• City Stories

    Τέσσερις εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για αυτό το Σάββατο (13 Οκτωβρίου)


    Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται στην Αθήνα αυτή την περίοδο, πολλές από τις οποίες αφορούν διαλέξεις, παραστάσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα.

    Δείτε παρακάτω τέσσερις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο αυτό το Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2018, σε διάφορα μέρη της Αθήνας, από νωρίς το απόγευμα μέχρι και το βράδυ.

    1. Poetry Slam στο Faust

    Το Poetry Slam Gr είναι ένα project που προέρχεται από την αγάπη του Μάκη Μούλου και της Εύης Αγγελακοπούλου για την ποίηση και την εξέλιξή της, σε μια εποχή που η ανάγκη για έκφραση δεν περιορίζεται μόνο στη βουβή παρουσία μιας ιδέας από σιλικόνη, αλλά αναζητά την κραυγή του σώματος και την πολύτιμη ονείρωξη των συναισθημάτων.

    Στην Ποίηση Σλαμ δεν υπάρχουν μονοπάτια. Δεν χωράνε λογοτεχνικά βιογραφικά και βραβεία. Σε 3 λεπτά, ο Σλάμερ πρέπει να συγκινήσει τους κριτές, οι οποίοι επιλέγονται τυχαία μέσα από το κοινό. Δίνεται η ευκαιρία σε οποιοδήποτε άτομο που γράφει “ποίηση”, να ανέβει στη σκηνή και να μας βάλει στο σύμπαν που έχει στο κεφάλι του. Στην Ποίηση Σλαμ, ο ποιητής γίνεται περφόρμερ, χωρίς να διαβάζει από χαρτί, αλλά κοιτάζοντας στα μάτια το κοινό του.

    Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ποιητικό σύμπαν από τους ποιητές και το κοινό. Ένας κόσμος μέσα από τον οποίο θα ανοίξουν οι ορίζοντές μας μέσα από τις λέξεις και την αναπαράστασή τους.

    Πότε:
    Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018
    Έναρξη προσέλευσης: 16.30
    Ώρα έναρξης: 17.00

    Πού:
    Faust
    Καλαμιώτου 11 και Αθηναϊδος 12, Κέντρο Αθήνας

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.

    2. Διάλεξη του Κώστα Γεωργουσόπουλου

    Μια μοναδική δωρεάν διάλεξη του Κώστα Γεωργουσόπουλου για τον Αθηναίο τραγικό ποιητή Φρύνιχο, σύγχρονο του Αισχύλου, συγγραφέα, μεταξύ άλλων, της περίφημης τραγωδίας ”Μιλήτου άλωσις”, που την παράστασή της διέκοψαν οι αθηναικές αρχές και τιμώρησαν τον Φρύνιχο ως υπομνήσαντα οικεία κακά, και της τραγωδίας ”Φοίνισσαι”, που έδινε τον λόγο στις γυναίκες των Φοινίκων κωπηλατών στα περσικά πλοία, τους οποίους σκότωσε ο Ξέρξης μετά την ήττα του.

    Ο Κώστας Γεωργουσόπουλος διδάσκει για 6η χρονιά στην Ανοιχτή Τέχνη. Θέμα του φετινού του σεμιναρίου: Γνωριμία με το έργο του Σαίξπηρ.

    Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 13 Οκτωβρίου στις 19:30.

    Πότε:
    Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018
    19.30

    Πού:
    Ανοιχτή Τέχνη (1ος όροφος)
    Φιλελλήνων και Ναυάρχου Νικοδήμου 2, Σύνταγμα

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.
    Απαραίτητη η κράτηση θέσεως, αποκλειστικά μέσω του μέιλ της Ανοιχτής Τέχνης: [email protected]

     

    3. «Σίσυφος ή και πάλι από την αρχή» στη Μονή Δαφνίου

    Μετά από τις πολυετείς εργασίες συντήρησής της, η Μονή Δαφνίου επαναλειτουργεί και φιλοξενεί μια σημαντική εκδήλωση, υπό την Αιγίδα του Δήμου Χαϊδαρίου.Στη σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι: «Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Δυτικής Αττικής, στο ευρύτερο πλαίσιο δράσεων για την προβολή στο ευρύ κοινό του αρχαιολογικού χώρου της Μονής Δαφνίου, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, μετά από την ολοκλήρωση των πολυετών εργασιών συντήρησης και αποκατάστασης του μνημείου, φιλοξενεί στον αύλειο χώρο της Μονής τη θεατρική παράσταση «Σίσυφος ή και πάλι από την αρχή».

    Η παράσταση εμπνέεται από τον ελληνικό μύθο του Σίσυφου, ιδωμένου μέσα από το πρίσμα του Σάμουελ Μπέκετ στο μονόπρακτο «Πράξη δίχως λόγια Ι», σε μία ιδιαίτερη ανάγνωση, με τη σφραγίδα της καταξιωμένης σκηνοθέτιδος Ελπίδας Σκούφαλου και με πρωταγωνιστή το χρυσό Ολυμπιονίκη Ιωάννη Μελισσανίδη.

    Η παράσταση, μέσω της κίνησης και του αυτοσχεδιασμού, χωρίς λόγια, επιχειρεί να αποδώσει τους συμβολισμούς του μύθου του βασιλιά Σίσυφου, την οικουμενική, αιώνια, ατέρμονη, αγωνιώδη προσπάθεια του ανθρώπου να υπερβεί τα εμπόδια, να υπερβεί τις όποιες ατέλειές του, να αφυπνιστεί και να ξεπεράσει το πεπρωμένο του.

    Μέσα από μία χωρίς τέλος, επίπονη, ανοδική και εξελικτική πορεία, με βαθιά πίστη στις αστείρευτες δυνατότητες της ανθρώπινης φύσης, ο ήρωας συγκρούεται με την ευρηματικότητα της ζωής και διεκδικεί την ενίοτε χαμένη του αξιοπρέπεια και αυτό που ίσως σημαίνει ελευθερία».

    Επίσης στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται πως: «Η εν λόγω παράσταση ανέβηκε για πρώτη φορά στο Λονδίνο το 2012, στο πλαίσιο των Ολυμπιακών αγώνων, υπό την αιγίδα της Ολυμπιακής Επιτροπής. Με νέα ματιά, τον Ιούλιο του 2015 φιλοξενήθηκε στο Λος Άντζελες, στο ιστορικό θέατρο «Theatre 40» του Beverly Hills, στο πλαίσιο των Special Olympics, με σκοπό τα έσοδα να διατεθούν στους αθλητές.

    Η φιλοξενία της παράστασης στον αύλειο χώρο της Μονής Δαφνίου, ενός από τα σημαντικότερα εκκλησιαστικά μνημεία της βυζαντινής περιόδου, έρχεται να συμπληρώσει το συμβολισμό, υπογραμμίζοντας τη διαχρονικότητα του ατέρμονου αγώνα του ανθρώπου και της αγωνίας της ανθρώπινης ύπαρξης, στην αέναη πορεία της προς το φωτεινό μονοπάτι της προσωπικής τελείωσης.

    Η πολιτιστική εκδήλωση διοργανώνεται με την ευγενική χορηγία της «Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας Πολιτιστικού και Κοινωφελούς Έργου Αιγέας», υπό την αιγίδα του Δήμου Χαϊδαρίου και του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και με χορηγό επικοινωνίας το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Ε-learning Κέντρο Επιμόρφωσης και Δια Βίου Μάθησης (Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ.)».

    Πρωταγωνιστής: Ιωάννης Μελισσανίδης
    Ιδέα – Σκηνοθεσία: Ελπίδα Σκούφαλου
    Σκηνικά – Κοστούμια: Θάλεια Ιστικοπούλου
    Πλανόδιος μουσικός: Σπύρος Μελισσανίδης
    Συμμετέχει: Λήδα Μαντούση
    Ομάδα εργασίας “DIAPASON” (Γιώργος Κοσμίδης – Αθανάσιος Μάστορας – Μάριος Μάστορας – Δημήτρης Κεχαγιάς – Ζήσης Τερφόπουλος)

    Πότε:
    Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018
    Έναρξη προσέλευσης: 20.00
    Ώρα έναρξης: 20.30

    Πού:
    Αύλειος χώρος Μονής Δαφνίου
    Τέρμα Ιεράς Οδού, Χαϊδάρι

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    4. Music Escapades: Dirty Fuse στο ΚΠΙΣΝ

    Το Σάββατο 13 Οκτωβρίου τα Μusic Escapades, η σειρά εναλλακτικής μουσικής του ΚΠΙΣΝ, προσκαλεί στην τελευταία υπαίθρια συναυλία του χρόνου για να υποδεχτούμε τον χειμώνα με το απόηχο θάλασσας και κυμάτων σε ένα πάρτι Surf Rock από τους Dirty Fuse, οι οποίοι με την instrumental σανίδα τους και θα σερφάρουν στα Πανοραμικά Σκαλιά. Από το 2008 οι Dirty Fuse εξερευνούν τον μανιασμένο κόσμο του surf rock. Με επιρροές από Dick Dale, Ventures, Atlantics, Ramones και Televison, η μουσική τους είναι βασισμένη στην old school surf μουσική των ’60s, αποδιδόμενη με την ενέργεια του garage και του punk rock.

    Συντελεστές:
    Χρήστος Κόγιος, ντράμς
    Μάνος Κισαμιτάκης, σαξόφωνο
    Γιάννης Δράκος, μπάσο
    Έρη Καπετανάκη, κιθάρα

    Πότε:
    Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018
    21.00

    Πού:
    ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΑ ΣΚΑΛΙΑ
    Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
    Λεωφόρος Συγγρού 364, Καλλιθέα

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σινεμά στο Χυτήριο: 3 σημαντικές ταινίες προβάλλονται δωρεάν το Σαββατοκύριακο

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η ΕΛΣ και το ΚΠΙΣΝ γιορτάζουν τα γενέθλια του Μάνου Χατζιδάκι με ένα σπουδαίο αφιέρωμα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έρχεται το «9ο Φεστιβάλ Πρωτοποριακού Κινηματογράφου της Αθήνας»

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πολιτιστικοί περίπατοι στην περιοχή του Ταύρου με αφετηρία το Ιστορικό Αρχείο ΠΙΟΠ



    ΣΧΟΛΙΑ