• LIFE&STYLE

    Πυρά κατά Λαζόπουλου για τον ρατσιστικό σχολιασμό των ατόμων με αναπηρία (Video)

    • NewsRoom


    Σάλος έχει προκληθεί στα social media μετά από τη ρατσιστική αναφορά του Λάκη Λαζόπουλου στα άτομα με αναπηρία. “Όταν ο άνθρωπος είναι καθηλωμένος σε μία καρέκλα, σιγά σιγά το μυαλό του καθηλώνεται σε μια ιδέα”, είπε ο Λάκης Λαζόπουλος κατά την χθεσινή του εκπομπή, αναφερόμενος στον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schauble και στο γεγονός ότι βρίσκεται καθηλωμένος σε αναπηρικό αμαξίδιο, ξεσηκώνοντας πλήθος αντιδράσεων.

    Αμέσως μετά αρκετοί χρήστες του facebook άρχισαν να ποστάρουν τη φωτογραφία του Λάκη Λαζόπουλου με τον Stephen Ηawking κάνοντας δεικτικά σχόλια. “Έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία για τους καθηλωμένους ανθρώπους, ίσως γιατί πέρασα ξυστά από το αμαξίδιο. Δεν μπορώ να διανοηθώ πως αισθάνονται όσοι κάθονται σε αυτό. Και δε βρίσκω μεγαλύτερη χυδαιότητα από το να το χρησιμοποιείς για πολιτικούς λόγους. Ελάχιστος”, έγραψε κάποιος. Ενώ, τα σχόλια που ακολούθησαν για τον δημοφιλή παρουσιαστή ήταν ιδιαίτερα αιχμηρά καθώς άλλοι τον αποκάλεσαν “Φελλό” και άλλοι ότι “διακατέχεται από καθηλωτική μικροκεφαλία”.

    Screen Shot 2016-02-17 at 11.45.59 AM

    Εναντίον του Λάκη Λαζόπουλου τάχθηκε και ο πρόεδρο της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, μιλώντας στο «Βήμα FM»,  «Περιμένουμε από τον κ. Λαζόπουλο να έχει μετανιώσει για αυτή του την αναφορά και να απευθύνει μία συγνώμη προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες με κινητική αναπηρία».

    Και συνέχισε λέγοντας «Με μεγάλη έκπληξη και στεναχώρια ακούσαμε τη δήλωση του Λάκη Λαζόπουλου. Είναι γεγονός ότι ως εθνικό αναπηρικό κίνημα είμαστε κάθετα ενάντιοι στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές Schauble και έχουμε σταθεί απέναντι όλη την περίοδο της κρίσης. Στις κινητοποιήσεις μας ένα από τα πανό μας αναφέρει «Schauble θα υπογράψουμε μνημόνιο για τα καρότσια μας».  Είμαστε ενάντια στις πολιτικές Schauble, όμως η δήλωση Λαζόπουλου ταυτίζει την αναπηρία, μια κατάσταση ζωής, με τις πολιτικές θέσεις, κάτι αδιανόητο.

    Θα περίμενε κανείς από αυτούς που επηρεάζουν την κοινή γνώμη λόγω της επαγγελματικής τους ιδιότητας, που έχουν βήμα σε χιλιάδες πολίτες, να έχουν πιο προσεκτική συμπεριφορά, να προωθούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, αξιοποιώντας τον προνομιακό τους ρόλο. Θα περίμενε επίσης κανείς να γνωρίζουν καλύτερα την ελληνική γλώσσα: η χρήση αναπηρικού αμαξιδίου δεν συνιστά καθήλωση αλλά μέσο κίνησης. Όπως ο κ. Λαζόπουλος χρησιμοποιεί τα πόδια του, κάποιος με κινητική αναπηρία χρησιμοποιεί το αμαξίδιο. Αυτή είναι η μοναδική διαφορά.

    Δηλαδή, για τον κ. Λαζόπουλο, δεν θα μπορούσε να υπάρξει η σκέψη Stephen Hawking, αντιθέτως ίσως να ζούσε σε ίδρυμα κλειστής περίθαλψης, “καθηλωμένος σε μία ιδέα”.

    Περιμένουμε από τον κ. Λαζόπουλο να έχει μετανιώσει για αυτή του την αναφορά και να απευθύνει μία συγνώμη προς τις Ελληνίδες και τους Έλληνες με κινητική αναπηρία».

    Για το θέμα αντέδρασε και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Άδωνις Γεωργιάδης, που σε τηλεοπτική του συνέντευξη το πρωί της Τετάρτης σχολίασε πως «πρέπει να αφήσουμε πίσω το μίσος. Σε κάθε έναν που δίνει τον αγώνα της ζωής του τον προσβάλει λέγοντάς του ότι είναι κατώτερος γιατί είναι σε καροτσάκι». Επισήμανε ακόμα ότι «χτύπησε με μίσος και ρατσισμό» τα άτομα με αναπηρία και «η ελληνική κοινωνία το αφήνει να περάσει έτσι γιατί είναι αριστερός ο Λάκης, είναι φίλος του Τσίπρα, τον πήγε στον Ολάντ ο Τσίπρας».



    ΣΧΟΛΙΑ