• City Stories

    Τα μυστικά της Αργυρώς για σπυρωτό γιουβέτσι στον φούρνο

    • NewsRoom
    giouvetsi γιουβέτσι

    Λαχταριστό γιουβέτσι με σπυρωτό κριθαράκι


    Βάζετε τα δυνατά σας, αλλά το γιουβετσάκι στον φούρνο σας βγαίνει λασπωμένο; Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου δίνει πολύτιμες συμβουλές για να πετύχετε το κριθαράκι σπυρωτό, ανεξαρτήτως εάν θα χρησιμοποιήσετε μοσχάρι, χοιρινό, κοτόπουλο, αρνί ή κατσίκι. Ακολουθείστε τις οδηγίες και θα απογειώσετε το φαγητό σας!

    Πλούσια σάλτσα στο κρέας για το γιουβέτσι

    -Βασική προϋπόθεση για πολλή νοστιμιά στο γιουβέτσι με κρέας στο φούρνο, είναι το καλομαγειρεμένο κρέας.

    Το κρέας πρέπει να βράσει και να μελώσει μέσα στην σάλτσα του, αλλά και η σάλτσα θα πρέπει να είναι αρκετή σε ποσότητα, αφού στην ουσία εκεί μέσα θα βράσει το ζυμαρικό.

    -Είναι προτιμότερο να έχετε αρκετή σάλτσα το φαγητό από την αρχή φαγητό, από το να προσθέσετε πολύ νερό στο τέλος για να βράσει το κριθαράκι.

    -Η πλούσια σάλτσα του κρέατος, που έχει σιγομαγειρευτεί και έχουν αναπτυχθεί όλα τα αρώματα των υλικών που βάλαμε σε αυτήν, είναι το Α και το Ω της νοστιμιάς γι’ αυτήν την συνταγή.

    Ποια είναι η σωστή αναλογία νερού με κριθαράκι στο γιουβέτσι;

    Η σωστή αναλογία νερού με κριθαράκι στο γιουβέτσι είναι κάτι πολύ σχετικό. Σε γενικές γραμμές, μια σωστή προσέγγιση στη αναλογία νερού στο κριθαράκι είναι: 1 προς τρία. Ένα μέρος δηλαδή ζυμαρικού με 3 μέρη νερού.

    Η σωστή προετοιμασία για το γιουβέτσι, σας λύνει τα χέρια

    Επειδή συνήθως το γιουβέτσι με κρέας στον φούρνο αποτελεί το κατεξοχήν κυριακάτικο οικογενειακό γεύμα, μπορείτε να έχετε  βράσει από την προηγούμενη ημέρα το κρέας και να το ζεστάνετε την επόμενη που θα μπει στον φούρνο με το ζυμαρικό. Έτσι, θα γλιτώσετε κόπο και χρόνο την ημέρα που θα περιμένετε τους καλεσμένους σας.

    Θέλουμε σπυρωτό το κριθαράκι στο γιουβέτσι

    Για να γίνει σπυρωτό το κριθαράκι και να μη λασπώσει, αυτά είναι τα βασικά μυστικά που αν τα ακολουθήσετε θα έχετε το ωραιότερο σπυρωτό γιουβέτσι στο δικό σας τραπέζι.

    α) Πριν βάλετε το κριθαράκι μέσα στο ταψί, σοτάρετε το ζυμαρικό με λίγο ελαιόλαδο σε μεγάλο τηγάνι. Με τον τρόπο αυτό αδιαβροχοποιείται και δεν θα σας λασπώσει το κριθαράκι στο μαγείρεμα.

    Για πιο γρήγορο μαγείρεμα, μπορείτε να βράσετε σε αλατισμένο νερό που κοχλάζει το κριθαράκι για 2-3′ ανακατεύοντάς το. Μετά βάλτε το σε σουρωτήρι και ρίξτε μπόλικο κρύο νερό, ώστε να φύγει το περιττό άμυλο και να παραμείνει σπυρωτό το γιουβέτσι. Περιχύστε με λίγο λάδι, ανακατέψτε το κι αφήστε το να στραγγίσει καλά.

    Βάζουμε στο ταψί το κριθαράκι και το κρέας με την σάλτσα του και βάζουμε το γιουβέτσι σε καυτό προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς C. Σβήνουμε το φούρνο και αφήνουμε το γιουβέτσι μέσα για 35΄. Ψήνουμε δηλαδή σε σβηστό φούρνο. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να μην ανοιγοκλείνουμε το φούρνο και χάσουμε τη θερμοκρασία του.

    β) Να έχει αρκετά υγρά το ταψί, ώστε να καλύπτεται το κριθαράκι κατά το ψήσιμο.

    γ) Να βγει από το φούρνο όσο ακόμα είναι ζουμερό και να κρατάει λίγο να μην έχει δηλαδή μαλακώσει τελείως.

    δ) Να ξεκουραστεί και να τραβήξει όση σάλτσα χρειάζεται, για να μελώσει και να παραμείνει σπυρωτό και ζουμερό ταυτόχρονα, χωρίς να κολλήσει και να λασπώσει.

    ε) Ανακατέψτε κατά τη διάρκεια του ψησίματος τουλάχιστον 1-2 φορές. Θα δείτε ότι αυτό κάνει τη διαφορά για το σπυρωτό γιουβέτσι.

    στ) Κάτι που μπορεί να σας φανεί παράξενο, αλλά σε μένα φάνηκε λύση σωτηρίας όταν έφτιαξα 500 μερίδες γιουβέτσι, δηλαδή αμέτρητα ταψιά σε παρουσίαση ελληνικής κουζίνας στο εξωτερικό: μόλις βγει καυτό και αχνιστό από τον φούρνο, κι όσο ακόμα κοχλάζει η πλούσια σάλτσα του, ρίξτε 2-3 παγάκια στην επιφάνεια του. Κουνήστε το ταψί κι αφήστε το να σταθεί, να κοπεί ο βρασμός του και να τραβήξει το ζυμαρικό μόνο του όση σαλτσα χρειάζεται, ώστε να παραμείνει ζουμερό και σπυρωτό.

    Αυτό που θα θυμούνται για πάντα οι συνδαιτημόνες σας, θα είναι ότι έφαγαν το ωραιότερο γιουβέτσι.

    -Επίσης, αν χρησιμοποιήσετε για το ψήσιμο του γιουβετσιού χοντρό ταψί κεραμικό, γυάλινο ή πήλινο σκεύος για γιουβέτσι, μπορείτε να ζεστάνετε το σκεύος στο φούρνο, ώστε μόλις ρίξετε τα υλικά σας, να αρχίσει αμέσως ο βρασμός. Μετράμε το χρόνο ψησίματος από την ώρα που αρχίζει ο βρασμό του φαγητού.

    Και τέλος, να θυμάστε ότι όπως όλα τα πιάτα με ζυμαρικά ,το γιουβέτσι δεν πρέπει να ξαναζεσταθεί αλλά να βγει φρεσκοψημένο και ζουμερό στο τραπέζι.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Τα κεφτεδάκια αλλιώς: Μια λαχταριστή συνταγή της Αργυρώς Μπαρμπαρίγου

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η πιο νόστιμη καρμπονάρα φούρνου αλά κρεμ από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου



    ΣΧΟΛΙΑ