• Architecture & Design

    Villa on the rocks: Με πανοραμική θέα στον κόλπο της Σούδας

    Πανοραμική θέα της βίλας

    Πανοραμική θέα της βίλας


    Η ομάδα των Zeropixel Architects σχεδιάζουν ένα βιοκλιματικό – παθητικό κτίριο 280 τετραγωνικών στην περιοχή των Χανίων με θέα το Κρητικό Πέλαγος και τα Λευκά Όρη.

    Στην Περιοχή του Αποκόρωνα, σε μία κορφή με πανοραμική θέα τον κόλπο της Σούδας και το Κρητικό πέλαγος στα βόρεια, και τα λευκά όρη στα νότια, ζητήθηκε από τους Zeropixel Architects να σχεδιάσουν μία κατοικία διακοπών με χρήση βραχυχρόνιας μίσθωσης.

    Στόχος ήταν με απλό σχεδιασμό, να προσφέρουν ποιοτικούς και άνετους χώρους, ιδιωτικότητα μεταξύ των χρηστών και την αίσθηση πολυτέλειας (μιας και αποτελεί σκοπό, ως επενδυτικό ακίνητο).

    Με απλές σχεδιαστικές κινήσεις λοιπόν χωρίστηκαν ζώνες ιδιωτικής κίνησης και χώροι όσμωσης των χρηστών, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά, προσφέροντας τις μέγιστες θεάσεις και προς τις δύο πλευρές.

    Η θέα στον βορρά και το νότο, επέτρεψε να πετύχουν διαμπερότητα, ιδανικές θεάσεις, αλλά και σκιάσεις – ηλιασμούς, δημιουργώντας ένα βιοκλιματικό – παθητικό κτίριο.

    Δύο ισόγειοι εφαπτόμενοι όγκοι, ελαφρά μετατοπισμένοι, χωρίζονται με πέτρινα τοιχεία, τόσο στους εσωτερικούς χώρους, όσο και στους αύλειους, ενώ ένα κάθετο στοιχείο νερού «σχίζει» το κτίριο, δημιουργώντας μία λίμνη από την πλευρά των βουνών που μετατρέπεται σε πισίνα από την πλευρά της θάλασσας.

    Όντας όλοι οι χώροι της κατοικίας ισόγειοι, οι χρήστες έχουν από όλους τους χώρους πρόσβαση στη φύση, μέσω των ευμεγέθων ανοιγμάτων. Παράλληλα, τα ανεστραμμένα δοκάρια δημιουργούν καθαρές όψεις.

    Η θέα από την κουζίνα
    Η θέα από την κουζίνα

    Η φυσικές υψομετρικές του εδάφους επέτρεψαν στο κτίριο να έχει κομμάτι υπογείου χωρίς επέμβαση. Με τον εξωτερικό σχεδιασμό, το υπόγειο κρύφτηκε, διατηρώντας την άμεση σύνδεση όλων των εξωτερικών χώρων με τους εσωτερικούς.

    Στο δυτικό τμήμα του κτιρίου, βρίσκεται ένα μεγάλο υπνοδωμάτιο με το μπάνιο του και οι χώροι διημέρευσης (με WC και laundry room).

    Στο ανατολικό τμήμα του κτιρίου βρίσκεται άλλο ένα μεγάλο υπνοδωμάτιο και δύο μικρότερα, όλα με διπλό κρεβάτι και ιδιωτικό μπάνιο.

    Κρεβατοκάμαρα
    Κρεβατοκάμαρα

    Στον ίδιο όγκο βρίσκεται και το υπόγειο. Ενώ η πρόσβαση υπάρχει εξωτερικά μέσω του νότιου κήπου των υπνοδωματίων. Στο υπόγειο βρίσκεται γυμναστήριο, cinema room, wc και αποθηκευτικοί χώροι.

    Η θέση των πέτρινων τοιχίων του κτιρίου σε συνδυασμό με τους χαμηλότερους πετρότοιχους της περίφραξης, δημιουργεί την είσοδο στο νοτιο-δυτικό τμήμα του κτιρίου, όπου βρίσκεται και ο πιο «δημόσιος» κήπος – χώρος στάθμευσης.

    Στο νότιο κήπο υπάρχει χώρος πρασίνου για υπαίθρια γυμναστική, γιόγκα, τζακούζι και εξωτερική ντουζιέρα.

    Πισίνα
    Πισίνα
    Το τζακούζι
    Το τζακούζι

    Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί πως το ευνοϊκό μικροκλίμα του κήπου και η πανοραμική θέα στα λευκά όρη, εντείνει τη χρήση του τις κρύες μέρες του χρόνου.

    Στους βόρειους εξωτερικούς χώρους, εκτονώνονται όλοι οι χώροι της κατοικίας.

    Στο ανατολικό τμήμα με τα τρία υπνοδωμάτια, δημιουργούνται τρία αυτόνομα patios με κήπους μεταξύ τους.

    Στο δυτικό τμήμα, η ιδιωτικότητα στους αύλειους χώρους μεταξύ χώρων διημέρευσης και υπνοδωματίου (master) επιτυγχάνεται με την κάθετη στο patio, μακρόστενη κολυμβητική δεξαμενή, της οποίας η μία πλευρά εφάπτεται σχεδόν στην τζαμαρία του καθιστικού και η άλλη πλευρά προσφέρει τη μέγιστη δυνατή οπτική στον χρήστη της.

    Καθιστικό
    Καθιστικό
    Τζάκι
    Τζάκι
    Τραπέζι αυλής
    Τραπέζι αυλής

    Κουζίνα
    Κουζίνα
    Κουζίνα και τραπεζαρία
    Κουζίνα και τραπεζαρία

    Σχεδιασμός: Zeropixel Achitects

    Διαβάστε επίσης:

    Εξοχική κατοικία στα Κύθηρα

    Potamos Luxury House στη Σαντορίνη

    Από τη Σίφνο με αγάπη: Η εξοχική κατοικία Φυργάνι με την υπογραφή της AKA – APOSTOLOU COLAKIS ARCHITECTS



    ΣΧΟΛΙΑ