• Architecture & Design

    Interior design: Η αποκατάσταση έκπληξη ενός διαμερίσματος 75 ετών στην Κυψέλη


    Το “House in a House” δεν είναι παρά η αποκατάσταση ενός διαμερίσματος 75 ετών στην καρδιά της Αθήνας, που τιμά το παρελθόν, αλλά αγαπάει επίσης το μέλλον και την Τέχνη.

    Ο Ελληνοκαναδός αρχιτέκτονας Θανάσης Οικονόμου (Studio Thanasis), ολοκλήρωσε πρόσφατα την ανακαίνιση μιας κατοικίας 88 συνολικά τετραγωνικών στην Κυψέλη, προσθέτοντας σύγχρονα στοιχεία που αγκαλιάζουν το παρελθόν της. Να σημειωθεί πως το διαμέρισμα είχε υποστεί διάφορες μετατροπές στα 75 χρόνια ζωής του. Καμία όμως τόσο ζωτική, όσο η παρούσα.

    Το περίφημο “House in a House” ζωγραφίζει την εικόνα μιας κατοικίας με τους επισκέπτες να ξεναγούνται στο χώρο και τα έργα τέχνης ώστε να ονειρεύονται εναλλακτικούς τρόπους ζωής και εξερεύνησης.

    Ακόμα και το όνομα του έργου “Σπίτι μέσα στο Σπίτι”, προήλθε από την κουζίνα στο κέντρο του σπιτιού, η οποία αποτελούσε αρχικά μία κατοικία από μόνη της, περιλαμβάνοντας την επίσημη κουζίνα, ένα επιπλέον πρόχειρο κουζινάκι, καθώς και το δωμάτιο για το προσωπικό.

    Οι τοίχοι είχαν κατεδαφιστεί τη δεκαετία του ’90, ενώ νέες υπηρεσίες και κουζίνα είχαν προστεθεί στη δεκαετία του 2000. Και όπως συμβαίνει συχνά, με κάθε ανακαίνιση, ο χαρακτήρας του χώρου απομακρυνόταν ολοένα και περισσότερο από τον αρχικό.

    Αυτό το έργο είναι μια προσπάθεια να μετακινηθεί ο χώρος χρονικά τόσο προς τα εμπρός, όσο και προς τα πίσω, αποκαλύπτοντας στρώματα από το παρελθόν και γιορτάζοντας ταυτόχρονα το μέλλον του. Είναι ένας καμβάς για να πειραματιστεί με το χώρο, επομένως ένα κολάζ από ένθετους χώρους διαφορετικών χαρακτήρων.

    Studio Thanasis
    Thanasis Ikonomou (Principle)
    Melissa Nikolaidou (Associate)
    Photos: Yannis Drakoulidis

    Διαβάστε επίσης:

    Drakoni House: Η αξεπέραστη γοητεία της ατέλειας και της απλότητας

    Ένα βασίλειο που αψηφά τα όρια του χρόνου

    Ανακαλύπτουμε τη νέα συλλογή του Vincent Van Duysen – και τον υποβάλλουμε σε μίνι ανάκριση



    ΣΧΟΛΙΑ