• Architecture & Design

    Αστική ιστορία 130 τετραγωνικών

    • της Ντόγιας Καρολίνη


    Το “Troias Apartment” είναι ένα ευρύχωρο διαμέρισμα με τη γοητεία μιας άλλης εποχής στον τρίτο όροφο μιας εξαώροφης πολυκατοικίας που χτίστηκε τη δεκαετία του 1950. Ανακαινίστηκε πρόσφατα σε συνεργασία με τους αρχιτέκτονες Royffe Flynn από το Λονδίνο.

    Το σπίτι έχει μια όμορφη μεγάλη είσοδο με μαρμάρινα σκαλοπάτια και καθρέφτες και βρίσκεται σε περίοπτη θέση, στη διασταύρωση Τροίας και Δροσοπούλου. Αποτελείται από δύο υπνοδωμάτια, δύο μπάνια, κουζίνα, σαλόνι, τραπεζαρία και χώρο εργασίας (ή δεύτερο καθιστικό).

     

     

    Το φως και ο αέρας εισβάλουν ανεμπόδιστα μέσα από τις μεγάλες γαλλικές πόρτες και τα τρία ξεχωριστά μπαλκόνια. Η παραδοσιακή διάταξη του σπιτιού έχει διατηρηθεί, συμπεριλαμβανομένης της αρχικής κουζίνας της δεκαετίας του ’50, των ντουλαπιών της, των λεπτών κουφωμάτων και της συμπαγούς λειτουργικότητας μιας σειράς πάγκων σε διαφορετικά ύψη.

    Το μάρμαρο είναι ο πρωταγωνιστής στο εσωτερικό του διαμερίσματος – όσο και στην ίδια την Αθήνα. Τα δάπεδα των κύριων δωματίων είναι φτιαγμένα από ένα terazzo μεγάλου μεγέθους μέσα σε μια σειρά από ορθογώνιες, κυκλικές και ημικυκλικές πλάκες από μάρμαρο Κοκκιναρά που εξορύσσονται 16 χλμ. βορειοανατολικά της πόλης. Να σημειωθεί πως οι πλάκες κόπηκαν χωρίς απορρίμματα, ενώ οι τομές διαλύθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν αλλού στο διαμέρισμα. Τα ανακυκλωμένα κομμάτια έχουν συλλεχθεί από τις μαρμάρινες αυλές της πόλης για την κατασκευή των νεροχυτών, των σκαλοπατιών και των επενδύσεων.

     

    Τα αντικείμενα του διαμερίσματος και τα έπιπλα φέρουν την τοπική ιστορία – των σχεδιαστών και των τεχνιτών των ελληνικών αντικειμένων της δεκαετίας 1950-70 – και μια πληθώρα διεθνών υλικών που καλύπτουν το καλύτερο μέρος του 20ου αιώνα: τσέχικο γυαλί, ιταλικό μάρμαρο, δανέζικο μπαμπού, ελβετικό δέρμα και Αμερικάνικος λουσίτης, βελούδο και ορείχαλκος.

     

    Το διαμέρισμα απέχει πέντε λεπτά με τα πόδια από την πλατεία Αγίου Γεωργίου, γνωστή για τις ταβέρνες και τα τοπικά μπαρ, καθώς και το Πεδίον του Άρεως, αλλά και την πολυσύχναστη και όμορφη πλατεία της Φωκίωνος Νέγρη.

    Διαβάστε επίσης

    Από την Τήνο με αγάπη



    ΣΧΟΛΙΑ