• City Stories

    Ποιες μάρκες αυτοκινήτων (εκτός από τη BMW) κήρυξαν πόλεμο στον Τραμπ;

    Τραμπ


    Η απόφαση του νέου Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ να απαγορεύσει την είσοδο στις ΗΠΑ σε μουσουλμάνους κατά κύριο λόγο, κατοίκους 7 χωρών, ακόμα και αν είναι κάτοχοι βίζας, έχει ξεσηκώσει τεράστια διαμαρτυρία στης ΗΠΑ. Μεταξύ των εξεγερθντων και μερικές από τις πιο διάσημες αυτοκινητοβιομηχανίες.

    Πρώτοι οι δικαστές της χώρας σε πολλές πολιτείες σήκωσαν το γάντι που έριξε ο Πρόεδρος και στη συνέχεια οργανώθηκαν μεγάλες διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις. Το ογκούμενο κύμα δυσαρέσκειας στην ελεύθερη διακίνηση πολιτών και στην  άρση του τεκμηρίου της αθωότητας με εθνικά ή θρησκευτικά κριτήρια, έφτασε έως και τις βιομηχανίες αυτοκινήτων.

    Σε tweet του διάσημου προέδρου της Tesla Έλον Μασκ, αναφέρεται ότι «αυτός δεν είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος για να αντιμετωπίσεις τις προκλήσεις που δέχεται η χώρα».

    Ο διευθύνων σύμβουλος της BMW Αμερικής Λούντβιχ Γουίλις, αναφέρει σε δήλωσή του: «Αυτή η χώρα είναι ένα μεγάλο χωνευτήρι, υπάρχει ελευθερία λόγου και όλοι συναντώνται εδώ για να δημιουργήσουν ένα μεγάλο έθνος. Δεν είμαστε ποτέ προετοιμασμένοι για μια τέτοια εξέλιξη».

    Ακόμα όμως πιο έντονο ήταν το «ράπισμα» από την εμβληματική στα μάτια του μέσου Αμερικανού εταιρεία αυτοκινήτων Ford. Ο διευθύνων σύμβουλος Μαρκ Φίλντς και ο πρόεδρος Μπιλ Φορντ υπογράφουν ένα επίσημο ανακοινωθέν που αποτελεί δριμύ κατηγορώ κατά της απόφασης Τραμπ, καθώς αναφέρει:

     «Ο σεβασμός κάθε ανθρώπου αποτελεί θεμελιώδη αξία της Ford και είμαστε περήφανοι για την μεγάλη διαφορετικότητα των υπαλλήλων μας, τόσο εντός των ΗΠΑ όσο και σε όλο τον κόσμο. Γι’ αυτό δεν υποστηρίζουμε μια τέτοια πολιτική (σ.σ. εννοεί των επιλεκτικών απαγορεύσεων εισόδου στη χώρα) και οποιαδήποτε άλλη αντίκειται στις αξίες μας. Δεν γνωρίζουμε αν αυτή η πολιτική έχει επηρεάσει την κινητικότητα υπαλλήλων της Ford. Εμείς θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε για την βελτίωση της ζωής κάθε εργαζομένου μας, προάγοντας τις αξίες του σεβασμού και τις αποδοχής (σ.σ. εννοεί της διαφορετικότητας) στους χώρους εργασίας».

    Το γεγονός ότι οι συνήθως πολύ συντηρητικές στις δηλώσεις τους εταιρείες αυτοκινήτων έχουν πάρει ευθέως θέση κατά μιας πολιτικής απόφασης, αποδεικνύει και το μέγεθος των προβλημάτων που δημιουργεί. Καθώς οι πολυεθνικές βιομηχανίες διαθέτουν υψηλόβαθμο προσωπικό με καταγωγή από τις «απαγορευμένες» χώρες του Τραμπ, κινδυνεύουν ακόμα και με μηνύσεις εκατομμυρίων για τα καπρίτσια του προέδρου. Αυτός είναι ίσως και ένας από τους λόγους που σπεύδουν να δηλώσουν αντίθετες σε αυτά, ώστε να προλάβουν μελλοντικές παρενέργειες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μιχάλης Τσαμάζ: Πώς ο ΟΤΕ κέρδισε το μεγάλο στοίχημα της συνδρομητικής TV

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τι υπήρχε πριν τα Smart;

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: O Γιώργος Μαζωνάκης κάνει επαγγελματική «στροφή»



    ΣΧΟΛΙΑ