• City Stories

    Πέντε ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις με ελεύθερη είσοδο για αυτή την Κυριακή


    Τι να κάνετε αυτή την Κυριακή, 6 Μαΐου 2018. Δείτε παρακάτω πέντε ενδιαφέρουσες επιλογές που αφορούν τα καλλιτεχνικά – και όχι μόνο – και πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο.

    1. Ημερίδα “H Λογοθεραπεία στην προσχολική και σχολική ηλικία” στην Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων

    Η Πανελλαδική Ημέρα Λογοθεραπείας (ΠΗΛ) θεσπίστηκε από τον ΣΕΛΛΕ στις 11 Μαΐου και εορτάζεται πανελλαδικά με διοργάνωση ημερίδων, διανομή επιστημονικού – ενημερωτικού υλικού, αρθρογραφία στον τύπο και δωρεάν ατομικές συναντήσεις του κοινού με λογοθεραπευτές.

    Στόχος της είναι η ενημέρωση του κοινού για την επιστήμη της Λογοθεραπείας και η ευαισθητοποίηση του σε θέματα σχετικά με τις διαταραχές του λόγου, ομιλίας, επικοινωνίας, φωνής και κατάποσης.

    Οι δράσεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο της ΠΗΛ είναι μη κερδοσκοπικές, οι επιστήμονες που στελεχώνουν τις δράσεις είναι μέλη του ΣΕΛΛΕ και η συμμετοχή τους είναι εθελοντική.

    Το θέμα της φετινής διοργάνωσης είναι “Η Λογοθεραπεία στην προσχολική και σχολική ηλικία” και ο ρόλος του λογοθεραπευτή στη βελτίωση της επικοινωνίας σε παιδιά με αναπτυξιακές διαταραχές λόγου και ομιλίας.

    Θα λειτουργήσει συμβουλευτικός σταθμός όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να έχουν δωρεάν ατομική συνάντηση με ένα λογοθεραπευτή στα πλαίσια της οποίας θα πραγματοποιηθεί screening test ώστε να δοθούν συμβουλές και περαιτέρω καθοδήγηση εξατομικευμένα.

    Λογοθεραπευτές θα ενημερώνουν το κοινό για θέματα σχετικά με τις διαταραχές επικοινωνίας, λόγου, ομιλίας, φωνής, κατάποσης, αλλά και για την επιστήμη της Λογοθεραπείας γενικότερα.

    Τα μικρά παιδιά θα έχουν τη δυνατότητα να διασκεδάσουν δωρεάν μέσα από δραστηριότητες face painting και άλλες μικρές εκπλήξεις!
    Θα πραγματοποιηθεί διανομή έντυπου επιστημονικού-ενημερωτικού υλικού.
    Καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα προβάλλεται ενημερωτικό βίντεο για τις διαταραχές επικοινωνίας, λόγου, ομιλίας, φωνής και κατάποσης σε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας.

    Πότε:
    Κυριακή 6 Μαΐου 2018
    10.00 – 18.00

    Πού:
    Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων
    Πειραιώς 100, Γκάζι

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    Τεχνόπολη
    Πηγή: FB page (Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων – Technopolis City of Athens)

    2. “Το Πανεπιστήμιο ανοίγεται στην πόλη: Επτά σταθμοί στην Ιστορία και την Τέχνη” σε διάφορες περιοχές της Αθήνας

    Μία δράση του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και του Ιστορικού Αρχείου ΕΚΠΑ στο πλαίσιο του προγράμματος της UNESCO “Αθήνα 2018, Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου”.

    Τι συνδέει την Καπνικαρέα με τα Προπύλαια; Ποια τεκμήρια ιστορίας μπορεί να δει κανείς στο Ιστορικό Αρχείο και ποια στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου; Έχετε επισκεφτεί τη Βιβλιοθήκη της Νομικής και το κτίριο του Παλαιού Χημείου; Πόσες φορές έχετε περάσει μπροστά από τη Φοιτητική Λέσχη χωρίς να το ξέρετε; Γνωρίζετε την ομάδα Δίκαιο και Τέχνη και το μουσικό σύνολο Μέλος;

    Με αφορμή και αφετηρία την έκθεση “180 Χρόνια Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: ο θεσμός – οι άνθρωποι” το Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία και το Ιστορικό Αρχείο του Πανεπιστημίου Αθηνών, μας προσκαλούν την Κυριακή 6 Μαΐου, σε μια ημέρα δράσης και περιήγησης σε σημεία της πανεπιστημιακής πόλης μέσα στην πόλη μας.

    Για περισσότερες πληροφορίες και λεπτομέρειες για τα σημεία συνάντησης, δείτε εδώ.

    Στο πλαίσιο των δράσεων “Αθήνα 2018 – Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου”.

    Πότε:
    Κυριακή 6 Μαΐου 2018
    10.30 – 19.00

    Πού:
    Σε διάφορες περιοχές της Αθήνας

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη.
    Για δήλωση ενδιαφέροντος και συμμετοχή σε μία ή σε περισσότερες δράσεις, επικοινωνήστε στο τηλέφωνο 210-3735253 ή στο email: [email protected] 

    3. Έκθεση γελοιογραφίας του Μιχάλη Κουντούρη και του Angel Boligan “Σερφάρω Ασφαλώς” στη Δημοτική Πινακοθήκη Παλαιού Φαλήρου 

    Την Κυριακή 6 Μαΐου και ώρα 19.00, στη Δημοτική Πινακοθήκη Παλαιού Φαλήρου θα παρουσιαστεί το πρόγραμμα για την ψηφιακή κοινωνία του μέλλοντος “Σερφάρω Ασφαλώς” και θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της έκθεσης γελοιογραφίας του Μιχάλη Κουντούρη και του Angel Boligan.

    Το πρόγραμμα οργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Μελέτης της Διαταραχής Εθισμού στο Διαδίκτυο και την EDUCARTOON – Η γελοιογραφία στην Εκπαίδευση, με την υποστήριξη της COSMOTE. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα αφορά μαθητές και γονείς που έρχονται αντιμέτωποι με τις νέες τεχνολογίες και ένα θαυμαστό ψηφιακό μέλλον, με άπειρες προοπτικές, δυνατότητες ευκαιρίες, αλλά και πιθανούς κινδύνους.

    Σκοπός του προγράμματος είναι να βοηθήσει τους γονείς, τους μαθητές αλλά και τους δασκάλους τους να κατανοήσουν την καινοτομία, τις ευκαιρίες αλλά και την πολυπλοκότητα της ψηφιακής εποχής και να διαχειρίζονται δημιουργικά την ψηφιακή τους παρουσία. Ταυτόχρονα, να ενημερώσει τους νέους για τα ψηφιακά δικαιώματά τους και για θέματα που αφορούν στην προστασία τους στο διαδίκτυο, όπως ο κυβερνοεθισμός (cyberaddiction), ο κυβερνοεκφοβισμός (cyberbullying), η αποπλάνηση ανηλίκου (grooming).

    Πότε:
    Κυριακή 6 Μαΐου 2018
    19.00

    Πού:
    Δημοτική Πινακοθήκη Παλαιού Φαλήρου
    Πολιτιστικό Κέντρο «Φλοίσβος»
    Λεωφ. Ποσειδώνος 25, Παλαιό Φάληρο

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    Σερφάρω Ασφαλώς

    4. Θεατρικό αναλόγιο – Παραβάσεις: “Ο Καλός Στρατιώτης Σβέικ” του Γιάροσλαβ Χάσεκ στο ΚΠΙΣΝ

    Το ΚΠΙΣΝ στο πλαίσιο του θεατρικού του αναλογίου, και με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, παρουσιάζει μια δραματουργική σύνθεση πάνω στο κλασικό σατιρικό μυθιστόρημα του Γιάροσλαβ Χάσεκ Ο καλός στρατιώτης Σβέικ.

    Κι ο σιωπηλός, ο τσαλακωμένος άνθρωπος είναι πραγματικά ο γερό – Σβέικ, ο καλός στρατιώτης Σβέικ, παλικάρι, σωστός ήρωας, που κάποτε τον καιρό της αυστριακής κυριαρχίας, μιλούσανε γι αυτόν όλοι οι υπήκοοι του τσέχικου βασιλείου και που η δόξα του δε θα σβήσει ούτε και τώρα που έχουμε δημοκρατία…

    Στο έργο αυτό, σήμα κατατεθέν της τσέχικης λογοτεχνίας, αλλά και μια από τις καυστικότερες σάτιρες στην ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας, καταγράφονται οι περιπέτειες του αφελούς πωλητή σκύλων Γιόζεφ Σβέικ που κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, καλείται να υπερασπιστεί την Αυστροουγγρική Αυτοκρατορία, όπου είναι ενωματωμένη η πατρίδα του η Τσεχία. Ο Γιάροσλαβ Χάσεκ (1883-1923) επιστρατεύθηκε στον αυστροουγγρικό στρατό, ύστερα παραδόθηκε στους Ρώσους, στη συνέχεια υποστήριξε την Οκτωβριανή Επανάσταση για να επιστρέψει παράνομα στη χώρα του το 1920 και να γράψει το έργο που άφησε ανολοκλήρωτο ο αιφνίδιος θάνατός του, αλλά που έμελλε να καταγραφεί στην ιστορία της λογοτεχνίας ως ένα από τα πλέον ανατρεπτικά αντιπολεμικά έργα. Με σαρκαστικό, αδυσώπητο χιούμορ συνθέτει έναν ύμνο για τον άνθρωπο και την αδυναμία του απέναντι στον παραλογισμό το πολέμου.

    Ερμηνεύει ο Δημήτρης Πιατάς.

    Τρομπέτα: Δημήτρης Γκόγκας
    Τρομπόνι: Χρήστος Γιάκκας
    Δραματουργική επεξεργασία – Σκηνοθετική επιμέλεια: Έφη Θεοδώρου

    Πότε:
    Κυριακή 6 Μαΐου 2018
    20.00

    Πού:
    Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
    Φάρος
    Λεωφ. Συγγρού 364, Καλλιθέα

    Πληροφορίες

    Ελεύθερη είσοδος
    Μετά την έναρξη η είσοδος θα είναι δυνατή μόνο σε περίπτωση διαλείμματος.

    5. Προβολή “Η Ζαζί στο Μετρό” στην Κινηματογραφική Λέσχη Μεσοποταμίας

    Η πρώτη προβολή για τον Μάιο θα λάβει χώρα την ερχόμενη Κυριακή, 6 Μαΐου, με την ταινία “Η Ζαζί στο Μετρό”, του Λουί Μαλ (1960, Έγχρωμο, 93΄), με τους Κατρίν Ντεμονζέ και Φιλίπ Νουαρέ.

    Η μικρή Ζαζί προκαλεί χάος στους δρόμους του Παρισιού όταν ξεφεύγει από την επιτήρηση του θείου της που τη φιλοξενεί. Μοναδικός στόχος της είναι να μπει στο μετρό. Το ότι είναι κλειστό λόγω απεργίας είναι μια ασήμαντη λεπτομέρεια.

    Πότε:
    Κυριακή 6 Μαΐου 2018
    20.30

    Πού:
    Σπίτι της Μεσοποταμίας
    Πλάτωνος 13, Μοσχάτο

    Πληροφορίες

    Η είσοδος είναι όπως πάντα δωρεάν, αλλά, αν θέλετε, μπορείτε να συνεισφέρετε στο Καλάθι της Αλληλεγγύης με τρόφιμα μακράς διαρκείας και στο Αλληλέγγυο Σχολείο Μεσοποταμίας με γραφική ύλη.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τα γεγονότα του «Μάη του ΄68» αναβιώνουν στην οθόνη του ΑΣΤΟΡ με ελεύθερη είσοδο



    ΣΧΟΛΙΑ