• LIFE&STYLE

    ΒΙΝΤΕΟ: Διαλύοντας (και ξαναφτιάχνοντας) ένα αεροπλάνο σε δύο λεπτά


    Πάνω από εξήντα χρόνια ζωής μετρά πλέον το κατασκοπευτικό αεροπλάνο U-2, ένα από τα πιο χαρακτηριστικά αεροσκάφη στην ιστορία της πολεμικής αεροπορίας, που παρά την… προχωρημένη ηλικία του εξακολουθεί να κάνει πτήσεις μέχρι σήμερα. Το μυστικό του; Η… εξουθενωτικά λεπτομερής επιθεώρηση από την οποία περνά ένα τέτοιο αεροσκάφος κάθε 4.700 ώρες πτήσης.

    Πρόκειται για μία εξαιρετικά σύνθετη διαδικασία που απαιτεί από τους τεχνικούς να αποσυναρμολογήσουν ολόκληρο το αεροσκάφος, βγάζοντας ακόμα και την μπογιά στο εξωτερικό του μέρος, και έπειτα να αναλύσουν κάθε κομμάτι του για να βεβαιωθούν ότι όλα λειτουργούν σωστά και να προχωρήσουν σε επιδιορθώσεις. Πάνω από 1.800 ξεχωριστά κομμάτια αποσυναρμολογούνται και εξετάζονται, όπως εξετάζονται και οι 40.000 βίδες που τα στερεώνουν. Μετά την ολοκλήρωση των ελέγχων, το αεροσκάφος επανασυναρμολογείται και βάφεται ξανά, προτού επιστρέψει στους αιθέρες.

    Ως ένα αεροσκάφος που έχει πετάξει πάνω από τη Σοβιετική Ένωση, την Κούβα, την Κορέα και άλλα μέρη του κόσμου μετά από την πρώτη του μυστική πτήση το 1955, το U-2 έχει αποδείξει την αξία του. Η Αμερικανική Αεροπορία έχει διαθέσιμα 33 από αυτά και σκοπεύει να τα διατηρήσει στην ενεργό δράση τουλάχιστον μέχρι το 2019.

    Στο παρακάτω βίντεο μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη διαδικασία αποσυναρμολόγησης και επανασυναρμολόγησης ενός αεροσκάφους U-2, «συμπυκνωμένη» σε λιγότερα από δύο λεπτά:



    ΣΧΟΛΙΑ