Architecture & Design

Μετατροπή σπηλιάς σε εξωπραγματική βίλα στην Οία Σαντορίνης (17 pics)

  • NewsRoom


Το αρχιτεκτονικό γραφείο Kapsimalis Architects που βάση του έχει τη Σαντορίνη, καταφέρνει και αναδεικνύει το ηφαιστειακό τοπίο, με αρχιτεκτονικές προτάσεις που είτε εναρμονίζονται είτε αντιτίθενται σε αυτό.

Στην περίπτωση της συγκεκριμένης κατασκευής επιχείρησαν το εξής παράτολμο: τη δημιουργία μιας καλοκαιρινής κατοικίας μέσα σε μια ηφαιστειακή σπηλιά.

Το καλοκαιρινό σπίτι βρίσκεται στο παραδοσιακό χωριό της Οίας στη Σαντορίνη και αποτελείται από σειρά υπόσκαφων χώρων στο εσωτερικό της ηφαιστειακής γης και ένα μικρό εξωτερικό ξενώνα στο πάνω επίπεδο. Η εξωτερική σκάλα συνδέει τον κύριο πεζόδρομο στην κορυφή με τα δύο επίπεδα και καταλήγει στην κύρια αυλή με την πισίνα υπερχείλισης.

Μέσα στο σπήλαιο υπάρχουν καθιστικό με μικρή κουζίνα, δύο υπνοδωμάτια με ιδιωτικό μπάνιο, χαμάμ και σάουνα. Η εξωτερική αυλή του σπηλαίου έχει σχεδιαστεί ως πλατφόρμα με θέα το απέραντο μπλε της θάλασσας και το ηφαίστειο. Μια πισίνα υπερχείλισης, ένας ημι-ανοιχτός θολωτός χώρος, που χρησιμοποιείται ως τραπεζαρία και καθιστικό και μικρές γωνιές ανάπαυσης είναι τα μέρη αυτής της πλατφόρμας.

Η βασική ιδέα της σχεδιαστικής πρότασης είναι η εκμετάλλευση των άμορφων καμπυλών της σπηλιάς σε ένα γλυπτό ζωτικό χώρο και ο σχεδιασμός μιας εξωτερικής πλατφόρμας με πισίνα που κρέμεται στους ηφαιστειακούς βράχους.

Το παιχνίδι των φωτοσκιάσεων, η αίσθηση ασφάλειας της σπηλιάς που υποσυνείδητα παραπέμπει στην ασφάλεια της μήτρας και η οριακή επαφή με το κενό μέσω του σχεδιασμού της πισίνας, είναι συναισθήματα αντίρροπα. Φόβος και ασφάλεια, φωτεινό και σκοτεινό.

Το κύριο υλικό που χρησιμοποιείται για την ανακατασκευή του σπηλαίου και για την υποστήριξη των ηφαιστειακών βράχων είναι το gunite (εκτοξευόμενο σκυρόδεμα), ένα μίγμα τσιμέντου, άμμου και νερού που εφαρμόζεται μέσω ενός εύκαμπτου σωλήνα πίεσης, παράγοντας πυκνό σκληρό στρώμα σκυροδέματος.

Οι ηφαιστειακές πέτρες και ο λευκός σοβάς χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των εσωτερικών και εξωτερικών τοίχων. Ανοιχτό μπεζ μάρμαρο και τσιμεντοκονία για τα δάπεδα. Ο σοβάς τσιμέντου που χρησιμοποιείται στο εσωτερικό της σπηλιάς είναι μια παραδοσιακή τεχνική που αναδεικνύει την πλαστικότητα του χώρου.

Ο σχεδιασμός της εξοχικής κατοικίας είναι πλήρως ενσωματωμένος στο ηφαιστειογενές τοπίο και την κυβιστική αρχιτεκτονική της Σαντορίνης σε μια πιο σύγχρονη φόρμα.

Η καμπύλη είναι η κυρίαρχη μορφή καθώς πολλοί από τους εσωτερικούς και εξωτερικούς τοίχους, τα χαμηλά εμπόδια και τη σκάλα καμπυλώνουν απαλά και οργανικά. Αυτά τα στρογγυλεμένα στοιχεία αγκαλιάζουν τους ανοιχτούς χώρους και σχηματίζουν μια προστατευμένη περιοχή που μοιάζει με φωλιά.

Έργο: Summer Cave House in Santorini
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Kapsimalis Architects
Αρχιτέκτονες: Αλέξανδρος Καψιμαλής, Μαριάννα Καψιμάλη
Εμβαδόν: 100 τ.μ.
Περιοχή: Οία, Σαντορίνη
Φωτογράφος: Βαγγέλης Πατεράκης

ΠΗΓΗ: DIDEE MAGAZINE 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Achillios»: Μία μαγευτική εξοχική κατοικία με απεριόριστη θέα στην Τζια

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η εντυπωσιακή μεταμόρφωση ενός παλιού αρχοντικού σε boutique hotel στη Σαντορίνη (15 pics)