμπληρώνει 4 χρόνια δραστηριοτήτων και παρέχει ολιστική θεωρητική και πρακτική στα θέματα Εταιρικής Υπευθυνότητας και Βιωσιμότητας.



    ΣΧΟΛΙΑ