• Πολιτισμός

    Ο Γιώργος Λάνθιμος σε δημιουργικό οίστρο

    Ο Λάνθιμος φωτογραφημένος από την Έμμα Στόουν


    Ο Γιώργος Λάνθιμος βρίσκεται πλήρως απασχολημένος παρά την παύση της καλλιτεχνικής δραστηριότητας -τουλάχιστον έτσι διαδίδεται διεθνώς μέσα από έγκυρα κινηματογραφικά έντυπα του κινηματογραφικού κόσμου.

    Δύο μέρες πριν από τα Όσκαρ του 2019 όπου το έργο Η Ευνοούμενη (The Favourite, 2018) συμμετείχε με δέκα υποψηφιότητες, είχε ήδη ανακοινώσει το νέο του φιλμ: να γράψει το σενάριο και να σκηνοθετήσει το Pop. 1280, διασκευή του ομότιτλου βιβλίου (1964) που υπογράφει ο Τζιμ Τόμσον. Στην παραγωγή συμμετέχουν οι Imperative Entertainment, Element Pictures, ο Λάνθιμος και η Discovery Productions.

    Αφορά τον σερίφη σε μία αμερικανική κωμόπολη του οποίου η διαφθορά και η κατάχρηση εξουσίας συμβάλλουν παράδοξα και πεσιμιστικά στην επανεκλογή του. Το ίδιο μυθιστόρημα έχει διασκευαστεί και το 1981 από τον Γάλλο Μπερνάρ Ταβερνιέ ενώ άλλο ένα βιβλίο του Τόμσον με τίτλο The Killer Inside Me (Ο δολοφόνος μέσα μου) μεταφέρθηκε στο σελιλόιντ από τον ξεχωριστό Εγγλέζο Μάικλ Γουιντερμπότομ προκαλώντας ζωηρές συζητήσεις ανάμεσα σε κοινό και κριτικούς. Παρότι δεν αναγνωρίστηκε εν ζωή, ο Τόμσον θεωρείται σήμερα μετρ του είδους του γουέστερν.

    Δεδομένου ότι η πλοκή εξελίσσεται στο δυτικό Τέξας, το Pop. 1280 πρόκειται να αποτελέσει το τέταρτο κατά σειρά αγγλόφωνο φιλμ του Λάνθιμου μετά Τον Αστακό (The Lobster, 2015),  Ο θάνατος του ιερού ελαφιού (The Killing of a Sacred Deer, 2017) και Την Ευνοούμενη και μάλιστα με την υποστήριξη στην παραγωγή από τους Άντριου Λόοου (Andrew Lowe) και Έντ Γκίνει (Ed Guiney) της Element Pictures.

    Εκτός και αν σύμφωνα με τα νεότερα, ο Γιώργος Λάνθιμος ετοιμάσει πρώτα ένα άλλο, παρεμφερές γουέστερν και μάλιστα σε γοτθικό ύφος, βασισμένο αυτή τη φορά στο μυθιστόρημα Hawkline Monster (Το Τέρας της Χοκλάιν) του Ρίτσαρντ Μπότιγκαν και πάλι σε συνεργασία με τον σεναριογράφο της Ευνοούμενης Τόνι Μακναμάρα και τους σταθερούς πλέον υποστηρικτές του στην Element Pictures και και τη New Regency.

    Η ιστορία διαθέτει όλα τα παράλογα (παρουσιασμένα όμως με ρεαλιστικό τρόπο, σαν να πρόκειται για φυσιολογικά, καθημερινά πράγματα) στοιχεία που συνηθίζει ο Λάνθιμος: ένα δεκαπεντάχρονο κορίτσι προσλαμβάνει δύο άξεστους πιστολέρο για να σκοτώσουν το τέρας που κρύβεται στο υπόγειο του σπιτιού της κυρίας Χοκλάιν (ο χαρακτήρας που εμφανίζεται στον τίτλο του μυθιστορήματος) με τη μικρότερη, όμορφη αδελφή της.

    Η διασκευή του μυθιστορήματος κυκλοφορεί στο Χόλιγουντ επί χρόνια με την πιθανότητα να το αναλάβουν κολοσσοί όπως ο Τιμ Μπάρτον ή ο Χαλ Άσμπι με πρωταγωνιστές τους απαράμιλλους Τζακ Νίκολσον και Ντάστιν Χόφμαν.

    Τα νέα για την ταινία Hawkline Monster συμπληρώνουν μία ιδιαίτερη συγκυρία για τον σεναριογράφο Τόνι Μακναμάρα (έγραψε την Ευνοούμενη μαζί με την Ντέμπορα Ντέιβις κερδίζοντας στα βρετανικά βραβεία ανεξάρτητου κινηματογράφου – British Independent Film Awards καθώς και στα ακόμη πιο σημαντικά BAFTA): η κριτική έχει επαινέσει τη δουλειά του στη σειρά The Great (Η σπουδαία) που επιβάλλεται στο Hulu με την Έλι Φάνινγκ και τον Νίκολας Χουλτ.

    Με την Έμμα Στόουν

    Από τις έως τώρα ταινίες του Λάνθιμου, παρότι η Ευνοούμενη βέβαια με τις Ολίβια Κόουλμαν (Olivia Colman), Ρέιτσελ Βάις (Rachel Weisz) και Έμα Στόουν (Emma Stone) έχει έως τώρα λάβει τη μεγαλύτερη αναγνώριση παγκοσμίως (από τις δέκα υποψηφιότητες στα Όσκαρ, κέρδισε η Κόουλμαν της καλύτερης ερμηνείας), ας μην λησμονηθεί ότι ο Κυνόδοντας  (Dogtooth, 2009) τον καταξίωσε διεθνώς με την υποψηφιότητά του στα Όσκαρ στην κατηγορία της Καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας ενώ Ο Αστακός χάρισε την υποψηφιότητα Καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου στον σεναριογράφο του στην τελετή του 2017.

    Τέλος, ας σημειωθεί ότι τον μήνα Μάιο επρόκειτο να παρουσιάσει έργο στο πλαίσιο του προγράμματος The artist on the composer που ο  Οργανισμός πολιτισμού και ανάπτυξης ΝΕΟΝ υλοποιεί σε συνεργασία με την Εθνική λυρική σκηνή διασυνδέοντας πρωτοπόρους σύγχρονους εικαστικούς και σκηνοθέτες με τη ζωντανή εκτέλεση ορχηστρικής μουσικής. Η παράσταση στην οποία θα συμμετείχε η Έμμα Στόουν και ο Ντέμιεν Μπονάρ έχει αναβληθεί για το 2021 λόγω υγειονομικής κρίσης.



    ΣΧΟΛΙΑ