• City Stories

    Ικαρία: Το μυστικό της μακροζωίας κρύβεται σε ένα… βαζάκι!

    • NewsRoom

    Ικαρία


    Ποιο είναι το μυστικό της μακροζωίας;

    Αυτό αναρωτιούνται πολλοί και, κυρίως, όσοι επισκέπτονται ένα ελληνικό νησί που φημίζεται για τη μακροζωία των κατοίκων του: την Ικαρία. Ένα σχεδόν απόκοσμο, αυθεντικό παράδεισο, ανέγγιχτο σχεδόν από τα μεγάλα τουριστικά κύματα που πλημμυρίζουν τα ελληνικά νησιά τα καλοκαίρια.

    Από όλα τα θαύματα που κρύβει ο ξεχωριστός αυτός τόπος, ξεχωρίζει ένα που για πολλούς είναι και το μυστικό της μακροζωίας των κατοίκων του: μια τεράστια παραγωγή μελιού, με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά που κάνουν πολλούς να πιστεύουν ότι αποτελεί βασικό συστατικό για μια ζωή με υγεία μέχρι τα βαθιά γεράματα.

    Όπως εξηγεί ένας ντόπιος μελισσοκόμος του νησιού, μιλώντας στην Sunday Morning, πολλοί από τους κατοίκους έχουν εντάξει, εδώ και πολλές γενιές, στο καθημερινό διαιτολόγιό τους την κατανάλωση του μελιού που παράγει ο τόπος τους, πιστεύοντας ότι συμβάλλει σημαντικά στην υγιή ανάπτυξη του οργανισμού, αλλά και στη δυναμική εξέλιξή του σε βάθος χρόνου.

    Τα παραδείγματα των κατοίκων που ακολουθούν αυτό το μυστικό μακροζωίας είναι πολλά.

    Η Ιωάννα, 109 ετών, που ασχολείται ακόμη με την υφαντουργία, εξομολογείται πως τρώει καθημερινά τοπικό μέλι.

    Το ίδιο επιβεβαιώνει και ο 87χρονος μελισσοκόμος Γιώργος Στενός.

    Η σεφ Νταϊάνα Κόχυλα λέει ότι τρώει μία κουταλιά μέλι κάθε πρωί.

    Στο νησί επικρατεί η φήμη ότι το μέλι αυτό είναι το ιδιαίτερο φάρμακο των κατοίκων και λειτουργεί σαν την ημερήσια δόση βιταμινών τους. Όποια και να είναι η αλήθεια, όμως, επίσημες μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι άνθρωποι που ζουν στην Ικαρία παρουσιάζουν το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο. Παράλληλα, ενδιαφέροντα είναι και τα ευρήματα του Πανεπιστημίου Αθηνών που καταδεικνύουν ότι οι Ικαριώτες είναι δύο φορές πιο πιθανό να φτάσουν στην ηλικία των 90 ετών, με την υγεία τους να βρίσκεται συχνά σε καλύτερη κατάσταση, από τους Αμερικανούς.

    Η κ. Κόχυλα λέει χαρακτηριστικά: «Η Μαίρη Πόπινς είπε «Μόνο μια κουταλιά ζάχαρη βοηθά το φάρμακο να πάει κάτω». Ε, λοιπόν, μόνο μία κουταλιά μέλι και δεν χρειάζεσαι καθόλου φάρμακο!».

    Το μέλι έχει εκτιμηθεί από πολλούς ανθρώπους ανά τους αιώνες για τις φαρμακευτικές ιδιότητές του, γεγονός που στην Ικαρία αποτελεί βεβαιότητα, με συνέπεια να αντιμετωπίζεται με ξεχωριστή ευλάβεια.

    Το μέλι της Ικαρίας δεν μοιάζει με εκείνα που θα δούμε στοιβαγμένα στα ράφια των σούπερ μάρκετ και δεν προέρχεται από μεγάλες, απρόσωπες βιομηχανίες.

    «Πρώτα απ’ όλα δεν υπάρχει βιομηχανική καλλιέργεια στο νησί», λέει η κ. Κόχυλα, προσθέτοντας ότι «οι εμπορικές επιχειρήσεις είναι πολύ λίγες, οπότε η φύση είναι πολύ καθαρή».

    Ως αποτέλεσμα, η γύρη και το νέκταρ που συλλέγονται από τις μέλισσες δεν έχουν χημικά και φυτοφάρμακα, που συνήθως βρίσκονται στην εμπορική ή ιδιωτική γεωργία.

    Σημαντικό, επίσης, είναι ότι το ικαριώτικο μέλι δεν υποβάλλεται σε θέρμανση, φιλτράρισμα και παστερίωση, διαδικασίες που έχουν κατηγορηθεί ότι καταστρέφουν τις φυσικές βιταμίνες και τα μέταλλα που περιέχει το μέλι.

    Με άλλα λόγια, όπως χαρακτηριστικά λέει ο Ντέιβιντ Καν, «πάει από τις μέλισσες απευθείας στο στόμα μας. Ο μελισσοκόμος απλά διευκολύνει».

    Ο Ντέιβιντ και η σύζυγός του, Ρόμπιν, Αμερικανοί στην καταγωγή μετακόμισαν στο νησί πριν από 10 χρόνια, αναζητώντας μια πιο απλή ζωή, κοντά στη φύση. Στην Ικαρία, γνώρισαν τον μελισσοκόμο Αντώνη Καριμάλη και τον συνέστησαν σε έναν διανομέα στις Ηνωμένες Πολιτείες.

    «Όταν ήρθαμε για πρώτη φορά, είχαμε πολλούς φίλους που ήθελαν το μέλι, επειδή το είχαμε στο σπίτι μας», δήλωσε η Ρόμπιν. «Έλεγαν «Τι είναι αυτό; Είναι τόσο ωραίο!». Έτσι άρχισαν να πηγαίνουν στον Αντώνη και να τον ρωτούν από πού θα μπορούσαν να το παραγγείλουν. Είναι βασικά ένα πολύ καλά κρυμμένο μυστικό», αποκαλύπτει ο Ντέιβιντ.

    Ικαρία



    ΣΧΟΛΙΑ