• Architecture & Design

    PEGASUS: Τo αόρατο superyacht


    Ο Jozeph Forakis σχεδιάζει το αόρατο PEGASUS των 88 μέτρων με αντανακλαστικά «Solar Wings». Πρόκειται για το πρώτο 3D εκτύπωσης superyacht στον κόσμο που αναπνέει, ζει και κινείται μέσα από ένα υβριδικό μείγμα ηλιακής ενέργειας και υδρογόνου, με μηδενικές εκπομπές και άπειρο εύρος.

    Το φουτουριστικό superyacht σχεδιάστηκε σε μια παραλία στο Κουφονήσι. Ο Jozeph Forakis ένιωσε εκεί να εμπνέεται τη δημιουργία ενός γιοτ όσο το δυνατόν πιο κοντά στη θάλασσα και τη φύση, φτιαγμένο από… σύννεφα που επιπλέουν πάνω από τον ίσαλο. Αυτή η επιθυμία του οδήγησε στην ανάπτυξη ενός yacht μηδενικών εκπομπών, αόρατο τόσο στο σχεδιασμό, όσο και στις περιβαλλοντικές επιπτώσεις του.

    Το Ιταλικό στούντιο σχεδίασης Jozeph Forakis αποκαλύπτει το πρωτότυπο των 88 μέτρων με το όνομα Pegasus, το οποίο πηγάζει από την επιθυμία για αρμονία με τη φύση και μιμείται τη θάλασσα και τον ουρανό, σαν «φτιαγμένο από σύννεφα που επιπλέουν πάνω από τη γραμμή του νερού».

    Το αποτέλεσμα επιτυγχάνεται με τη χρήση καθρέφτη-γυαλιού που δημιουργεί μια κλιμακωτή υπερκατασκευή αποτελούμενη από τρία «φτερά», ενώ η ανακλαστική επιφάνεια επιτρέπει στο σκάφος να εναρμονιστεί με το γύρω τοπίο.

    Ο ρόλος του καθρέφτη-γυαλιού είναι διπλός, καθώς ενσωματώνει επίσης διαφανή ηλιακά πάνελ για την τροφοδοσία ηλεκτρολυτών που εξάγουν υδρογόνο από το θαλασσινό νερό. Η ηλεκτρική ενέργεια αποθηκεύεται σε μπαταρίες ιόντων λιθίου που τροφοδοτούν με ρεύμα τα λειτουργικά συστήματα για μια «πρακτικά απεριόριστη» εμβέλεια πλεύσης.

    Ο Πήγασος ορίζεται επίσης από ένα χαμηλό μεταλλικό γραμμικό κύτος, που αντανακλά την κίνηση της θάλασσας.Το εσωτερικό επικεντρώνεται γύρω από έναν πολυεπίπεδο υδροπονικό κήπο, επονομαζόμενο από την σχεδιαστική ομάδα ως “Tree of Life” (Δέντρο της Ζωής) που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στους επισκέπτες φρέσκο φαγητό, αλλά και καθαρισμό του αέρα. Μια γλυπτική σπειροειδής σκάλα τυλίγεται γύρω από τον κορμό του δέντρου σε τέσσερα επίπεδα, ξεκινώντας από το κάτω κατάστρωμα, όπου οι επισκέπτες θα βρουν μια πισίνα και έναν κήπο ζεν.

    Τα ευρύχωρα σαλόνια επισκεπτών προορίζονται να επιδείξουν την αρμονία και την ισορροπία του μινιμαλιστικού σχεδιασμού, με το φυσικό φως να φιλτράρεται μέσα από τριγωνικά παράθυρα που μαζί σχηματίζουν το δικτυωτό πλαίσιο της τρισδιάστατης εκτυπωμένης δομής της.

    Πληθώρα χώρων ψυχαγωγίας διασκορπίζονται στη διάταξη, όπως ένα μπαρ πλήρους μεγέθους, sky deck με σκληρή οροφή και χαλαρωτικοί υπαίθριοι χώροι εστίασης.

    Το επάνω κατάστρωμα προορίζεται για την βασική σουίτα (του ιδιοκτήτη) που βλέπει προς την πλώρη – εκτείνεται σε ολόκληρη τη δοκό 15 μέτρων του σχεδιασμού. Μια μεγάλη ιδιωτική βεράντα με τζάμια από το δάπεδο μέχρι την οροφή με ανάστροφη γωνία προσφέρει αδιάκοπη θέα και πλημμυρίζει το χώρο με φως της ημέρας.

    Τα υπόλοιπα καταλύματα θα περιλαμβάνουν άλλες έξι καμπίνες στο κεντρικό κατάστρωμα, εκ των οποίων δύο VIP σουίτες και τέσσερα δίκλινα.

    Η αυτοματοποιημένη τρισδιάστατη εκτύπωση δημιουργεί το πλαίσιο πλέγματος του σύνθετου νήματος από κράμα πολυμερούς, ενσωματώνοντας τόσο τη γάστρα μετατόπισης, όσο και την υπερκατασκευή. Το αποτέλεσμα είναι μια ισχυρή και ελαφριά δομή που μπορεί να παραχθεί με σημαντικά λιγότερους πόρους. Επιπλέον, το πλαίσιο εντός της κατασκευής θα γίνεται ορατό υπό ορισμένες συνθήκες φωτισμού.

    «Τώρα είναι η ώρα για θαρραλέα άλματα προς το συλλογικό μας βιώσιμο μέλλον», δήλωσε ο Forakis. «Το Pegasus είναι ένα τολμηρό, αλλά εφικτό όραμα για το εγγύς μέλλον της βιομηχανίας superyacht, όπου ο άνθρωπος και η μηχανή ζουν σε αρμονία με τη φύση, αντί να την ανταγωνίζονται ή να τη διακυβεύουν».

    Τέλος, για όσους αναρωτιούνται για την ταχύτητα σε συνάρτηση με το είδος καυσίμων, να σημειωθεί πως ολόκληρο το ηλιακό/προωστικό σύστημα υδρογόνου μπορεί να φτάσει σε μέγιστη ταχύτητα 18 κόμβων, με ταχύτητα πλεύσης 12 κόμβων.

    //

    TEAM:
    Jozeph Forakis
    Raffaelino Farina
    Deok San Lee
    Claudia Renate//

    Custom-designed furniture and lighting: Jozeph Forakis
    Other lighting: Foscarini
    Indoor furniture: Paola Lenti, Cassina,B&B Italia, Kettal, Expormim
    Outdoor furniture: Paola Lenti, Tribù, Kettal

    Διαβάστε επίσης:

    Capsule collection alert: Ισχύς εν τη ενώσει



    ΣΧΟΛΙΑ