• City Stories

    Σταύρος Τσιώλης: Η ιδιοφυής του σύλληψη αποτυπώνεται σε ανέκδοτη συνέντευξη

    Σταύρος Τσιώλης: Η ιδιοφυής του σύλληψη αποτυπώνεται σε ανέκδοτη συνέντευξη

    Ο Σταύρος Τσιώλης χάθηκε πρόωρα χτυπημένος από Καρκίνο


    Ο Σταύρος Τσιώλης διακρίθηκε για την ιδιοφυή του σύλληψη, που παραμένει ανεξίτηλη τόσο στη ζωή όσο και στο σινεμά. Απόψε προβάλλεται ανέκδοτη συνέντευξή του με τον σκηνοθέτη και μελετητή του κινηματογράφου Μάριο Παπαγεωργίου.

    Οι δύο ομότεχνοι εξάλλου υπήρξαν πολύ στενοί φίλοι. Ο Μάριος Παπαγεωργίου στην εκπομπή που διατηρεί στο you tube με τίτλο (φόρο τιμής στον Τσιώλη) Ακατανίκητοι Κινηματογραφιστές, προβάλλει χαρακτηριστικό ενσταντανέ με τον σπουδαίο σκηνοθέτη, που απεβίωσε το 2019.

    Το γύρισμα είχε πραγματοποιηθεί στο στούντιο της Σχολής Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου το χειμώνα του 2015.

    Απαράμιλλο σύμπαν

    Υπήρξε πάντα απολαυστικός στην κουβέντα. Με τον ευθυβολο, πυκνό, εξαιρετικά ακριβή αλλά και ιδιωματικό λόγο του. Όπως περίπου μεταφράζεται στη γλώσσα του σινεμά, την παράθεση των εικόνων με ηθοποιούς (-σύμβολα). Το ύφος Τσιώλη δεν αντιγράφεται.

    Για τους θαυμαστές του, η συνέντευξη θα αποδειχθεί αποκαλυπτική του μοναδικού του ύφους. Αυτή η ακαταμάχητη γοητεία που προέρχεται από την επιμειξία γέλιου και συγκίνησης. Αρμονικά συνταιριασμένα.

    Ο γνωστός εφοπλιστής και άνθρωπος των τεχνών Χρήστος Κωνσταντακόπουλος αναγνωρίζοντας τις αρετές του υλοποίησε (μέσω της γνωστής εταιρείας παραγωγής Faliro House) την τελευταία ταινία του Σταύρου Τσιώλη. Με τίτλο Γυναίκες που περάσατε από δω (2017), αποτελεί τελική προσθήκη της άτυπης «γυναικείας τριλογίας» του (μετά το Παρακαλώ γυναίκες μην κλαίτε, 1992, και το Ας περιμένουν οι γυναίκες, 1998).

    Ο Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος τον έπεισε επίσης να εκδώσει τα (υπέροχα εκφρασμένα) απομνημονεύματά του με τίτλο Κεφάλια πέντε, ανάσες τέσσερες (εκδόσεις Faliro House).

    Κατερίνα Τσιώλη

    Η συνέντευξη ουσιαστικά πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της άσκησης «πολυκάμερου» από την κόρη του Κατερίνα Τσιώλη όταν εκείνη σπούδαζε στη γνωστή Σχολή Σταυράχου. Και «μέσα από την άσκηση γεννήθηκε αυτός ο θησαυρός», παρατηρεί ο Μάριος Παπαγεωργίου.

    Υπήρξε όχι μόνο φίλος αλλά και μύστης της τέχνης του. Όσοι λοιπόν θέλουν να αποκτήσουν μεγαλύτερη γνώση γύρω από το έργο του Έλληνα σκηνοθέτη, σήμερα παρουσιάζεται μία πρώτης τάξεως ευκαιρία.

    Πληροφορίες

    Η συζήτηση στην εκπομπή Ακατανίκητοι Κινηματογραφιστές προβάλλεται σήμερα τα μεσάνυχτα με τη συμμετοχή του Παναγιώτη Μπούγια.

    Παρακολουθείστε εδώ στις 00:00.

    Διαβάστε επίσης Χρήστος Κωνσταντακόπουλος: Ο ανθρωπισμός του με τον Σταύρο Τσιώλη



    ΣΧΟΛΙΑ