• ESG Today

    Χαράλαμπος Αγγελετόπουλος (Whitetip Investments): Σε εξέλιξη το fund raising για το πρωτο ESG fund για ελληνικές SMEs

    Χαράλαμπος Αγγελετόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος Whitetip Investments


    Έχει ξεκινήσει το fund raising της Whitetip Investment για τη δημιουργία του πρώτου ESG Transformation Fund στην Ελλάδα, που θα χρηματοδοτεί τα επενδυτικά σχέδια ESG ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας κ. Χαράλαμπος Αγγελετόπουλος μιλάει στο ESG Today στο mononews.gr, για τους λόγους που προχωρά σε αυτή την κίνηση. Το όνομα του Fund, εμπνευσμένο από το είδος πεταλούδας “Zerynthia”, δίνει και το σκοπό του εγχειρήματος, μεταφέροντας αλληγορικά το Transformation in Life, που πρεσβεύει η  ζωή  της πεταλούδας, και μετατρέποντάς το σε Transformation in Business.

    “Η Whitetip Investments ΑΕΠΕΥ, δημιουργεί ένα επενδυτικό κεφάλαιο με στόχο να μπορούν να χρηματοδοτηθούν βιώσιμες επενδύσεις σε ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που θα γίνονται με γνώμονα κριτήρια ESG (Environmental, Social and Governance – περιβάλλον, κοινωνία και εταιρική διακυβέρνηση). H δημιουργία του fund θα βοηθήσει να δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πληρούν τα ESG. Θεωρούμε ότι οι μικρομεσαίες εταιρείες έχουν περισσότερο ανάγκη, την καθοδήγηση και τη χρηματοδοτική στήριξη για να προχωρήσουν τα πλάνα τους για τη μετάβαση”, τονίζει ο κ. Αγγελετόπουλος.

    Όπως αναφέρει το  ενδιαφέρον και των ελλήνων επενδυτών έχει αυξηθεί για να χρηματοδοτήσουν επενδύσεις ESG. “Είμαστε σε επαφή με επενδυτές και σήμερα υπάρχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ότι πριν λίγους μήνες και προετοιμαζόμαστε για να δημιουργήσουμε, ελπίζουμε μέχρι το τέλος του χρόνου, το πρώτο ESG Transformation Fund στην Ελλάδα. Θεωρούμε ότι ως τότε θα έχουμε συγκεντρώσει τα κεφάλαια από έλληνες επενδυτές υψηλού επιπέδου, ώστε από το 2022 να ξεκινήσουμε τις τοποθετήσεις”.

    Όσον αφορά το ποιες εταιρείες θα επιλεγεί το fund για να επενδύει, εφόσον δεν είναι προβληματικές, μπορούν να είναι σχεδόν όλων των κλάδων. ” Στόχος είναι να επενδύσουμε σε ελληνικές εταιρείες διαφόρων κλάδων, από τον κλάδο της μεταποίησης και υπηρεσιών ή ακόμη και startups με εξαίρεση τον κλάδο του τζόγου και τα εμπόριο όπλων. Το σκεπτικό είναι ότι οι μεγάλες εταιρείες, και οι εισηγμένες έχουν ή μπορούν να βρουν τους οικονομικούς πόρους και τους κατάλληλους ανθρώπους για να υλοποιήσουν αυτή τη μετάβαση, όχι όμως οι μικρομεσαίες. Είναι μεγάλο πρόβλημα το ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις της χώρας, δεν έχουν καθοδήγηση και πόρους για να επενδύσουν στη μετάβασή τους σε ένα νέο ESG μοντέλο λειτουργίας, που όμως απαιτείται να το κάνουν γιατί διαφορετικά θα μείνουν εκτός ανταγωνισμού” τονίζει ο κ. Αγγελετόπουλος.

    Στοχεύοντας στις   νέες και υφιστάμενες ελληνικές Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, αποστολή της ομάδας είναι ο μετασχηματισμός αυτών σε βιώσιμες και κερδοφόρες εταιρίες με πραγματική αξία για όλα ανεξαρτήτως τα ενδιαφερόμενη μέρη (stakeholders) – προμηθευτές, καταναλωτές, κοινωνία, περιβάλλον – δημιουργώντας ένα βιώσιμο επιχειρηματικό μοντέλο βασισμένο στο Triple Bottom Line (People – Planet – Profit) μέσω της παροχής ευέλικτων εργαλείων χρηματοδότησης (debt related instruments) και εξειδικευμένης συμβουλευτικής.

    “Η μετάβαση”, ωστόσο τονίζει ο κ. Αγγελετόπουλος, “είναι μια πολύ αυστηρή διαδικασία και γι αυτό έχουμε εξειδικευμένους συμβούλους στην ομάδα που θα αξιολογούν και θα καθοδηγούν τα επενδυτικά σχέδια”.

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ