• Architecture & Design

    Η Σούζι και τρώει και κερδίζει το Λονδίνο


    Στην «Παριζιάνα» η Ρένα Βλαχοπούλου λέει έξαλλη στη «γεμάτη» πελάτισσα της «Σούζι και τρως και ψεύδεσαι». Στο Notting Hill, όμως, οι Λονδρέζοι δε χρειάζεται να πουν ψέματα, ούτε να κάνουν τίποτε άλλο από το να δοκιμάσουν μεζέδες και πιάτα της Βορείου Ελλάδος. Όλα «λουσμένα» από ένα αμιγώς ελληνικού DNA design.

    Πίσω από την προσπάθεια που κατέκτησε την τελευταία τριετία τη βρετανική πρωτεύουσα, κρύβεται το ζευγάρι των Ardrien Carre και Χριστίνας Μουράτογλου – με την τελευταία να έχει καταγωγή από την Θεσσαλονίκη. Το μενού του Suzi Tros επιμελήθηκε ο μεγαλωμένος στον Παναμά, Γιάννης Σκοτίδας, σεφ του Mazi.

    Παίρνοντας το όνομά του από την πλέον επική ατάκα της ελληνικής ταινίας της δεκαετίας του ’60, το Suzi Tros είναι ένα μπιστρό και μπαρ εμπνευσμένο από το Αιγαίο, που δημιουργήθηκε από την ομάδα πίσω από το καθιερωμένο Mazi στο Notting Hill του Λονδίνου.

    Διαθέτοντας ένα μενού επικεντρωμένο σε εποχιακά υλικά κορυφαίας ποιότητας από βιώσιμες πηγές, το μπιστρό δημιουργήθηκε με στόχο να ενισχύσει την αυθεντική ελληνική γαστρονομική παράδοση, προσθέτοντας παράλληλα μια μοντέρνα πινελιά.

    Σχεδιασμένη για να αντικατοπτρίζει το αυθεντικό φαγητό και τα ποτά που σερβίρει, η τραπεζαρία συνδυάζει διακριτικά την παραδοσιακή ελληνική νησιώτικη ατμόσφαιρα με μια νότα γαλλικής κομψότητας.

    Μια φυσική χρωματική παλέτα, ξύλινα δοκάρια οροφής και διακοσμητικά πλακάκια δαπέδου απηχούν τους φολκλορικούς εσωτερικούς χώρους των παλιών ελληνικών εστιατορίων, ενώ τα πολυτελή δερμάτινα συμπόσια, οι κομψές καρέκλες από λυγισμένο ξύλο και τα ορειχάλκινα φωτιστικά εμποτίζουν το χώρο με μια κομψή ατμόσφαιρα του Αιγαίου.

    Οι ιδιοκτήτες και οραματιστές, μαζί με τον πολυβραβευμένο σεφ Βασίλη Μουρατίδη, εργάστηκαν για να δημιουργήσουν έναν εμπνευσμένο γαστρονομικό κόσμο, όπου το ελληνικό πνεύμα συναντά τις σύγχρονες προτιμήσεις που επιτρέπουν στους επισκέπτες να βυθιστούν σε μια εντελώς διαδραστική και αξέχαστη εμπειρία.

    Ακατέργαστες επιλογές όπως το ταρτάρ γαρίδας και ο αχινός προετοιμάζονται μπροστά στους επισκέπτες, ενώ πιάτα όπως το καλαμάρι στη σχάρα μαγειρεύονται στην ανοιχτή σχάρα με κάρβουνα πίσω από τον πάγκο της κουζίνας.

    Όλα τα πιάτα αντικατοπτρίζουν τις γαστρονομικές συνήθειες όλης της χώρας από τα νησιά του Αιγαίου, μέχρι την Πελοπόννησο και τη Βόρεια Ελλάδα, και συνδυάζονται προσεκτικά με μια μοντέρνα, ελληνικής έμπνευσης λίστα κρασιών και κοκτέιλ (με βάση τη μαστίχα Χίου).

    Το Suzi Tros θα ένιωθε σαν στο σπίτι του σε μια ελληνική ταινία της δεκαετίας του 1960. Χαιρόμαστε όμως πολύ που αντ’ αυτού κερδίζει το σύγχρονο Λονδίνο.

    Photography: by Jade Nina Sarkhel

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ