• Architecture & Design

    Στην άκρη του Θερμαϊκού μία κατοικία μοιάζει να αιωρείται πάνω από τη θάλασσα

    Κατοικία, Θερμαϊκός


    Το Edge Family Home μοιάζει να αιωρείται πάνω από τη θάλασσα.

    Το Edge Family Home – με τη σχεδιαστική υπογραφή των TAKA + PARTNERS, δηλαδή της Ασπασίας Τάκα και της ομάδας της – είναι ένα διαμέρισμα 200 τετραγωνικών που βρίσκεται επάνω στο παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης και ολοκληρώθηκε πριν λίγους μήνες.

    Ανακαινίστηκε πλήρως, προκειμένου να στεγάσει τις ανάγκες μιας οικογένειας. Οι χώροι οργανώθηκαν εκ νέου σε ιδιωτικά και δημόσια υποσύνολα, με έμφαση στην ισορροπία και στο αίσθημα της οικογενειακής εστίας.

     

    Η κεντρική ιδέα έγκειται στην «είσοδο» του παραλιακού μετώπου στο εσωτερικό της κατοικίας, δημιουργώντας πυρήνες συμβίωσης και κανάλια κυκλοφορίας με άμεση οπτική φυγή προς τη θάλασσα. Ενώ οι χώροι διακρίνονται σε έναν ενιαίο χώρο διημέρευσης δύο καθιστικών και κουζίνας, τρία υπνοδωμάτια, wc και λοιπούς αποθηκευτικούς χώρους. Φυσικά, ο ενιαίος χώρος διημέρευσης έχει οπτική επαφή με τα δύο μαγικά παραλιακά μέτωπα της περιοχής, της Καλαμαριάς και της Θεσσαλονίκης.

    Η ενιαία αισθητική στο interior design και οι επενδύσεις των δομικών στοιχείων έχουν σαν αποτέλεσμα την ενιαία αντιμετώπιση του χώρου με ένα άρτιο και αρμονικό αποτέλεσμα. Η διάταξη των υποσυνόλων σε διαφορετικά ύψη που τέμνονται ανά σημεία, εισάγει παράλληλα ζώνες ιδιωτικότητας με διαφορετικές χρήσεις. Έτσι, οι χώροι των υπνοδωματίων χαρακτηρίζονται ως ένα box χρήσεων που διατάσσονται ενιαία πίσω από την κουζίνα. Παράλληλα, οι ενιαίες επενδύσεις και οι εσωτερικές πόρτες με κρυφή κάσα ορίζουν ένα ιδιωτικό χώρο εντός τους, ο οποίος είναι σε ανοιχτό διάλογο με το σε κοινή θέα τμήμα της κατοικίας.

    Η εναλλαγή ανάμεσα στο ιδιωτικό και στο μη ιδιωτικό τμήμα οριοθετείται στο δάπεδο με πλακίδια ανοικτής απόχρωσης και με ξύλινα ημιμασίφ δάπεδα στα υπνοδωμάτια. Τα υπόλοιπα υλικά επίσης διαφοροποιούνται – έτσι, βλέπουμε πλακίδια μαρμάρου, ξύλο καρυδιάς σε ενιαίες επιφάνειες και πηχάκια, λάκα σε γκρι ανοιχτούς τόνους, σε συνδυασμό με υφάσματα ενιαίων τόνων, χωρίς εντάσεις και πολυπλοκότητα, συνθέτοντας ένα χώρο χαλάρωσης και οικειοποίησης.

    Και κάπως έτσι, η ενιαία χρωματική αντιμετώπιση και τα διαφορετικά σενάρια φωτισμού, προσφέρουν ποικιλία ως προς την εμπειρία του κάθε χώρου με συνδετικό κρίκο την αρμονία και την ευζωία.

    Φωτογραφίες: Kim Powell Photography
    Πληροφορίες: https://www.takaandpartners.com

    Διαβάστε επίσης

    Αστική ιστορία 130 τετραγωνικών



    ΣΧΟΛΙΑ