• Food

    «Ψωμί κι Αλάτι»: Η γαστροταβέρνα του Χαλανδρίου

    • της Κυριακής Παππά, Food Blogger

    Γιάννης Λουκάκος, «Ψωμί κι Αλάτι»


    Στο εστιατόριο του γνωστού σεφ Γιάννη Λουκάκου που άνοιξε το 2009, για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έπεφτε καρφίτσα και είχε γίνει talk of the town!

    Μπορεί το κοινό να το τράβηξε το όνομα του δημοφιλούς σεφ που εκείνη την εποχή ήταν και σε τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής.  Αλλά το σίγουρο είναι ότι αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος που το εστιατόριο συνεχίζει να έχει το κοινό του και να γεμίζει.

    Το φαγητό του ξεφεύγει απ’το κλασικό της ταβέρνας χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα δοκιμάσει κανείς τα δημιουργικά πιάτα του Λουκάκου, ο οποίος τις περισσότερες φορές δεν είναι παρών στο χώρο. Όλα όμως είναι φτιαγμένα με εξαιρετικά υλικά και δεν είναι μαζικής παραγωγής. Για να σας βάλουν στο κλίμα, το ψωμί που φτάνει στο τραπέζι σας πριν την παραγγελία, είναι ψημένο με λίγο ελαιόλαδο και χοντρό αλάτι και κερνούν σε σφηνάκι κρύα τοματόσουπα.

    Από σαλάτες – γύρω στις πέντε επιλογές στον κατάλογο – ενδιαφέρον έχουν, η ασιατική με το πανέ κοτόπουλο και τα ανάμεικτα λαχανικά με μια ωραία βινεγκρέτ καθώς και οι φακές με quinoa, ξινομυζήθρα, σουσάμι και βινεγκρέτ με μέλι. Στα ζεστά ορεκτικά, σταθερή αξία τα πιτάκια με το κοτόπουλο μαριναρισμένο με μπαχαρικά και σάλτσα γιαουρτιού.

    Καλή επιλογή και οι πατάτες (τρίμμα) με αυγά, σαλάμι λευκάδο και κρέμα παρμεζάνας. Από τυριά, φέτα ψητή με πικάντικη σάλτσα τομάτας ή μανούρι πανέ με σουσάμι και γλυκόξινη σάλτσα με σταφίδες, λίγο πικάντικη. Και δύο προτάσεις, αν σας αρέσει η πανσέτα.. η πρώτη είναι ανοιχτή πίτα με τραγανή πανσέτα, αγγούρι, τομάτα και σάλτσα γιαουρτιού και η άλλη είναι πικάντικη πανσέτα γλασαρισμένη με τεριγιάκι και ντιπ γιαουρτιού, τσίλι και αγγούρι τουρσί.

    Στα κυρίως, πολύ καλό το «γιουβέτσι από θάλασσα» με γαρίδες, καλαμάρι και κρόκο Κοζάνης που ήρθε πολύ καλά χυλωμένο και η γεύση του σαφράν ήταν διακριτική χωρίς να καλύπτει τα θαλασσινά. Στο μενού όμως επικρατούν τα κρεατικά και είναι το δυνατό χαρτί του εστιατορίου. Τα σιγομαγειρεμένα μάγουλα με πικάντικη σάλτσα και πουρέ πατάτας, έλιωναν κυριολεκτικά!

    Η πικάνια από black angus ήρθε κομμένη σε λεπτές φέτες, ψημένη rare όπως τη ζητήσαμε και συνοδευόταν από τραγανές πατάτες. Το αμερικάνικο burger από black angus με μανιτάρια και κατσικίσιο τυρί συνοδεύεται από καραμελωμένα κρεμμύδια, μαγιονέζα τρούφας και παρμεζάνα.

    Επίσης, το μενού έχει δυο – τρεις επιλογές με κοτόπουλο και μοσχαρίσιο συκώτι γάλακτος με πουρέ σελινόριζας.

    Τα γλυκά δε με ενθουσίασαν εκτός ενός καλού apple crumble με παγωτό κανέλα-καραμέλα και σάλτσα butterscotch. Η λίστα κρασιών είναι ενημερωμένη και εμφιαλώνουν και οι ίδιοι σε συνεργασία με γνωστό οινοποιείο, δικό τους λευκό και κόκκινο.

    Αυτό που αξίζει μνείας, είναι το άψογο service σ’ένα μαγαζί που συνήθως είναι γεμάτο.

    Στα μείον, η οχλοβοή που επικρατεί και σ’αυτό συμβάλλει ότι οι περισσότερες παρέες είναι οικογένειες με μικρά παιδιά, ειδικά Κυριακές μεσημέρι.

    Πλ. Ελευθεριωτών 8, Χαλάνδρι
    Τηλ. 210 6848178

    Για να δείτε περισσότερα άρθρα γαστρονομίας από την Κυριακή Παππά πατήστε εδώ



    ΣΧΟΛΙΑ