• City Stories

    Σπιτικά αρωματικά ελαιόλαδα – Πώς να τα φτιάξετε

    • NewsRoom
    λαδι


    Ξεκινάμε από τη βασική παραδοχή ότι το «σπιτικό» είναι πάντα πιο δελεαστικό γιατί είναι δικό μας, γιατί κοπιάσαμε έστω λίγο για να το παρασκευάσουμε και γιατί μόλις το ολοκληρώσουμε, καμαρώνουμε σαν τα παγώνια!

    Και φυσικά από το αυτονόητο, ότι η κάθε εποχή προσφέρει τις δικές της ευκαιρίες για γευστικές δημιουργίες που αντέχουν στον χρόνο. Ετσι, μετά τη σάλτσα ντομάτα και τον πελτέ του καλοκαιριού και τις μαρμελάδες του φθινοπώρου, ήρθε η ώρα για τις νοστιμιές του χειμώνα. Από τις πιο εύκολες αλλά και απολαυστικές είναι σίγουρα τα αρωματικά λάδια με τα οποία μπορείς να βάλεις την τελευταία ξεχωριστή πινελιά στη σαλάτα, στο φρυγανισμένο ψωμάκι, στο μεζεδάκι ή στο φαγάκια.

    Ελαιόλαδο αρωματισμένο με ρίγανη(1)

    Χρησιμοποιείται σε: καλοκαιρινές σαλάτες και ψητά ψάρια.

    Τρία κλαδάκια ρίγανη
    2 κουτ. σούπας κόκκους μαύρου πιπεριού
    2 φλιτζάνια παρθένο ελαιόλαδο
    Ένα μπουκάλι στεγνό, καθαρό, αεροστεγές που να χωράει δυο φλιτζάνια λάδι.
    Βάζουμε στο μπουκάλι όλα τα υλικά και το σφραγίζουμε. Το τοποθετούμε σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι. Το ανοίγουμε ύστερα από μια βδομάδα φροντίζοντας να το ανακινούμε που και που. Το λαδάκι μας διατηρείται για 6 μήνες και πριν από κάθε χρήση το ανακατεύουμε πολύ καλά.

    Ελαιόλαδο αρωματισμένο με ρίγανη(2)

    Χρησιμοποιείτε σε μαρινάρισμα ψητών κρεατικών

    Ένα λίτρο παρθένο ελαιόλαδο
    2 κλαδάκια ρίγανη
    2 κλαδάκια θυμάρι
    Ένα μπουκάλι στεγνό, καθαρό, αεροστεγές που να χωράει ένα λίτρο λάδι.
    Βάζουμε στο μπουκάλι όλα τα υλικά και το σφραγίζουμε καλά Το τοποθετούμε σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι. Έτοιμο προς χρήση μετά από 2-3 εβδομάδες.

    Ελαιόλαδο αρωματισμένο με δάφνη και κανέλα

    Χρησιμοποιείται σε: βραστές πατάτες και βραστά κρύα κρέατα (μοσχάρι, κοτόπουλο)

    3-4 φυλλαράκια δάφνη
    μερικούς σπόρους δάφνης
    ένα ξυλαράκι κανέλας
    τη φλούδα από ένα πορτοκάλι
    2 φλιτζάνια παρθένο λάδι
    Ένα μπουκάλι στεγνό, καθαρό, αεροστεγές που να χωράει δυο φλιτζάνια λάδι.
    Πλένουμε προσεκτικά τα φύλλα της δάφνης και τα στεγνώνουμε, τα ρίχνουμε στο μπουκάλι, προσθέτουμε τους σπόρους και τη κανέλα. Πλένουμε πολύ καλά το πορτοκάλι, το στεγνώνουμε, αφαιρούμε τη φλούδα και τη ρίχνουμε στο μπουκάλι. Κλείνουμε το μπουκάλι και το βάζουμε σε σκοτεινό και δροσερό μέρος τουλάχιστον για μια βδομάδα αλλά που και που πρέπει να το ανακινούμε. Το λαδάκι μας διατηρείται για 6 μήνες και πάντα το κουνάμε καλά πριν από κάθε χρήση.

    Ελαιόλαδο αρωματισμένο με δενδρολίβανο

    Χρησιμοποιείται σε: βραστές πατάτες όπως και σε κρέατα, πουλερικά, ψάρια ψημένα στη σχάρα.

    2-3 κλωναράκια φρέσκο δενδρολίβανο
    2 κουτ. σούπας ολόκληρους κόκκους ροζ πιπεριού
    2 φλιτζάνια παρθένο ελαιόλαδο
    Ένα μπουκάλι στεγνό, καθαρό, αεροστεγές που να χωράει δυο φλιτζάνια λάδι.
    Πλένουμε πολύ καλά το δενδρολίβανο και στεγνώνουμε εντελώς με πετσέτα κουζίνας. Ρίχνουμε το δενδρολίβανο στο μπουκάλι, προσθέτουμε το πιπέρι και γεμίζουμε με το λάδι.

    Σφραγίζουμε το μπουκάλι και το διατηρούμε σε σκοτεινό δροσερό ντουλάπι για μια βδομάδα φροντίζοντας όμως να το ανακινούμε πότε- πότε. Το αρωματικό μας λαδάκι διατηρείται 6 μήνες και θυμόμαστε να το ανακινούμε πολύ καλά πριν από κάθε χρήση.

    Ελαιόλαδο αρωματισμένο με καυτερή πιπεριά

    Χρησιμοποιείται σε: σαλάτες και λαχανικά ψητά ή / και βραστά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για τη παρασκευή σπιτικής μαγιονέζας.

    1 βαζάκι κάπαρη στο αλάτι
    2 φρέσκες καυτερές πιπερίτσες
    2 φλιτζάνια τσαγιού παρθένο ελαιόλαδο
    Ένα μπουκάλι στεγνό, καθαρό, αεροστεγές που να χωράει δυο φλιτζάνια λάδι.
    Ξεπλένουμε τη κάπαρη από το αλάτι και τη στεγνώνουμε σε πετσέτα κουζίνας. Πρέπει να στεγνώσει εντελώς. Ξεχωρίζουμε δυο κουταλιές κάπαρη και τις ψιλοκόβουμε. Ρίχνουμε τη ψιλοκομμένη κάπαρη, την ολόκληρη κάπαρη και τις πιπεριές στο μπουκάλι. Γεμίζουμε με το λάδι. Σφραγίζουμε το μπουκάλι και το φυλάμε σε ένα ντουλάπι για μια βδομάδα χωρίς να το ανοίξουμε. Πριν το χρησιμοποιήσουμε το ανακινούμε πολύ καλά.

    Αυτό το αρωματικό λαδάκι κρατάει 6 μήνες και το διατηρούμε πάντα σε σκοτεινό και δροσερό μέρος.

    Ελαιόλαδο αρωματισμένο με λεμόνι

    Χρησιμοποιείται σε: ψάρια και κοτόπουλο σχάρας

    Τη φλούδα από ένα μεγάλο λεμόνι
    2 κλωνάρια ρίγανη
    2 κουτ. σούπας κόκκους πολύχρωμο πιπέρι (exotic)
    Ένα μπουκάλι στεγνό, καθαρό, αεροστεγές που να χωράει δυο φλιτζάνια λάδι.
    Πλένουμε πολύ καλά το λεμόνι, το στεγνώνουμε και κόβουμε όλη τη φλούδα του. Ρίχνουμε τη φλούδα στο μπουκάλι, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και σφραγίζουμε. Αποθηκεύουμε το λαδάκι μας σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι για μια βδομάδα φροντίζοντας να το ανακινούμε που και που.

    Το αρωματικό μας λαδάκι διατηρείται για 4 μήνες και το ανακινούμε πολύ καλά πριν από κάθε χρήση.

    Ελαιόλαδο αρωματισμένο με βότανα

    Χρησιμοποιείται σε: μακαρονάδες, βραστές πατάτες και βραστό κοτόπουλο

    5-6 κλωναράκια μαϊντανό
    3-4 κλωναράκια φρέσκα ρίγανη (αν δεν έχετε μην χρησιμοποιήσετε ξερή)
    2 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
    2 κουτ. κόκκους μαύρου πιπεριού
    1 καυτερή πιπερίτσα
    3-4 φυλλαράκια φρέσκο φασκόμηλο
    2 φλιτζάνια παρθένο ελαιόλαδο
    Ένα μπουκάλι στεγνό, καθαρό, αεροστεγές που να χωράει δυο φλιτζάνια λάδι.

    Πλένουμε πολύ καλά και στεγνώνουμε τα βότανα. Τα ψιλοκόβουμε και τα ρίχνουμε στο μπουκάλι, προσθέτουμε και τις σκελίδες σκόρδου κομμένες στη μέση κατά μήκος, τη πιπερίτσα και το πιπέρι, γεμίζουμε με λαδάκι. Σφραγίζουμε το μπουκάλι και το ανακινούμε πολύ καλά. Διατηρούμε το λαδάκι μας σε σκοτεινό και δροσερό ντουλάπι για μια βδομάδα φροντίζοντας να το ανακινούμε συχνά. Διατηρείται για 2 μήνες.

    Πηγή: www.tasty-day.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ο καφές βοηθά στην πρόληψη της νόσου Alzheimer

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Γιατί είναι σημαντικό το πρωινό για τα παιδιά σας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τέρμα το χύμα λάδι και ξύδι στα εστιατόρια από το 2018

     



    ΣΧΟΛΙΑ