• ESG Today

    Αποθήκευση άνθρακα: ENI, Equinor, BP, Neptune μεταξύ των 19 ενδιαφερόμενων για CCS στο Ηνωμένο Βασίλειο

    Nick Richardson, Επικεφαλής New Venture, NSTA


    Το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην αποθήκευση άνθρακα μετά την επιτυχία του διαγωνισμού της  NSTA (North Sea Transition Authority ) ο οποίος δέχθηκε συνολικά 26 προσφορές από 19 εταιρείες για τον πρώτο γύρο αδειοδότησης αποθήκευσης άνθρακα στη χώρα.

    Μια μεγάλη γκάμα εταιρειών εξέφρασε ενδιαφέρον για τις 13 περιοχές που προσφέρονται, οι οποίες βρίσκονται όλες στις ακτές του Aberdeen, του Teesside, του Liverpool και του Lincolnshire.

    Ο γύρος που άνοιξε, ανταποκρίνεται στους κυβερνητικούς στόχους και το αυξανόμενο επιχειρηματικό ενδιαφέρον, ξεκίνησε στις 14 Ιουνίου και διήρκεσε μέχρι τις  13 Σεπτεμβρίου. Οι νέες άδειες θα χορηγηθούν από το 2023, και θα μπορούσαν να συμβάλουν στην αποθήκευση έως και 30 εκατομμυρίων τόνων CO2 ετησίως έως το 2030.

    Σχολιάζοντας την ανακοίνωση, ο Nick Richardson, Επικεφαλής New Venture, NSTA, δήλωσε: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με την ποσότητα και την ποιότητα των αιτήσεων που λάβαμε από ένα ευρύ φάσμα αιτούντων. Η μεγάλη διάθεση των εταιρειών να εμπλακούν δείχνει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε καλή θέση για να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στον κλάδο. Το επίπεδο ενδιαφέροντος που έχει ήδη εκφραστεί υποδηλώνει ότι θα υπάρχει ισχυρός ανταγωνισμός και οι υποψήφιοι θα πρέπει να υποβάλουν υψηλές προσφορές για να κερδίσουν άδειες».

    Μεταξύ των ενδιαφερομένων, η ιταλική Eni που ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι είχε υποβάλει αίτηση για αποθήκευση CO2 στο εξαντλημένο κοίτασμα αερίου Hewett.
    Εκπρόσωπος της Equinor  δήλωσε ότι η νορβηγική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου υπέβαλε αίτηση μαζί με την BP   και η ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου και φυσικού αερίου Neptune Energy, η οποία στοχεύει να αποθηκεύσει περισσότερο άνθρακα έως το 2030 από ό,τι εκπέμπει, έχει επίσης  καταθέσει αίτηση.

    Η NSTA πρόσφερε 13 περιοχές, αποτελούμενες από ένα μείγμα εξαντλημένων κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου και πορώδεις βραχώδεις σχηματισμούς που περιείχαν θαλασσινό νερό.
    Η αποθήκευση άνθρακα CCS μπορεί να βοηθήσει τις βιομηχανίες εντάσεως εκπομπών άνθρακα να μειώσουν τις εκπομπές τους, όμως ως λύση δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί σε μεγάλη κλίμακα πουθενά στον κόσμο.

    Η NSTA εκτιμά ότι χρειάζονται έως και 100 αποθήκες CO2 προκειμένου η Βρετανία να επιτύχει τον στόχο καθαρών μηδενικών εκπομπών έως το 2050.
    Οι εκπομπές αερίων θερμοκηπίου της Βρετανίας ανήλθαν σε περίπου 425 εκατομμύρια τόνους ισοδύναμου CO2 πέρυσι, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.



    ΣΧΟΛΙΑ