• City Stories

    Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ για την Ελλάδα του 2040 – Ομιλία στο Μουσείο της Ακρόπολης

    Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ για την Ελλάδα του 2040 - Ομιλία στο Μουσείο της Ακρόπολης


    Πώς θα είναι η Ελλάδα το 2040, σε ποιες προκλήσεις θα πρέπει να ανταποκριθεί, τις πρωτοβουλίες που θα πρέπει να πάρει, τα ζητήματα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει.

    Πρόκειται για το forum «Η Ελλάδα το 2040» που οργανώνει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021»  με εναρκτήρια εκδήλωση την ομιλία του αμερικανού γερουσιαστή και προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Αμερικανικής Γερουσίας Ρόμπερτ Μενέντεζ, που θα δοθεί την Πέμπτη 26 Αυγούστου στο Μουσείο Ακρόπολης.

    Διαχρονικός υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων εντός και εκτός του Αμερικανικού Κοινουβουλίου, ο κ. Μενέντεζ αναμένεται να αναλύσει τη στρατηγική σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει προς υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων αλλά και να περιγράψει το γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό ρόλο, που καλείται η Ελλάδα να διαδραματίσει στο νέο διεθνές περιβάλλον τις επόμενες δεκαετίες.

    Διακεκριμένος δικηγόρος και πολιτικός, γερουσιαστής των ΗΠΑ για το Νιου Τζέρσεϊ από το 2006 ο Ρόμπερτ Μενέντεζ κατέχει τη θέση του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, συμμετέχοντας ενεργά στη διαμόρφωση της Εξωτερικής Πολιτικής της χώρας του από το 2021. Ο ίδιος άλλωστε έχει αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες όπως το East Med Act, την υιοθέτηση διακομματικού Ψηφίσματος της Αμερικανικής Γερουσίας για τη Διακοσιετηρίδα της Ελληνικής Επανάστασης, την προώθηση της στρατηγικής συνεργασίας και σχέσης της Ελλάδας με τις ΗΠΑ, ενώ προσφάτως απηύθυνε έκκληση προς τις αμερικανικές αρχές να προσφέρουν περαιτέρω βοήθεια στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση των καταστροφικών πυρκαγιών.

    Η ομιλία του, που θα δοθεί  9 μ.μ. θα μεταδοθεί μέσω live streaming στα κοινωνικά δίκτυα και στον ιστότοπο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» (greece2021.gr). Οι κυρίως εργασίες του forum εξάλλου θα πραγματοποιηθούν στις 19 Οκτωβρίου 2021, στο Ζάππειο Μέγαρο. Στο πλαίσιο του forum, εκπρόσωποι παραγωγικών τάξεων και κοινωνικών εταίρων θα επιχειρήσουν να καταγράψουν τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει ο κλάδος τους τα επόμενα 20 χρόνια.

    Παράλληλα κοινωνικές και παραγωγικές ομάδες με εστιασμένο ενδιαφέρον σε σημαντικά θέματα που απασχολούν ή θα απασχολήσουν τη χώρα μας στο μέλλον οργανώνουν με το συντονισμό μελών της Ολομέλειας της Επιτροπής και με τη συμμετοχή ειδικών, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης για τα θέματα αυτά. Τέλος, εξέχουσες προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας θα σκιαγραφήσουν το διεθνές πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κληθεί και η Ελλάδα να κινηθεί στις επερχόμενες δεκαετίες. Τα συμπεράσματα τέλος, θα αποτελέσουν μια «Λευκή Βίβλο» για την επόμενη μέρα της Ελλάδας.

     

     



    ΣΧΟΛΙΑ