• Videos & Blogs

    Οδηγός για τα πιο νόστιμα «Κούλουμα» στην Αθήνα

    Καθαρά Δευτέρα


    Ο λόφος Φιλοπάππου προσφέρεται γενικά για βόλτες και πικ νικ και την Καθαρά Δευτέρα είναι από τις πρώτες επιλογές των Αθηναίων που συρρέουν για να γιορτάσουν τα Κούλουμα με θέα την Ακρόπολη και το Λυκαβηττό.

    Ανηφορίστε στα πλακόστρωτα δρομάκια του – όσο πιο ψηλά τόσο καλύτερη η θέα – και απλώστε την κουβέρτα με τα σαρακοστιανά σας κάτω από τα φουντωτά πευκάκια. Στις 10 το πρωί ο Δήμος Αθηναίων διοργανώνει αποκριάτικο περίπατο της φιλαρμονικής ορχήστρας του ενώ στις 11 τη μουσική σκυτάλη παίρνει το εργαστήρι ελληνικής μουσικής του Δήμου με τη συμμετοχή του Λάκη Χαλκιά.

    koulouma1

    Τα πλακόστρωτα δρομάκια, η πυκνή βλάστηση με πολλά κυπαρίσσια και πεύκα και τα μεγάλα ξύλινα τραπέζια σε διάφορα σημεία στο άλσος και το πάρκο σκοπευτηρίου Καισαριανής συνθέτουν την ιδανική τοποθεσία για μια «απόδραση» σε έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου της πόλης. Στο πάρκο υπάρχει και παιδική χαρά για να ευχαριστηθούν διπλά αυτή την έξοδο οι μικροί της παρέας. Επίσης, ο δήμος Καισαριανής στις 11.30 ξεκινά το γλέντι στο Πάρκο Αϊ Γιάννη (Ξύλινα) με τα «απαγορευμένα» της Δόμνας Σαμίου, κρασί, σαρακοστιανά και φασολάδα.

    Στο Δημοτικό Πάρκο Αθλητισμού και Αναψυχής του δήμου Καλλιθέας το γλέντι ξεκινά από τις 11 το πρωί με λαϊκά, παραδοσιακά και νησιώτικα τραγούδια από το Γιώργο Γερολυμάτο, την Στέλλα Κονιτοπούλου και το συγκρότημα τους, με παραδοσιακά εδέσματα για όλους και δράσεις για τα παιδιά. Σε περίπτωση βροχής βέβαια, το γλέντι δεν θα αναβληθεί αφού θα φιλοξενηθεί στο κλειστό γυμναστήριο Ταγματάρχου Πλέσσα και Λάμπρου Κατσώνη.

    koulouma4

    Πηγαίνοντας πιο βόρεια, ο Δήμος Φιλοθέης – Ψυχικού γιορτάζει τα Κούλουμα στο Άλσος Εθνικής Τραπέζης από τις 11το πρωί μέχρι τις 2 το μεσημέρι με διαγωνισμό πρωτότυπου χαρταετού, παραδοσιακούς χορούς, σαρακοστιανούς μεζέδες, μουσική και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις, ενώ ο δήμος Αμαρουσίου προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στο Κλειστό Γυμναστήριο «Σπύρος Λούης» (Βασ. Όλγας 12, Σταθμός ΗΣΑΠ ) από τις 12:00 το μεσημέρι, σε ένα παραδοσιακό γλέντι με πατροπαράδοτες λιχουδιές, φασολάδα, λαγάνα, σαρακοστιανούς μεζέδες και άφθονο κρασί. Το κέφι αναλαμβάνουν να απογειώσουν με το τραγούδι τους οι Αχιλλέας Αγγελόπουλος, Μιχάλης Κατρίνης και Χριστίνα Κάραλη ενώ τα Τμήματα Παραδοσιακών Χορών του Κέντρου Τέχνης και Πολιτισμού Δήμου Αμαρουσίου, το Χορευτικό Συγκρότημα του Συλλόγου Ποντίων Αμαρουσίου «Νίκος Καπετανίδης» και το Χορευτικό Συγκρότημα της Ένωσης Κρητών Αμαρουσίου «Ο Κρηταγενής Ζευς» θα παρουσιάσουν παραδοσιακούς χορούς από όλη την Ελλάδα. Τέλος, ο δήμος Κηφισιάς μας υποδέχεται στο Πάρκο Α.Γ. Παπανδρέου (Εθνικής Αντιστάσεως & Οδυσσέα Ανδρούτσου, Νέα Ερυθραία) από τις 11π.μ έως τις 2μ.μ με παραδοσιακά σαρακοστιανά εδέσματα για όλους και δωρεάν συναυλία με τον Βασίλη Σαλέα στο κλαρίνο και τον Σαράντη Σαλέα στο τραγούδι, ενώ στην εκδήλωση συμμετέχει και το συγκρότημα παραδοσιακών χορών του Δήμου Κηφισιάς. Σε περίπτωση κακοκαιρίας, η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό Γυμναστήριο του Δημοτικού Σταδίου Φώτης Βαρδαξής (Γυμναστηρίου 19, Νέα Ερυθραία).

    kouloiuma-anoigma2

    Σαρακοστιανό γλέντι θα στηθεί και στη Φρεαττύδα. Ο δήμος Πειραιά θα γιορτάσει τα Κούλουμα με το πέταγμα του χαρταετού, με σαρακοστιανά εδέσματα, παραδοσιακό γλέντι με χορευτικό συγκρότημα της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά «Η Ομόνοια» και τραγούδι στην παραλία της Φρεαττύδας από τις 10:30 το πρωί, δωρεάν για όλους. Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του δήμου Πειραιά θα ανοίξει τη γιορτή με αποκριάτικες μουσικές ενώ σε περίπτωση βροχής η εκδήλωση φυσικά δεν θα αναβληθεί αλλά θα μεταφερθεί στο 1° Λύκειο Καλλίπολης (είσοδος από Μαρίας Χατζηκυριακού). Ο αετός πετά παραλιακά και από το Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου με τις αποκριάτικες εκδηλώσεις να κορυφώνονται με τα παραδοσιακά Κούλουμα. Το πέταγμα του χαρταετού θα γίνει στις 11.30 π.μ στην Παραλία Μοσχάτου και στο Πάρκο Ηρώων (Ενόπλων Δυνάμεων) στον Ταύρο. Στο κλίμα της ημέρας και ο Δήμος Παλαιού Φαλήρου που θα γιορτάσει τα Κούλουμα στο Πάρκο Φλοίσβου στις 11π.μ. ενώ ο δήμος Αλίμου από τις 11 το πρωί ως τις 15.00 κάνει Κούλουμα στο Λόφο Πανί με την Κέλλυ Βουδούρη και την 5μελή ορχήστρα της, με λαϊκό και νησιώτικο γλέντι, σαρακοστιανά κεράσματα, φυσικά πέταγμα χαρταετού, αλλά και απολαυστικά happenings με ανιματέρ, ξυλοπόδαρο και μπαλονοκατασκευές.

    koulouma6

    Τέλος, ο Δήμος Ελληνικού – Αργυρούπολης, στο κλειστό Γήπεδο Μπάρκετ Αργοναυτών και Τριπόλεως στην Αργυρούπολη, στις 11.30 π.μ, σε συνεργασία με τον πολιτιστικό λαογραφικό Σύλλογο «Η Αργυρούπολη», διοργανώνει εκδήλωση με τη συμμετοχή όλων των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης στην οποία θα προσφέρουν παραδοσιακά εδέσματα που θα απολαύσετε αφού ρίξετε πρώτα ένα χορό με την παρέα σας.

    Πηγή:olivemagazine.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Όταν ο Ντόναλντ Τραμπ κέρδιζε Χρυσό Βατόμουρο παίζοντας τον εαυτό του! (video)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Απόκριες στην πόλη: Όλες οι εορταστικές εκδηλώσεις της Αθήνας για το τριήμερο

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ:Βραβεία Σεζάρ: Τα γαλλικά Όσκαρ τίμησαν το σινεμά – Το θρίλερ «Elle» ο μεγάλος νικητής

     



    ΣΧΟΛΙΑ