• City Stories

    Ξεκινάει το 19ο Athens Technopolis Jazz Festival

    • NewsRoom

    Ernie Hammes


    Αυλαία σηκώνει σήμερα, Δευτέρα, το 19ο Athens Technopolis Jazz Festival στη σκηνή της Τεχνόπολης

    Δεν χρειάζεται να έχεις «σκάψει» βαθειά για να καταλάβεις ότι η ελληνική τζαζ σκηνή ζει ωραίες, δυναμικές ημέρες. Μουσικοί, σχήματα, συναντήσεις, μια συνεχής ροή ιδεών και προτάσεων φτιάχνει την εικόνα της σύγχρονης τζαζ στα μέρη μας. Οι νέοι μουσικοί έχουν πολλά ακούσματα, βουτάνε στη μελέτη, παίρνουν εμπνεύσεις από παντού. Ήδη στο μεταξύ, καταξιωμένοι τζαζ παίκτες της εγχώριας σκηνής με άνεση και σταθερότητα κρατάνε τη θέση τους στην ελίτ της τζαζ σε επίπεδο διεθνές. Δεν είναι τυχαίο.

    Τυχαία βρέθηκα πριν λίγο καιρό στην Λάρισα. Και πέτυχα σε μια εξαιρετική βραδιά – στη σκηνή του Λίντο που αγαπάει τη τζαζ και κάνει προτάσεις. Η Τάνια Γιαννούλη, πολύ σημαντική, συνεχώς εξελισσόμενη, δυναμική συνθέτρια και πιανίστρια, μαζί με Αντρέα Πολυζωγόπουλο τρομπέτα και Κυριάκο Ταπάκη ούτι. Σπουδαίοι και εκλεκτοί όλοι τους– έδιναν στη στιγμή μια ξεχωριστή αξία. Το κοινό το εισέπραττε. Η τζαζ «σκηνή» σε κίνηση.

    Και το Φεστιβάλ της Τεχνόπολης, τώρα, με την ελεύθερη είσοδο και το ποιοτικό πρόγραμμά του είναι το μεγάλο ραντεβού της Αθήνας με την τζαζ. Οι νέοι συναντούν τους έμπειρους τζαζίστες, τάσεις και στιλ διασταυρώνονται, σχολές της τζαζ και τόποι της συναντώνται, σαν τζαμάρισμα διαρκείας στο κέντρο της πόλης.

    Τα πρόσωπα, οι πρωταγωνιστές, η τζαζ εμπειρία

    Δευτέρα 27 Μαϊου

    Η Δευτέρα 27/5 είναι η ελληνική μέρα του Φεστιβάλ. Ο Πέτρος Κλαμπάνης,- Petros Klampanis Trio- φέρνει αέρα Νέας Υόρκης όπου ζει πια και δημιουργεί. Οι Grey Paris, με βάση το Βερολίνο, επιλέχτηκαν σα το νέο ανερχόμενο όνομα να είναι εκεί. Από την Θεσσαλονίκη οι Yako Trio παρουσιάζουν συνθέσεις βασισμένες το έργο του μουσικού Γιάννη Κωνσταντινίδη, γνωστό και ως Κώστα Γιαννίδη, από το άλμπουμ τους Ode to Yiannis.

    Τρίτη 28 Μαϊου

    Mε τον νέο Τυνήσιο και πολύ δραστήριο πιανίστα Wajdi Riahi ξεκινάει η δεύτερη μέρα. Ακολουθεί, από την Κύπρο, το σχήμα Symmetry Band του κοντραμπασίστα Μιχάλη Μέσσιου και ένα δυνατό όνομα από την σκηνή της Ουγγαρίας, ο Gaspar Karoly με το σχήμα του, μπάσο και ντραμς και την σημείωση εδώ- ότι αγαπά Charlie Haden και διασκευάζει και πολλές οι πιθανότητες να παίξει κάτι και εδώ.

    Yako Trio

    Τετάρτη 29 Μαϊου

    Με μουσικές επιρροές από την Δυτική Ακτή της Αμερικής δημιουργεί ο νεοϋορκέζος Jaimeo Brown. Ανάμεσα στα ονόματα που αναφέρει ότι τον έχουν εμπνεύσει είναι ο J.Dilla, ο Dj Premier, ο Dr. Dre αλλά και, κλασσικά, Miles Davis και John Coltrane και Art Blakey, χιπ χοπ και τζαζ –ενδιαφέρον πολύ να τον ακούσουμε. Την ίδια μέρα (29/5) ο Richard Koch και το Κουαρτέτο του από την Γερμανία και οι Clara Peya (πιάνο) και Vic Moliner (ηλεκτρικό μπάσο) επι σκηνής, συνδυάζοντας Ισπανικό ταμπεραμέντο, τζαζ και ελεκτρόνικα.

    Jaimeio Brown

    Πέμπτη 30 Μαϊου

    Την Πεμπττη (30/5) τα χρώματα της μουσικής παίρνουν κουβανο/λάτιν/τζαζ τόνους με την μπάντα του Michael Fleiner και μουσικούς από Κούβα, Βραζιλία, Ισπανία, Ελβετία. Η λάτιν τζαζ έχει κοινό εδώ και εντοπίζεται όταν έρχεται, με αέρα ανανέωσης και δημιουργίας. Σταθερά κρατάει το ενδιαφέρον η Βιενέζικη σκηνή. Θα δούμε τους Month of Sundays (σημειώστε τους) ενώ πριν από αυτούς κάτι που επίσης που αξίζει προσοχής. Ο Filip Jers (Σουηδία) με φυσαρμόνικα οδηγεί την παρέα των μουσικών του ενώ οι ήχοι «χορεύουν» μπλουζ, κάντρι, ροκ, τζαζ.

    Month of Sundays

    Παρασκευή 31 Μαΐου

    Ολλανδία, Εσθονία και Πολωνία, στη συνέχεια, (Παρακευή 31/5) «ανεβαίνουν» στην σκηνή της Τεχνόπολης. Ο Ολλανδός κιθαρίστας Marzio Scholten έρχεται με το άλμπουμ και το πρότζεκτ του «Things I Can’t Control», οι Εσθονοί Alfa Collective πειραματίζονται με διαφορετικά στιλ και ο Πολωνός μπασίστας Wojtek Mazolewski με το σχήμα του, από μια σκηνή που έχει πάντα περιεχόμενο.

    Marzio Scholten

    Σάββατο 1η Ιουνίου

    Σάββατο, 1η Ιουνίου και εκλεκτοί επισκέπτες επί σκηνής. Από την δυναμική Νορβηγική πλευρά, το τρίο του πιανίστα Helge Lien που 20 χρόνια είναι μαζί και παίζουν μουσικές. Τζαζ με διακριτικά Λιθουανίας από τον πιανίστα Dainius Pulauskas και το γκρουπ του και κατά τις 11 το βράδυ του Σαββάτου, nu jazz από το Μάντσεστερ και τους Mammal Hands, που κινούνται μέσα από διαφορετικά και ιδιαίτερα μονοπάτια και ρεύματα.

    Mammal Hands

    Κυριακή 2 Ιουνίου

    Το 19ο Athens Technopolis Jazz Festival ρίχνει αυλαία για φέτος την Κυριακή 2/6 με ένα ακόμη πρόγραμμα φίνας ευρωπαϊκής τζαζ. Με μια μπάντα που «σουϊνγκάρει» με στιλ τους Music Makers του Ondrei Havelk από την Τσεχία, που μετά θα αφήσει την σκηνή στον τρομπετίστα και συνθέτη Ernie Hammes από το Λουξεμβούργο. Τέλος, αναλαμβάνουν δυναμικά οι Girls in Airports που δεν είναι girls, αλλά αγόρια και παίζουν τζαζ όπως εκείνοι την εννοούν για ένα εκρηκτικό, όπως αναμένεται, φινάλε.

    Ernie Hammes

    Ένα φεστιβάλ που την δυναμική του εκφράζει με τον καλύτερο τρόπο το πιστό κοινό του, το οποίο εντυπωσιακά ανανεώνεται χρονιά με την χρονιά.

    Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

    Απο 27/05/2019 εως 02/06/2019
    Πειραιώς 100

    Είσοδος ελεύθερη για όλες τις ημέρες του φεστιβάλ.



    ΣΧΟΛΙΑ