• Architecture & Design

    Η ADD Architecture Studio παρουσιάζει τη Μykonos Hill

    Mykonos Hill


    Στον λόφο του Τούρλου στη Μύκονο, πάνω από το λιμάνι του νησιού, η κατοικία Mykonos Hill αγναντεύει το Αιγαίο Πέλαγος, λουσμένη στο φως του ήλιου που δύει πάνω από το γειτονικό νησί της Δήλου.

    Το έργο σχεδιάστηκε στοχεύοντας στον συνδυασμό της γνώριμης αίσθησης της αργής, χαλαρής καλοκαιρινής διαβίωσης, με ένα μοντέρνο μίνιμαλ design.

    Η γραμμικότητα του σχεδιασμού και τα πολυτελή υλικά εμποτίζονται με διακριτικές πινελιές φυσικών υφών και δημιουργούν ένα ιδιαίτερο εσωτερικό που αναφέρεται απευθείας στο ελληνικό καλοκαίρι.

    Πρωταγωνιστής της εξωτερικής ζωής της κατοικίας είναι η διευρυμένη πισίνα, καθοριστικό χαρακτηριστικό αυτού του έργου.

    Το νερό της πισίνας εκτείνεται μέχρι τους εξωτερικούς τοίχους του σπιτιού.

    Η υδατική περίμετρος δημιουργεί μια απρόσκοπτη και διαρκώς παρούσα σχέση μεταξύ της εσωτερικής ζωής και του στοιχείου του νερού. Το καθιστικό έχει άμεση πρόσβαση σε αυτήν, καθώς και σε ένα χωνευτό σαλόνι «βυθισμένο» στον όγκο της.

    Κατά τη διάρκεια της ημέρας και την ώρα του ηλιοβασιλέματος, ο θαλάσσιος ορίζοντας γίνεται ένα με την επιφάνεια του νερού της πισίνας δημιουργώντας ένα εφέ αντικατοπτρισμού.

    Ο ασβεστωμένος σοβατισμένος όγκος της κυρίως κατοικίας, ο ημικυκλικός χώρος καθιστικού της πισίνας και ο τριγωνικός χώρος μπάρμπεκιου σχηματίζουν ένα προστατευμένο εσωτερικό αίθριο.

    Η σκίαση αυτών των χώρων προέρχεται από μια εκτεταμένη πέργκολα από καλαμιά.

    Mykonos Hill

    Η κυματοειδής μορφή αυτής της δομής λειτουργεί ως το ενοποιητικό στοιχείο φέρνοντας όλους αυτούς τους χώρους μαζί κάτω από μια κοινή στέγη.

    Mykonos Hill

    Όσον αφορά το εσωτερικό, ένας μαρμάρινος τοίχος που σχηματίζεται από τρισδιάστατα τριγωνικά σχέδια στέκεται ως ένα ενδιαφέρον φόντο που εκτείνεται σε όλο το πλάτος του χώρου του καθιστικού.

    Mykonos Hill

    Καθώς ο ήλιος κάνει την πορεία του στον ουρανό, ο μαρμάρινος τοίχος «πιάνει» το φως του σε διαφορετικές γωνίες κατά τη διάρκεια της ημέρας, δημιουργώντας έτσι ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο παιχνίδι μεταξύ φωτός και σκιάς.

    Mykonos Hill

    Ο ενιαίος χώρος του καθιστικού και της κουζίνας χωρίζεται σε τρεις «ζώνες» παράλληλες με τη θάλασσα.

    Mykonos Hill

    Αυτή η χειρονομία επαναπροσδιορίζει τις αναλογίες καθεμιάς από τις τρεις λειτουργικές οντότητες σε αυτόν τον όροφο, κάνοντάς τες να φαίνονται μεγαλύτερες και ευθέως προσανατολισμένες προς τον κύριο πρωταγωνιστή, την πισίνα.

    Mykonos Hill

    Η χωροθέτηση «οδηγεί» το μάτι προς το νερό της πισίνας, σαν να σε σπρώχνει να βουτήξεις μέσα σε αυτό, ενώ πλαισιώνει και τη θέα προς τη θάλασσα. Αυτή η χωροθέτηση εκφράζεται επίσης στη σχεδίαση της οροφής, με κάθε ζώνη να έχει κεκλιμένα άκρα που ενσωματώνουν κρυφό φωτισμό.

    Mykonos Hill

    Κάθε ένα από τα υπνοδωμάτια σχεδιάστηκε προσεκτικά, ώστε να εκφράζει μια μοναδική ιδέα που ταυτόχρονα εμπίπτει στις βασικές αρχιτεκτονικές αρχές του υπόλοιπου σπιτιού.

    Mykonos Hill

    Στους χώρους αυτούς, η χρήση πολυτελών υλικών, η υιοθέτηση θερμότερων χρωματισμών και η εκτεταμένη χρήση ξύλινων στοιχείων είναι τα συστατικά ενός εσωτερικού χώρου που περιστρέφεται γύρω από την ιδέα της ένταξης αρχετύπων που σχετίζονται με την υπαίθρια καλοκαιρινή ζωή (στέγες εμπνευσμένα από πέργκολα, φυτά) σε εσωτερικούς χώρους.

    Mykonos Hill

    Mykonos Hill

    Mykonos Hill

    Mykonos Hill

    Mykonos Hill

    Mykonos Hill

    Φωτογραφία & Σχεδιασμός: ADD Architecture Studio (Argyris Chronopoulos & Dionysis Koutsioumaris)

    Διαβάστε επίσης:

    Villa on the rocks: Με πανοραμική θέα στον κόλπο της Σούδας

    Εξοχική κατοικία στα Κύθηρα

    Potamos Luxury House στη Σαντορίνη



    ΣΧΟΛΙΑ