ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ακόμη ένα ασυνήθιστο γεγονός ετοιμάζεται να λάβει χώρα σήμερα, το οποίο μάλιστα θα γίνει αισθητό και από τη χώρα μας, καθώς η πανσέληνος του καλοκαιριού θα συνδυαστεί απόψε με την μερική έκλειψη της σελήνης. Το μόνο που μένει είναι να ελπίζουμε πως το νέο κύμα κακοκαιρίας, με την ονομασία «Αντίνοος» θα κοπάσει την ώρα των δύο αυτών φαινομένων, ώστε να μας επιτρέψει να τα παρατηρήσουμε.
Η έκλειψη της σελήνης αναμένεται να λάβει χώρα λίγο μετά τις 9 το βράδυ, ενώ θα είναι ορατή από αρκετά σημεία του πλανήτη και συγκεκριμένα από μεγάλο μέρος της Ευρώπης, την Αφρική, την Κεντρική Ασία και τον Ινδικό Ωκεανό.
Πιο συγκεκριμένα για την Αθήνα, η προκαταρκτική φάση, δηλαδή η έκλειψη της παρασκιάς θα αρχίσει στις 21:43 της Τρίτης και η έναρξη της μερικής έκλειψης, δηλαδή η είσοδος της Σελήνης στη σκιά της Γης θα ξεκινήσει στις 23:00 ώρα Ελλάδας.
Αυτό που θα παρατηρήσουμε να συμβαίνει από την χώρα μας είναι ότι ο δίσκος του Φεγγαριού θα φαίνεται εν μέρει καλυμμένος από τη σκιά της Γης, καθώς ο πλανήτης μας θα έχει παρεμβληθεί μεταξύ του δορυφόρου του και του Ήλιου.
Σημειώνεται ότι το φαινόμενο θα φθάσει στο μέγιστο σημείο του λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης και συγκεκριμένα στις 00:30, όταν περίπου τα δύο τρίτα της Σελήνης θα «κρυφτούν» από τη σκιά της Γης, ενώ το τέλος της έκλειψης θα είναι περίπου στις 02:00.
Αναφορικά με την αποψινή πανσέληνο, το φεγγάρι θα είναι πλήρες στις 00:38 της Τετάρτης. Κατά την έναρξη της μερικής έκλειψης, η Σελήνη θα βρίσκεται σε ύψος 19 περίπου μοιρών στο νοτιοανατολικό ουρανό και η πορεία της θα είναι ανοδική, ενώ όταν η έκλειψη ολοκληρωθεί, η Σελήνη θα βρίσκεται σε ύψος 29 μοιρών στο νότιο ουρανό.
Η επόμενη πανσέληνος θα λάβει χώρα στις 15 Αυγούστου, όπου πολλά μνημεία, αξιοθέατα και αρχαιολογικοί χώροι θα παραμείνουν ανοιχτά, διοργανώνοντας μάλιστα και πλήθος εκδηλώσεων.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Προσύμφωνο αγοράς ακινήτου: Σε ποιες περιπτώσεις δεν εξασφαλίζει τον αγοραστή και πώς μπορείτε να προστατευθείτε
- Νέες παρεμβάσεις για την ενίσχυση της υγείας και ασφάλειας στην εργασία – Το «Mononews» αποκαλύπτει το νομοσχέδιο
- Φώτης Μανούσης: Από τον τραυματισμό του στο Σέιχ Σου από τα ΜΑΤ του Αρκουδέα, στο σταθμό New Chanel και στην ακτοπλοΐα
- Νεμπής (ΟΤΕ): Πώς ακολουθεί το παράδειγμα της Τ- Mobile στις ΗΠΑ
