• Architecture & Design

    Parallel house: Μια εξοχική κατοικία σε απομονωμένο μέρος στις Κυκλάδες

    • NewsRoom


    Η «Παράλληλη Κατοικία» αποτελεί μια θερινή εστία, που βρίσκεται σε μία απομονωμένη πλευρά ενός νησιού των Κυκλάδων.

    Η έντονη τοπογραφία του περιβάλλοντος χώρου υπήρξε πηγή έμπνευσης και οδηγός της κεντρικής ιδέας της πρότασης.

    Η κατοικία -τοποθετημένη παράλληλα στη θέα της θάλασσας- οργανώνεται από μια διαδοχή αίθριων, υπαίθριων και κλειστών χώρων.

    Αυτοί οι χώροι, μέσω μεγάλων ανοιγμάτων, καδράρουν κινηματογραφικά το γύρω τοπίο, το Αιγαίο πέλαγος και τα γειτονικά νησιά. Λόγω την έντονης κλίσης του εδάφους, το πίσω μέρος του σπιτιού είναι βυθισμένο στο χώμα, ενώ η μπροστά όψη είναι εντελώς εκτεθειμένη σε όλη τη θέα.

    Οι βοηθητικές λειτουργίες του σπιτιού είναι τοποθετημένες γραμμικά στον πίσω τοίχο, επιτρέποντας έτσι την ανεμπόδιστη κίνηση και θεάσεις μέσα στο σπίτι και γύρω από αυτό.

    Η χρήση του ανεπίχριστου σκυροδέματος ως δομικού αλλά και οπτικού μέσου έχει ως σκοπό τη σύγχρονη ερμηνεία ενός παραδοσιακού πέτρινου σπιτιού.

    Αυτή η επανερμηνεία της τεχνικής του παραδοσιακού σπιτιού σχετίζεται και με την ενσωμάτωση των παλαιότερων ενεργών και παθητικών συστημάτων θέρμανσης, ψύξης και παραγωγής ενέργειας.

    Συνεπώς, αυτά τα συστήματα επιτρέπουν την υψηλή ενεργειακή απόδοση και ανεξαρτησία της κατοικίας.

    Ο χωνευτός διάδρομος στο πίσω μέρος του σπιτιού προφυλάσσει από του δυνατούς ανέμους και επιτρέπει το διαμπερή εξαερισμό και τη διατήρηση της σωστής θερμοκρασίας μέσα στο σπίτι καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

    Η οροφή της κατοικίας χρησιμεύει και στη συλλογή του νερού της βροχής σε ειδικές υπόγειες δεξαμενές, το οποίο στη συνέχεια φιλτράρεται και επαναχρησιμοποιείται.

    Ακόμα, ηλιακά πάνελ βρίσκονται κρυμμένα στο τοπίο και παράγουν αρκετή ενέργεια με αποτέλεσμα το σπίτι να είναι σχεδόν ενεργειακά ανεξάρτητο.

    Η «Παράλληλη Κατοικία» αποτελεί ένα δυνατό στοιχείο, αλλά ταυτόχρονα προκαλεί την ελάχιστη δυνατή αντίδραση με τον περιβάλλοντα χώρο. Αυτή η αντίθεση προκαλεί τελικά τη μέγιστη εμπειρία του ίδιου του τοπίου.

    Στοιχεία έργου

    Αρχιτεκτονική μελέτη: En Route Architects
    Υπεύθυνος μελέτης: Κατερίνα Κούρκουλα
    Ομάδα μελέτης: Hannes Gutberlet, Νικόλας Παπλωματάς
    Στατική μελέτη: Ανδρέας Μητσόπουλος
    Η/M & ενεργειακή μελέτη: Παντελής Αργυρός
    Κατασκευή: Berios
    Επιφάνεια οικοπέδου: 4.000 m²
    Χρόνος μελέτης: 2009-2010
    Χρόνος αποπεράτωσης: 2017
    Φωτογραφίες: Γιώργης Γερόλυμπος, Νικόλας Κούρκουλας (φωτο. Drone)

    Πηγή: ktirio.gr



    ΣΧΟΛΙΑ