• Architecture & Design

  Gnizdo Houses: Μια καλύβα από το μέλλον δείχνει τη νέα αρχιτεκτονική των προαστίων

  Gnizdo Houses

  Gnizdo Houses


  Το ουκρανικό αρχιτεκτονικό Makhno Studio (SERHII MAKHNO & OLEKSANDR DYMNICH) δημιούργησε λίγο έξω από το Κίεβο καταφύγια μέσα σε ρευστούς όγκους που μοιάζουν με φουτουριστικά σπήλαια λαξευμένα από τους ανέμους.

  Με την ονομασία Gnizdo Houses, ένα ζευγάρι κατοικιών, συνολικής επιφάνειας 80 τετραγωνικών μέτρων, αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

  Τα καταφύγια αναπτύσσονται ως μοναδικά οικογενειακά οικολογικά καταλύματα στην περιοχή του συγκροτήματος αναψυχής Makhno Village Resort.

  Ως μέρος της φύσης, το οργανικό σχήμα των καταφυγίων προέρχεται από φυσικά υλικά της περιοχής.

  Σύμφωνα με το Makhno Studio, «η αρχιτεκτονική είναι η συνέχεια του τοπίου και η ενσάρκωση των φυσικών μορφών, γιαυτό τα κτήρια δεν φαίνονται καθόλου αστικά, αλλά μάλλον σαν μια φουτουριστική σπηλιά ή ένας βράχος λαξευμένος από τους ανέμους».

  Περιγραφόμενοι ως ζωντανοί τοίχοι, η μορφή των τοίχων δίνει έναν εγγενή χαρακτήρα στα σπίτια. Να σημειωθεί πως τα κτήρια είναι κατασκευασμένα από σκυρόδεμα καυσόξυλων, ένα ελαφρύ οικολογικό απόλυτο με πρόσμειξη φλοιού κάνναβης.

  «Αυτό το υλικό έχει εξαιρετική ηχομόνωση και θερμομόνωση, εξαιρετική υγροσκοπικότητα, αποτρέπει την εμφάνιση τρωκτικών, εντόμων και μούχλας και σβήνει την επιβλαβή ακτινοβολία», δήλωσε το Makhno Studio. «Χάρη στα υλικά, τους συνδυασμούς τους και τις ιδιαίτερες αρχιτεκτονικές τεχνικές, το σπίτι μοιάζει να αναπνέει, ανταλλάσσοντας αέρα με τον περιβάλλοντα χώρο».

  Gnizdo Houses
  Gnizdo Houses
  Gnizdo Houses
  Gnizdo Houses

  Μέσα στα σχέδια είναι το εξωτερικό του κτηρίου να φινιριστεί με κάλυμμα καλαμιού. Αυτό θα προσθέσει ακόμα πιο φυσικό έλεγχο του κλίματος, όπως εξηγεί το αρχιτεκτονικό στούντιο. Βεβαίως συνδυάζοντας έτσι τα παραδοσιακά στοιχεία και το DNA της ουκρανικής αρχιτεκτονικής με την τρίτη χιλιετία.

  «Σαν μια καλύβα από το μέλλον, το έργο εκσυγχρονίζει την παράδοση και θέτει το διάνυσμα για μια νέα αρχιτεκτονική των προαστίων», συνέχισαν οι αρχιτέκτονες.

  Το εσωτερικό των σπιτιών μοιάζει πιο ενδιαφέρον, καθώς συμπεριφέρονται ακριβώς σαν μια λεία σπηλιά, σύμφωνα με τους αρχιτέκτονες, «είναι μια λειτουργική ομορφιά».

  Κατά την είσοδό τους στο σπίτι, οι ιδιοκτήτες καλωσορίζονται από μια ευρύχωρη αίθουσα με τζάκι. Ενώ ένας τεράστιος καναπές βρίσκεται στη μία πλευρά, υπάρχει ένα οικογενειακό τραπέζι από χυτό σκυρόδεμα με τις ίδιες καρέκλες και sur mesure designed λάμπες στην άλλη. Το στούντιο δεν έμεινε σε αυτό, σχεδίασε πανοραμικά παράθυρα στον κήπο, ξύλινα δοκάρια και οροφή, προσθέτοντας την αίσθηση της παρουσίας της φύσης ακόμα και εδώ, μέσα στο κτήριο.

  Η είσοδος στεφανώνεται με το ύψους δύο μέτρων γλυπτό τέχνης DIDO, κατασκευασμένο στο εργαστήριο του στούντιο. Σύμφωνα με το στούντιο, «είναι ένα τοτέμ και φυλαχτό του σπιτιού που εναρμονίζει τον χώρο και τον προστατεύει από την ατυχία και τη θλίψη».

  «Δώστε προσοχή στον τοίχο δίπλα στο μεγάλο κρεβάτι. Φανταστείτε, αυτές είναι πραγματικές ρίζες δέντρων καλυμμένες με πηλό», συνεχίζουν γελώντας οι αρχιτέκτονες.

  Λόγω της φύσης των υλικών, το εσωτερικό δημιουργεί μια μυστηριώδη θαλπωρή και έχει ευεργετική επίδραση ακόμη και στα επίπεδα υγρασίας του αέρα στο δωμάτιο, καθαρίζοντας και φιλτράροντάς τον.

  «Εξάλλου, είναι όμορφο – οι καμπύλες των ριζών παίζουν με τις ακτίνες του φυσικού ή σχεδιαστικού φωτός, δημιουργώντας συναρπαστικά μοτίβα παρόμοια με όνειρα και όνειρα», εξήγησε το στούντιο.

  Τα δωμάτια των παιδιών είναι εξαιρετικά φωτεινά και ευρύχωρα. Κάτω από το ταβάνι, οι θρυλικές λάμπες Khmara, σχεδιασμένες από τον Makhno, γίνονται ένα ονειρικό χαρακτηριστικό και ένα αντικείμενο τέχνης ταυτόχρονα.

  Η ξύλινη επιτραπέζια επιφάνεια κοντά στο παράθυρο και οι καρέκλες Elephant από το Makhno Studio εξυπηρετούν τα παιδιά στις δημιουργικές τους δραστηριότητες.

  «Το Gnizdo Houses είναι το όραμά μας για ένα σύγχρονο ουκρανικό σπίτι στην ύπαιθρο. Φυσικότητα, οικολογική συμβατότητα, πίστη στις σοφές παραδόσεις της αγροτικής αρχιτεκτονικής, φουτουριστικό όραμα και καλλιτεχνικό περιβάλλον – ό,τι πρέπει για ένα διάλειμμα από τη φασαρία της πόλης».

  Μια άνετη οικογενειακή φωλιά, όπου θέλεις να επιστρέψεις, θα προσθέσουμε εμείς.

  Gnizdo Houses
  Gnizdo Houses
  Gnizdo Houses
  Gnizdo Houses

  //

  https://makhnostudio.com/

  ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

  Micro to the Max: Μπορεί μία κατοικία «τρύπα» 35 τετραγωνικών στο κέντρο της Αθήνας να μοιάζει με έργο τέχνης;

  Floating House: Μια βραβευμένη παραθεριστική κατοικία στην Πύλο

  Δεκαετίες ιστορίας σε ένα διαμέρισμα  ΣΧΟΛΙΑ