• Επι-θετικά

    Ο Τσίπρας συγγραφέας, η τσιπρική διάλεκτος σε λεξικό και η ελληνική γλώσσα στο απόσπασμα


    Τι μπορεί να κάνει στη ζωή του ένας απελθών από την πολιτική δράση ανήρ; (Ή και γυνή φυσικά). Στην Αμερική οι πρώην πρόεδροι, εκτός από το ότι ζουν ζωή χαρισάμενη, γράφουν οπωσδήποτε ένα βιβλίο με τα επιτεύγματά τους, δίνουν ομιλίες για τις οποίες αμείβονται πλουσιοπάροχα και ούτω πως γίνονται εκατομμυριούχοι, αν δεν είναι ήδη.

    Εν Ελλάδι δεν συνηθίζεται και πολύ, μάλλον περνούν τον καιρό τους με τους πρώην ψηφοφόρους στα καφενεία, αναλογιζόμενοι με νοσταλγία τις μέρες θριάμβου. Ιδού όμως και ένας πολιτικός που ξέρει να παίρνει μαθήματα. Και να δίνει, όπως θα εξηγήσω παρακάτω. Γιατί μπορεί ο κ. Τσίπρας να μη θέλει ούτε ν΄ακούσει την πιθανότητα αποχώρησής του από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ – πόσο μάλλον να τον ρωτούν κιόλας, όπως έκανε μία αυθάδης κυρία στην πρόσφατη τηλεοπτική συνέντευξή του – είναι φανερό όμως, ότι στην άκρη του μυαλού του υπάρχει το σχέδιο. Το επεξεργάζεται ο άνθρωπος κι ας μη το ομολογεί δημοσίως.

    «Αν το κόμμα μου είχε την άποψη, ότι ο Τσίπρας είναι το πρόβλημα της ήττας του 2019, θα είχα αποχωρήσει και θα έγραφα βιβλία», δήλωσε με γενναιότητα στη σχετική ερώτηση ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και μπορώ να πω, ότι προσωπικώς πολύ τον θαύμασα. Γιατί όχι μόνο δείχνει να σέβεται τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων του κόμματός του αλλά έχει έτοιμη και την εναλλακτική Β. Κατόπιν αυτού ένα Λεξικό Νεολογισμών και Ιδιωματισμών της Ελληνικής Γλώσσας, μικρό και εύχρηστο, σε εφαρμογή ιδανική για τηλέφωνο και τάμπλετ είναι το πρώτο που φρονώ, ότι θα πρέπει να σκεφτεί.

    Ανατρεπτικός της ομιλουμένης, δεινός γλωσσοπλάστης και δημιουργός υπερρεαλιστικών συντακτικών σχημάτων – οι αντίπαλοί του τα λένε ολισθήματα, επειδή τον φθονούν ασφαλώς –  ο κ. Τσίπρας μπορεί να προκαλέσει τομή στην ιστορία της ελληνικής γλώσσας. Δεν χρειάζονται πάνω από 300 λέξεις – τι να τις κάνει κανείς περισσότερες-  προτέρημα που του δίνει σαφώς το προβάδισμα έναντι των λεξικών- γίγας, τύπου Μπαμπινιώτη, που είναι καλά για να αντιμετωπίσεις κανέναν κλέφτη κι όχι για διάβασμα. Εξάλλου οι προτάσεις «θα καθαρίσουμε την κόπρο του Αυγέα», «οι ακατάληπτοι δεσμοί που μας φέρνουν σήμερα εδώ», οι «δρούσες επιχειρήσεις», το «δεν γεννήθηκα με δαμόκλειο σπάθη να γίνω πρωθυπουργός» ή το να «θρέψουμε τους καρπούς των κόπων μας» συνιστούν μνημεία γλωσσικής υπέρβασης, που ουδείς τόλμησε ως τώρα να προτείνει. Το αυτό και λέξεις, όπως η «τυμβωθηρία» (φυσικά και έχει να κάνει με …θηρία), όπως και η διάσημη πλέον «στροφή 360 μοιρών». Μικρό απάνθισμα, όπως θα καταλάβατε, του Τσιπρικού γλωσσικού ιδιώματος, που αξίζει οπωσδήποτε να λάβει θέση ως μνημείο στη βιβλιοθήκη σας.

    Θα ήταν παράδοξο βέβαια, για έναν επαναστάτη από τα χρόνια του 15μελούς στο Γυμνάσιο, που έχει ατσαλωθεί στους μαθητικούς και κομματικούς αγώνες και έχει φτιάξει χαρακτήρα μέσα από τις πορείες και τις διαδηλώσεις να κάτσει σπίτι του και να γράφει βιβλία. Από την άλλη όμως, κι άλλοι μεγάλοι άνδρες προ αυτού, το ίδιο έπραξαν. Εξάλλου οφείλει να μεταδώσει τη γνώση και την εμπειρία του στους νεώτερους, ως μια παρακαταθήκη, ένα μπούσουλα κοινώς, για το πώς μπορούν να πορευτούν στην μεγάλη στράτα των αγώνων στο όνομα του λαού. Ως εκ τούτου και ένα μικρό, κόκκινο βιβλιαράκι μαθημάτων για επίδοξους επαναστάτες θα μπορούσε άνετα να γίνει μπεστ-σέλερ. Μη φανταστείτε όμως τίποτε παράνομα πράγματα. Κεφάλαια του τύπου «Πώς να εκλεγώ στο συντονιστικό», «Με ποια συνθήματα θα κατεβούμε στην πορεία», «Πώς θα κάνουμε κατάληψη» και «Πώς θα διώξουμε τον καθηγητή των Μαθηματικών» είναι αρκετά. (Τα υπόλοιπα υπάρχουν στο διαδίκτυο και δεν εκδίδονται σε βιβλία…)

    Όλα τα ανωτέρω βέβαια, αν και εφ΄όσον χρειαστεί το plan B. Γιατί το είπε ξεκάθαρα ο άνθρωπος: «Έχω μια εντολή, όχι από ένα κλειστό Συνέδριο, αλλά από 150.000 μέλη…». Έτσι αν αμφισβητηθεί η παρουσία του στην ηγεσία του κόμματος μπορεί άνετα να τους πετάξει κατάμουτρα τις 150.000 ψήφους. Ακόμη κι αν έχει χάσει και πάλι τις εκλογές… Εκείνος όλο αυτό το λέει δημοκρατικές διαδικασίες, εμείς δικτατορικές τακτικές.

    Διαβάστε επίσης:

    Γιατί δεν κερδίζουν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ από τη φθορά της ΝΔ, το μυστικό του Κώστα Αχ. Καραμανλή, η Έφη, η Πόπη και ο χαμός στον ΣΥΡΙΖΑ



    ΣΧΟΛΙΑ