• Architecture & Design

    Future Classic: Ο αρχιτέκτονας Δημήτρης Τσίγκος αποκαλύπτει…

    Ο αρχιτέκτονας, Δημήτρης Τσίγκος

    Ο αρχιτέκτονας, Δημήτρης Τσίγκος


    Λατρεύει το λευκό χρώμα, την τελειότητα των σχημάτων και τις δημιουργίες του street artist Hijack. Ίσως για αυτό τα έργα του αρχιτέκτονα Δημήτρη Τσίγκου να μοιάζουν τελικά με τολμηρά γλυπτά.

    Ποιοι αρχιτέκτονες σας επηρέασαν περισσότερο με το έργο τους ανά τα χρόνια;

    Αγαπημένοι μου παραμένουν ως σήμερα οι αξεπέραστοι Ludwig Mies van der Rohe, Le Corbusier και Antoni Gaudi.

    Ποια θεωρείτε πως είναι η μεγαλύτερη ευθύνη ενός αρχιτέκτονα σήμερα;

    Να δημιουργεί κτίρια τα οποία συνυπάρχουν αρμονικά με το περιβάλλον τους, φυσικό ή τεχνητό. Σε φυσικό περιβάλλον, το κτίριο δεν θα έπρεπε να εισβάλει στη φυσική ομορφιά με σκληρές γραμμές και τεχνητά υλικά. Γιατί αυτά δεν εναρμονίζονται με την ιθαγενή ύλη της χλωρίδας και του εδάφους. Αντίστοιχα, σε αστικό περιβάλλοντα χώρο, από σεβασμό στην κοινή αισθητική, θα έπρεπε το κτίριο να φέρει τον ήδη υπάρχοντα χαρακτήρα, υλικών και μορφών.

    Πόσο σημαντικός είναι για εσάς ο eco-conscious χαρακτήρας της sustainable αρχιτεκτονικής;

    Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία πως η κάθε δραστηριότητα του ανθρώπου στον πλανήτη πρέπει να εμπεριέχει σεβασμό προς αυτόν. Ως μεγάλος φυσιολάτρης, χαίρομαι ιδιαίτερα με το πλέον απολύτως δεδομένο: οι μελέτες για κάθε πρότζεκτ πρέπει να πληρούν προδιαγραφές αειφόρου ανάπτυξης. Μη ξεχνάμε επίσης πως το αρχιτεκτονικό sustainability έχει εκτός από περιβαλλοντικές, και προεκτάσεις στην τοπική οικονομία, αλλά και κοινωνικές, όπως και αισθητικές. Σκεφτείτε, ως απλό παράδειγμα, τη χρήση τοπικών έναντι εξωτικών υλικών (με ενεργοβόρες μεταφορές). Είναι υγιής και αρμονικός συνδυασμός το να προτιμήσει ο αρχιτέκτονας να ενισχύσει την τοπική οικονομία, εντάσσοντας ταυτόχρονα το έργο του αισθητικά στον περιβάλλοντα χώρο.

    Και στον δικό σας περιβάλλοντα χώρο, η έμπνευση από που προήλθε;

    Από τον πατέρα μου, έναν πολιτικό μηχανικό με υψηλή αισθητική και ηθική (αυτά τα δύο, άλλωστε, είναι ταυτόσημα σε πολλά επίπεδα για εμένα). Θυμάμαι, πιτσιρίκος, είχα φτιάξει μια μικρή γειτονιά, υπό κλίμακα, στην αυλή του εξοχικού μας.

    Ποιο έργο σας θεωρείτε τον ακρογωνιαίο λίθο της αρχιτεκτονικής σας υπογραφής;

    Είμαι περήφανος, για να είμαι ειλικρινής, για όλες τις δημιουργίες της Omni View. Ως πατέρας κάθε πρότζεκτ, μου είναι αδύνατον να ξεχωρίσω κάποιο από τα παιδιά μου. Ταυτόχρονα όμως, θεωρώ πως κάθε μέρα μαθαίνω. Αν τρεις λέξεις με χαρακτηρίζουν, τότε είναι οι: seize the day. Αντιμετωπίζω πια τα ολοκληρωμένα έργα ως μια ευκαιρία ενδοσκόπησης και αυτοκριτικής, με στόχο να βελτιωθώ προσωπικά.

    Τι συνιστά πλέον πολυτέλεια, όταν μιλάμε για αρχιτεκτονική;

    Δεν είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζουμε στερεοτυπικά. Η αναμενόμενη απάντηση είναι η επιλογή πολυτελών υλικών. Όμως, στην Omni View, πρεσβεύουμε μια άλλου είδους πολυτέλεια, η οποία γίνεται όλο και πιο κατανοητή από τους πελάτες και τους developers. Αυτή που προκύπτει από την ψυχική ανάταση που δημιουργεί στον άνθρωπο η υπερβατική γεωμετρία, η κλίμακα, η έκφραση μέσω των αναλογιών. Τι θα θεωρούσατε πιο πολυτελές: το σαλόνι μιας βίλας με ένα εντυπωσιακό μάρμαρο ή ένα σαλόνι με 6 μέτρα εσωτερικά ύψος; Από αυτό το απλό παράδειγμα, είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι η δύναμη της αρχιτεκτονικής γεωμετρίας θα είναι πάντα ο καθοριστικός παράγοντας.

    Πώς θα θέλατε ιδανικά να έχετε ολοκληρώσει το έργο σας, ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές; Πού θα θέλατε να βρίσκεστε, αρχιτεκτονικά πάντα μιλώντας, σε σαράντα χρόνια από σήμερα;

    Θα ήθελα να δημιουργήσουμε ένα ολοκληρωμένο portfolio από έργα elevated από τη χαρά της αρχιτεκτονικής προηγμένης γεωμετρίας, που όμως, ταυτόχρονα, θα σέβονται την ανθρώπινη κλίμακα και το αισθητικό και πολιτισμικό περιβάλλον. Στοχεύουμε ήδη προς ένα αποτέλεσμα λιγότερο φουτουριστικό και πιο future classic.

    https://www.omniview.com



    ΣΧΟΛΙΑ