• Architecture & Design

    Θερινή κατοικία στην Αντίπαρο με την υπογραφή των 4k architects

    Θερινή κατοικία στην Αντίπαρο


    Tο αρχιτεκτονικό γραφείο 4k architects σχεδίασε μία κατοικία στον Κάμπο της Αντιπάρου, η οποία αποτελείται από ένα σύμπλεγμα έξι αυτόνομων ξενώνων και είναι χωροθετημένη μακριά από τη θάλασσα, στη μέση ενός οικισμού που χαρακτηρίζεται από ήπια γεωργική δραστηριότητα.

    Πυρήνας του σχεδιασμού, αλλά και της ζωής της κατοικίας αποτελεί το κεντρικό κτίριο, που συγκεντρώνει τις κοινόχρηστες δραστηριότητες. Σε αυτό, η κατοίκηση επεκτείνεται από τα μεγάλα ανοίγματα του καθιστικού, της τραπεζαρίας και της κουζίνας, στον υπαίθριο χώρο της αυλής, που διαμορφώνεται στη σκιά μιας μεγάλης φυτεμένης πέργκολας.

    Συνδετικό στοιχείο των παραπάνω αυτόνομων κτηριακών όγκων αποτελεί ο περιβάλλοντας χώρος και η πισίνα 30 μέτρων που πρωταγωνιστεί σε αυτόν. Στο δυτικό άκρο της δημιουργείται ένας δεύτερος πόλος δραστηριοτήτων με την χωροθέτηση ενός pool bar, στο ρηχό της τμήμα.

    Θερινή κατοικία στην Αντίπαρο

    Θερινή κατοικία στην Αντίπαρο

    Θερινή κατοικία στην Αντίπαρο

    Κεντρικό κτίριο, αυλή και πισίνα συγκεντρώνουν και ως πρόγραμμα και μορφολογικά την διασπασμένη στο τοπίο διάταξη των ξενώνων. Ενώ παρακινούν φυσικά τον επισκέπτη στην υπαίθρια κατοίκηση του κυκλαδίτικου καλοκαιριού.

    Υπάρχουν δύο ρυθμοί κίνησης. Ο πρώτος αφορά την χαλαρή κίνηση των ενοίκων και την αδιαμεσολάβητη σχέση τους με τη θέα, στην κύρια όψη του συμπλέγματος. Ο δεύτερος, είναι κατά μήκος της πίσω πλευράς, μία γραμμική διαδρομή με ράμπες, από την οποία εξυπηρετούνται όλες οι βοηθητικές λειτουργίες της κατοικίας, με άμεση πρόσβαση από τους δύο χώρους στάθμευσης.

    Θερινή κατοικία στην Αντίπαρο

    Θερινή κατοικία στην Αντίπαρο

    Θερινή κατοικία στην Αντίπαρο

    Για τη σύνθεση του έργου χρησιμοποιήθηκε το αρχιτεκτονικό λεξιλόγιο του Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα, καθώς οι δύο από τους ξενώνες είχαν ήδη σχεδιαστεί από τον αρχιτέκτονα το 2014.

    Εφαρμόζονται οι αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής: Βορινοί τοίχοι για την προστασία από τους ανέμους, κατάλληλα ανοίγματα στους ξενώνες, ώστε να επιτυγχάνεται ο δροσισμός τους με φυσικό αερισμό, πέργκολες στην δυτική πρόσοψη του συγκροτήματος και διαμόρφωση αυλών στην πίσω όψη των ξενώνων, για προστασία από τον ζεστό δυτικό ήλιο του καλοκαιριού, χωρίς να στερούνται τη θέα, χάρη στα διαμπερή ανοίγματα.

    Θερινή κατοικία στην Αντίπαρο

    Σημαντικό ρόλο στις διαμορφώσεις του περιβάλλοντα χώρου έπαιξε, πέρα από την τοπογραφία, η βλάστηση – υπάρχουσα και νέα. Υφιστάμενα σχίνα και αυτοφυή φυτά εντάχθηκαν στο σχεδιασμό, ενώ στους νέους χώρους φύτευσης χρησιμοποιήθηκαν ενδημικά είδη για την αρμονική ενσωμάτωση στο τοπίο.

    Τα στοιχεία που συνθέτουν τη φυσιογνωμία του κυκλαδίτικου τοπίου, οι άνυδρες πλαγιές, οι ξερολιθιές, οι αέρηδες, ο δυνατός ήλιος του καλοκαιριού ενσωματώθηκαν στη σύνθεση αυτής της κατοικίας και στον τρόπο που φανταζόμαστε τη ζωή μέσα και γύρω από αυτήν.

    //

    Αρχιτεκτονική ομάδα: 4K Architects

    Team Members: Thalia Niniou, Georgia Poulopoulou, Despina Vouteri

    Φωτογραφία: Mariana Bisti

    Διαβάστε επίσης:

    Cliff House στη Σέριφο

    Αυτό το καλοκαίρι ο Mickey Mouse λέει “Oh Boy!” σε ένα από τα πιο iconic Ιταλικά brands

    Μύκονος: Μια κατοικία σε custom-made φιλοσοφία από την Block722 Architects



    ΣΧΟΛΙΑ