• Architecture & Design

    BEACH HOUSE: Μια διαφορετική κατοικία στην Σκιάθο


    Tο αρχιτεκτονικό γραφείο 3H Architects (των Νικήτα Χατζημιχάλη και Ιωάννα Χολέβα) δημιούργησε μια εξαιρετικά κομψή παραθεριστική κατοικία στις Λυγαριές, την δυτική πλευρά της Σκιάθου, εντός ελαιώνα.

    Το κτίσμα τοποθετήθηκε στην ανατολική πλευρά του οικοπέδου, στραμμένο προς τη θέα και τη θάλασσα, με βασική ιδέα να περιοριστούν όλες οι υπαίθριες διαμορφώσεις μαζί με την κατοικία σε ένα αυστηρό τετράγωνο 20Χ20 που αναπτύσσεται σε δύο ορόφους, αφήνοντας ένα καθαρό αποτύπωμα χωρίς άλλες διαμορφώσεις στον περίγυρο του.

    Η γεωμετρία της κατοικίας είχε ως αφετηρία έναν λευκό κύβο – προσανατολισμένο προς τη θέα από τον οποίο αφαιρούνται τμήματα για τη δημιουργία των υπαίθριων χώρων.

    Αποτέλεσμα αυτού, ο βασικός υπαίθριος χώρος της κατοικίας στον όροφο, μια υπερυψωμένη πλατεία στο ύψος της φυλλωσιάς των δέντρων.

    Η είσοδος γίνεται στη στάθμη του ορόφου μέσω ενός στεγασμένου περάσματος ανοιχτού προς τη θέα, το οποίο διασπά σε δύο ίσα μέρη το παραλληλόγραμμο κτίσμα του ορόφου που στεγάζει το καθιστικό και την κουζίνα.

    Οι χώροι διημέρευσης του ορόφου είναι ανοιχτοί προς τη θέα, με λευκά συρόμενα κουφώματα, χωρίς ενδιάμεσα στοιχεία τοίχων.

    Παράλληλα σε αυτά, αναρτήθηκε μεταλλικό στέγαστρο από μεταλλικές διατομές τοποθετημένες παράλληλα στη μεγάλη πλευρά του κτιρίου τονίζοντας τη γραμμικότητα της όψης.

    Στο ίδιο επίπεδο βρίσκεται και η πισίνα της κατοικίας, σε σχήμα L, συμπληρώνοντας το ορθογώνιο σχήμα του κτιρίου.

    Το κάτω επίπεδο, είναι επίσης παραλληλόγραμμο, τοποθετημένο κάθετα ως προς τον κτιριακό όγκο του ορόφου, με μόνο δύο όψεις ορατές όψεις τη βορειοδυτική και τη νοτιοανατολική στις οποίες προσανατολίζονται και τα υπνοδωμάτια.

    Για τις βεράντες των υπνοδωματίων στο ισόγειο, δημιουργήθηκαν εσοχές εντός του όγκου στις οποίες για λόγους σκίασης και ιδιωτικότητας τοποθετήθηκαν λευκά συρόμενα σκιάδια.

    Photography: Vaggelis Paterakis
    Architecture: 3H ¯architects (Nikitas Hatzimichalis & Ioanna Holeva)
    https://www.3harchitects.gr
    www.ohlive.villas

    Διαβάστε επίσης:

    Ο Bad Bunny και το υπερπολυτελές καταφύγιό του στη Νέα Υόρκη

    CAVE HOUSE στη Μήλο

    La Salvada: Η εξοχική κατοικία του Christian Louboutin



    ΣΧΟΛΙΑ