• City Stories

    Αυτό το στοιχείο καθορίζει την επιτυχία της σχέσης σου

    ζευγάρι


    Σίγουρα πολλά είναι τα στοιχεία που καθορίζουν το πόσο επιτυχημένη ή όχι είναι μια σχέση. Επίσης, οπωσδήποτε αυτό δεν εξαρτάται μόνο από το ένα μέλος της σχέσης. Πρόκειται για ένα συνδυασμό χαρακτηριστικών, αλλά και για κάποιου είδους “συνεργασία” μεταξύ των δύο εμπλεκομένων.

    Πέρα, λοιπόν, από όλα εκείνα τα γνωρίσματα που αφορούν την προσωπικότητα, την χημεία, το σεξ, την καθημερινότητα, τη συμπεριφορά και άλλους τόσους παράγοντες, υπάρχει ένα συγκεκριμένο χαρακτηριστικό που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, μπορεί να καθορίσει την επιτυχία της σχέσης σου.

    Η θεωρία προέρχεται από τον συγγραφέα και καθηγητή πανεπιστημίου Adam Grant, ο οποίος στο βιβλίο του “Give and Take: A Revolutionary Approach to Success” υποστηρίζει πως υπάρχει ένας εμφανής διαχωρισμός ανάμεσα στους ανθρώπους: είναι εκείνοι που προσφέρουν (givers) και εκείνοι που παίρνουν (takers), ενώ υπάρχουν και αυτοί που ισορροπούν στη μέση (matchers).

    Εκείνοι που προσφέρουν, δηλαδή οι δοτικοί άνθρωποι, έχουν περισσότερες πιθανότητες να δημιουργήσουν μια μακροχρόνια σχέση, γιατί, σύμφωνα με τη θεωρία του Grant, είναι πιο ελκυστικοί από τις υπόλοιπες κατηγορίες. Όπως γράφει στο βιβλίο του: “Το χαρακτηριστικό με την υψηλότερη αξιολόγηση σε άνδρες και γυναίκες είναι η καλοσύνη. Επιπλέον, οι “givers” τείνουν να είναι πιο στοργικοί, στοιχείο που ενισχύει την τρυφερότητα μιας σχέσης”.

    Βέβαια, το στοιχείο της δοτικότητας, θα μπορούσε να πει κανείς ότι μπορεί να αποτελέσει και μειονέκτημα, γιατί επωμίζονται το βάρος της ευθύνης σε μια σχέση. Έχουν ως βασικό τους κίνητρο το να προσφέρουν στους άλλους και πολλές φορές προσπαθούν συνεχώς, πιστεύοντας πως ό,τι και να κάνουν δεν είναι αρκετό.



    ΣΧΟΛΙΑ