• City Stories

    Νέα έρευνα: Οι συνέπειες της απιστίας στην υγεία μας

    σεξ


    Η απιστία δεν ξεχωρίζει φύλο: ούτε σ’ αυτόν που απατά, ούτε στον απατημένο.

    Το σίγουρο είναι πως σε κανένα δεν αρέσει η απιστία και πως τα αρνητικά συναισθήματα που επιφέρει είναι πολύ ψυχοφθόρα. Στεναχώρια, λύπη, θυμός, απόρριψη, εκνευρισμός, εκδίκηση είναι μερικές από τις εκφάνσεις της ψυχολογικής κατάστασης των “θυμάτων”. Και το αιώνιο ερώτημα: Γιατί μου το έκανε αυτό;

    Μια νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το πανεπιστήμιο της Νεβάδα, το Reno, μελέτησε 232 φοιτητές (κοντά στην ηλικία των 20 χρονών) που είχαν πέσει θύματα απιστίας και κατέληξε σε κάποια συμπεράσματα, σχετικά με τις συνέπειες που έχει η απιστία στη σωματική και ψυχολογική υγεία του ανθρώπου.

    Η έρευνα στηρίχθηκε στο παραπάνω ερώτημα για να δει τις διαφορές ανάμεσα σε αυτούς που μετά την απιστία ρίχνουν την ευθύνη στον σύντροφό τους και σε αυτούς που πιστεύουν ότι φταίνε οι ίδιοι. Το πανεπιστήμιο μελέτησε αυτούς που είχαν σχέση τουλάχιστον δύο χρόνια και παρατήρησε την συμπεριφορά τους, κατά τους τρεις μήνες που ακολούθησαν το συμβάν.

    Ο επικεφαλής της μελέτης M. Rosie Shrout ανέφερε για τον σκοπό της έρευνας: “Το πρόσωπο βιώνει έντονη συναισθηματική και ψυχολογική φόρτιση αμέσως μετά. Θέλαμε να δούμε αν αυτά τα συναισθήματα οδηγούν σε ριψοκίνδυνες συμπεριφορές για την υγεία, όπως το σεξ χωρίς προστασία, η χρήση ναρκωτικών, η άμετρη κατανάλωση φαγητού ή το αντίθετο. Επίσης, θέλαμε να δούμε αν αυτοί που βιώνουν κάτι τέτοιο κατηγορούν τον σύντροφο ή τον εαυτό τους για την απιστία»”.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι αρνητικές αξιολογήσεις, δηλαδή το ρίξιμο της ευθύνης στους ίδιους και η αυτοτιμωρία, οδήγησαν στην υιοθέτηση επικίνδυνων συμπεριφορών στον τομέα της ψυχικής υγείας, όπως: κατάθλιψη, άγχος και πόνος. Σε πιο “βαριές” περιπτώσεις διαπιστώθηκε πως είναι πιθανό να οδηγηθούν στο ποτό ή στα ναρκωτικά, αλλά και να αναπτύξουν διατροφικές διαταραχές.

     



    ΣΧΟΛΙΑ