• City Stories

    Τι να κάνετε το Σάββατο: 7 προτάσεις με ελεύθερη είσοδο από το πρωί μέχρι το βράδυ

    ΚΠΙΣΝ

    Πηγή: www.snfcc.org


    Το Σάββατο είναι μέρα χαλάρωσης και εξόδου, για όσους δεν δουλεύουν βέβαια, μιας και υπάρχουν και αυτές οι περιπτώσεις. Μπορείτε να αξιοποιήσετε όλη τη μέρα, ειδικά τώρα που καιρός είναι πολύ καλός, και να επισκεφθείτε εκδηλώσεις ή να κάνετε δραστηριότητες που πραγματοποιούνται με ελεύθερη είσοδο σε διάφορα μέρη της Αθήνας. Από yoga μέχρι σινεμά και από εποικοδομητικές συζητήσεις μέχρι εγκαίνια εκθέσεων. Δείτε παρακάτω:

    1. Ομαδική έκθεση “Book Now!” στις Kalfayan Galleries

    Οι Kalfayan Galleries (Χάριτος 11, Κολωνάκι, Αθήνα) παρουσιάζουν την ομαδική έκθεση με τίτλο “Book Now”.

    Με αφετηρία τον σημαντικό ρόλο του βιβλίου στην εικαστική δημιουργία και με αφορμή την ανακήρυξη της Αθήνας ως Παγκόσμιας Πρωτεύουσας Βιβλίου (Απρίλιος 2018 – Απρίλιος 2019, UNESCO) η γκαλερί Kalfayan διοργανώνει την έκθεση με τον τίτλο “Book Now!”. Η έκθεση λαμβάνει τη μορφή περιήγησης σε μια εικαστική βιβλιοθήκη, μέσω ποικίλλων τρόπων εικαστικής έκφρασης (ζωγραφική, γλυπτική, βίντεο) και μέσα από έργα τα οποία αποτυπώνουν εικόνες βιβλίων, έχουν ως πηγή έμπνευσης ή έμμεση αναφορά στο βιβλίο, δανείζονται τη φόρμα του βιβλίου ή χρησιμοποιούν τα ίδια τα βιβλία ως πρώτη ύλη.

    Τα έργα των Αντώνη Ντόνεφ, Thomas Hirschorn, Anselm Kiefer, Maria Lai, Μαρίας Λοϊζίδου, Νίνας Παπακωνσταντίνου, Hrair Sarkissian, Slavs and Tatars και Χρύσας αποδεικνύουν την αλληλένδετη σχέση εικαστικής παραγωγής και ανάγνωσης, αλλά και τον ενεργητικό ρόλο του βιβλίου ως κινητήριου μοχλού έμπνευσης.

    Πότε:
    Σάββατο 5 Μαΐου 2018
    11.00 – 15.00

    Πού:
    Kalfayan Galleries
    Χάρητος 11, Κολωνάκι

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    2. Ημέρα της Μητέρας – Η συγγραφέας Δρ.Φ. Αννίτα Παναρέτου στην Οικία Κατακουζηνού

    Το Σάββατο 5 Μαΐου στις 12.30 το μεσημέρι, με την ευκαιρία της ημέρας της μητέρας, το Ίδρυμα Κατακουζηνού θα έχει καλεσμένη τη Συγγραφέα, Δρ.Φ. Αννίτα Παναρέτου.

    Θα ξεφυλλίσουμε ιστορίες της Κατοχής, για να συναντήσουμε μερικές από τις ηρωίδες που, ανάμεσα στα πολλά δεινά της εποχής εκείνης, κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν άλλο ένα, ακόμα επαχθέστερο: τον βίαιο εκτοπισμό των παιδιών τους μακριά από την πατρίδα.
    Οι Έλληνες μη Εβραίοι όμηροι, νεότατοι στην πλειονότητά τους, που υπέστησαν τη ναζιστική βαναυσότητα σε στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας και σε φυλακές της κεντρικής Ευρώπης, αριθμούν πολλές χιλιάδες.

    Πίσω από τη δική τους δοκιμασία λανθάνει η δοκιμασία ισάριθμων μητέρων: ανώνυμες γυναίκες από πόλεις και χωριά της Ελλάδας, αλλά και γνωστές Αθηναίες αστές αγωνίστηκαν, καθεμιά με τον δικό της απεγνωσμένο τρόπο, να προφυλάξουν τα παιδιά τους και, όταν ο αγώνας αποδείχθηκε άνισος, αναμετρήθηκαν με την μακρόχρονη αγωνία της απουσίας τους και της άγνοιας για την τύχη τους. Αυτοβιογραφικές μαρτυρίες, ημερολογιακές καταγραφές, επιστολές φωτίζουν την περιπέτεια των χειμαζόμενων μητρικών ψυχών ως το άλλοτε σπαρακτικό και άλλοτε χαρμόσυνο τέλος της.

    Θα είναι μια εκδήλωση μνήμης και απόδοσης τιμής σε άγνωστες αλλά όχι ξεχασμένες ηρωικές μορφές.

    Πότε:
    Σάββατο 5 Μαΐου 2018
    12.30

    Πού:
    Ίδρυμα Άγγελου και Λητώς Κατακουζηνού
    Λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας 4 (5ος όροφος), Σύνταγμα

    Πληροφορίες

    Η είσοδος είναι ελεύθερη αλλά υπάρχουν περιορισμένες θέσεις.
    Παράκληση μην στείλετε μήνυμα για κράτηση.
    Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας κατά την ώρα της προσέλευσης.

    3. “Αντιμετωπίζοντας Προκλήσεις στην Προ-Εφηβεία / Εφηβεία: Κλειδιά για Γονείς” – Συζήτηση με την Τζίνα Θανοπούλου στον Ιανό

    Η Συμβουλευτική Ψυχολόγος & Ψυχο-Εκπαιδευτική Σύμβουλος Παιδιών, εφήβων και γονέων, Τζίνα Θανοπούλου Ed.M., M.A., Harvard University έρχεται στον ΙΑΝΟ για μία συζήτηση με θέμα «Αντιμετωπίζοντας προκλήσεις/κινδύνους στην προ-εφηβεία/εφηβεία: κλειδιά για γονείς».

    Λίγα λόγια για τη διάλεξη και θέματα που θα συζητηθούν:

    Προ-εφηβεία, εφηβεία, συναισθηματική & πνευματική νοημοσύνη: ορισμοί & διάκριση όρων για την Generation I.

    Ο κάθε γονιός πρέπει να διαλέγει και να ιεραρχεί τα «ΝΑΙ» του, αλλά και τα «ΟΧΙ» του. Η ανάγκη για υπακοή στους κανόνες & υποχρεώσεις της οικογένειας, σχολείου κλπ. είναι ενδεδειγμένη στα παιδιά που αντιμετωπίζουν κινδύνους όπως π.χ. από το Διαδίκτυο , Bullying, παραβατική συμπεριφορά, Χρήση ουσιών, Διατροφικές διαταραχές, καθώς και για το κτίσιμο: της αυτογνωσίας, του σεβασμού & της αυτοπεποίθησης Αυτοί είναι και οι σημαντικοί παράγοντες για να καλλιεργηθεί η συναισθηματική & πνευματική νοημοσύνη EQ & SQ.

    Η Τζίνα Θανοπούλου για άλλη μια φορά θα εφοδιάσει με πολύτιμα κλειδιά τους γονείς ώστε να μεγαλώσουν ισορροπημένα & ευτυχισμένα παιδιά με υψηλή συναισθηματική νοημοσύνη και την σωστή ψυχολογική υποστήριξη στα πιο κρίσιμα χρόνια της ζωής τους.

    Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση.

    Πότε:
    Σάββατο 5 Μαΐου 2018
    13.00

    Πού:
    Ιανός
    Σταδίου 24, Κέντρο Αθήνας

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    4. Pilates και Hatha Flow Yoga στο Ζάππειο

    Μια μοναδική εμπειρία στον Εθνικό Κήπο με τον Καρτίμπελη Γιάννη (Yoga & Pilates instructor).

    Αγαπημένοι φίλοι Νamaste..

    Πέρασαν μήνες από την τελευταία μας συνάντηση κάνοντας yoga στη φύση!
    Χειμώνα δεν νιώσαμε πολυ, η άνοιξη έχει μπεί για τα καλά και οδεύουμε ολοταχώς για το καλοκαίρι.

    Tα στοιχεία της φύσης καλούν τον Ανώτερο Εαυτό μας για να ενωθούν μαζί του.Aς βρεθούμε κάτω από τα δεντράκια κάνοντας διαλογισμό, pranayama και asanas για να φέρουμε κοντά αυτά τα στοιχεία και να επιταχύνουμε και την δικιά μας ‘Άνοιξη’ .
    Η πρακτική είναι αρχαρίου/μεσαίου επιπέδου.Μια ελάχιστη εμπειρία είναι θεμιτή αλλά όχι υποχρεωτικά απαραίτητη.

    Επίσης, με αφορμή την παγκόσμια μέρα pilates στις 5 Μαίου, θα διεξαχθεί πριν την yoga μια πρακτική pilates για να τιμήσουμε τον J.Pilates για το ολιστικό σύστημα εκγύμνασης που δημιούργησε ,τόσο εμπνευσμένο από τις ανατολικές φιλοσοφίες.Θα ενεργοποιήσουμε πυρήνα με συγχρονισμένη αναπνοή και θα ευθυγραμμίσουμε τη στάση του σώματος με επίπεδα δυσκολίας κατάλληλα για όλους,ακόμα και για μυοσκελετικές ιδιαιτερότητες.

    Πάρτε το στρωματάκι σας και άνετα ρούχα και ελάτε στην 1η είσοδο ζαππείου,επι της βας.αμαλίας απέναντι από την εκκλησία του αγ.παύλου, 10 λεπτά πριν την ώρα του μαθήματος που θα διαλέξετε. Οι πρακτικές είναι ελεύθερης συνεισφοράς.

    15:00- 16:00 – Pilates

    16:15 – 17:30 – Hatha Flow Yoga

    Θα χαρώ να σας δω και πάλι.

    Aum Shanti

    Καρτίμπελης Γιάννης
    Yoga & Pilates instructor

    Πότε:
    Σάββατο 5 Μαΐου 2018
    15.00- 16.00 – Pilates
    16.15 – 17.30 – Hatha Flow Yoga

    Πού:
    Ζάππειο
    Λεωφόρος Βασιλίσσης Αμαλίας 33, Σύνταγμα

    Πληροφορίες

    Με ελεύθερη συνεισφορά

    5. Προβολή “Στο Γλυκό άρωμα της Άνοιξης «Ζίζου»” στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

    Η Αφρική μας προσκαλεί να μυηθούμε στις μαγευτικές ιστορίες των ανθρώπων της και να ανακαλύψουμε τα μυστικά της μέσα από την 7η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου που θα πραγματοποιηθεί, στην Αθήνα, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από 3 έως 9 Μαΐου 2018.

    Στο Γλυκό άρωμα της Άνοιξης «Ζίζου» του Φερίντ Μπουγκεντίρ, ένας νεαρός φεύγει απ’ το χωριό του στη Σαχάρα και φτάνει στην Τύνιδα για να πιάσει δουλειά. Εκεί ερωτεύεται παράφορα μια κοπέλα η οποία έχει δεσμούς με μια ομάδα μαφιόζων που συνεργάζεται στενά με το κυβερνητικό καθεστώς. Η προσπάθειά του να την ελευθερώσει τον παρασύρει στην δίνη μιας επανάστασης που πρόκειται να σαρώσει την Τυνησία.

    Πότε:
    Σάββατο 5 Μαΐου 2018
    19.00

    Πού:
    Ταινιοθήκη της Ελλάδος
    Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Γκάζι

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    6. Συναυλία των Thee Holy Strangers στο ΚΠΙΣΝ

    Οι Thee Holy Strangers ξεκίνησαν στα τέλη του 2013 σαν μια σύμπραξη γνωστών μουσικών της αθηναϊκής σκηνής, με κίνητρο τα τραγούδια και τις εικόνες της πόλης που ήθελαν να περιγράψουν. Στις συναυλίες τους επιδιώκουν την χαρά και την ένωση που μπορεί να προσφέρει το ροκ εν ρολ, καθώς ξεδιπλώνουν το γοητευτικό χαρμάνι της μουσικής τους που οι ίδιοι ονομάζουν “kozmic swamp music”: «Σκοτεινή» Americana, soul και αστικό μπλουζ, ένα soundtrack για μία απελευθερωτική βόλτα σε τοπία της καρδιάς και της πόλης.

    Έχοντας κυκλοφορήσει ένα 7ιντσο (Fiery Road/Trouble on Trouble) μαζί με το zine «Fractal Press», κυκλοφόρησαν στο τέλος του 2015 το πρώτο τους άλμπουμ, σε cd και διπλό βινύλιο από την σύμπραξη MMB/The Lab/Labyrinth of Thougths, που έγινε δεκτό με εξαιρετικές κριτικές. Πλέον, προετοιμάζουν πυρετωδώς το νέο τους υλικό που παρουσιάζεται επί σκηνής μέχρι να οδηγηθεί στα στάδιο της ηχογράφησης!

    «Σε έναν πλανήτη που έχει εθιστεί στην βία και την καχυποψία ξέρουμε ότι το όνομά μας ακούγεται σαν πικρό αστείο, αλλά μιλάμε για έναν αναγκαίο όρο της ανθρώπινης συμβίωσης. Ιεροί Ξένοι είμαστε όλοι εμείς οι πολλοί, οι σημερινοί και οι δυνητικοί εκτοπισμένοι και αποστερημένοι, ενός κόσμου γεμάτου αποκλεισμούς».

    Οι Thee Holy Strangers θα συνεχίσουν τη βόλτα τους στον αστικό βάλτο της Αθήνας μεταφέροντας απόηχους μιας μουσικής που μπορεί να μιλάει πειστικά για τις πόλεις που ακροβατούν ανάμεσα στην καταστροφή και την ελπίδα.

    Thee Holy Strangers:
    Alex K. (The Last Drive, ex-The Earthbound) / Φωνή, Κιθάρα, Φυσαρμόνικα
    Νίκος Φυσάκης (Dustbowl) / Κιθάρα
    John «Hardy» Χουστουλάκης (Dustbowl) / Pedal steel, Κιθάρα
    Φλώρα Ιωαννίδη (Ludmilla, ex-Μake Believe) / Φωνή
    Costas C. a.k.a Digital Alkemist (ex-Nightstalker, ex-Night On Earth, ex-Blend Sextet) / Drums
    Τάσσος Παλαιολόγου (DreamLongDead, ex-700 Machines, ex-Down ‘n’ Out) / Μπάσο, Φωνή

    Πότε:
    Σάββατο 5 Μαΐου 2018
    21.00

    Πού:
    Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος
    (Πανοραμικά Σκαλιά)
    Λεωφόρος Συγγρού 364, Καλλιθέα

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    7. Προβολή “Μαντέλα: Ο μακρύς δρόμος προς την ελευθερία” στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος

    Η Αφρική μας προσκαλεί να μυηθούμε στις μαγευτικές ιστορίες των ανθρώπων της και να ανακαλύψουμε τα μυστικά της μέσα από την 7η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου που θα πραγματοποιηθεί, στην Αθήνα, στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος από 3 έως 9 Μαΐου 2018.

    Στην βιογραφική ταινία Μαντέλα: Ο μακρύς δρόμος προς την ελευθερία του Τζάστιν Τσάντγουικ, ο Ίντρις Έλμπα υποδύεται τον Νέλσον Μαντέλα, σε ένα ανεπανάληπτο ταξίδι που ξεκινά από την παιδική του ηλικία και φτάνει στην εκλογή του ως Προέδρου της Νότιας Αφρικής.

    Πότε:
    Σάββατο 5 Μαΐου 2018
    21.00

    Πού:
    Ταινιοθήκη της Ελλάδος
    Ιερά Οδός 48 και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136, Γκάζι

    Πληροφορίες

    Είσοδος ελεύθερη

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τα γεγονότα του «Μάη του ΄68» αναβιώνουν στην οθόνη του ΑΣΤΟΡ με ελεύθερη είσοδο



    ΣΧΟΛΙΑ