Architecture & Design

Από τη Σίφνο με αγάπη: Η εξοχική κατοικία Φυργάνι με την υπογραφή της AKA – APOSTOLOU COLAKIS ARCHITECTS


Τοποθετείται στο τοπίο της Σίφνου ως σύγχρονη θεμωνιά – όπως ονομάζονται τα πετρόχτιστα αγροτικά κτίσματα του νησιού – ενώ είναι μερικώς χρωματισμένη με το λουλακί χρώμα του Σιφνέικου ουρανού που ξεπερνά τα όρια του σπιτιού και “ξεχύνεται” στο περιβάλλον φυσικό τοπίο με τα αλώνια και τις ξερολιθιές.

Η μικρή εξοχική κατοικία στο Φυργάνι είναι τοποθετημένη στο τοπίο της Σίφνου, περιτριγυρισμένη από διαμορφώσεις με ξερολιθιές που αναμιγνύονται με τα εγκαταλελειμμένα πέτρινα περιγράμματα των χαρακτηριστικών αγροτικών κτισμάτων του νησιού -τις θεμωνιές– και τα αλώνια τους. Ακουμπά μαλακά στο τοπίο σαν μια σύγχρονη θεμωνιά, συνεπής με την κλίμακα και την μορφολογία των αγροτικών κτισμάτων που βρίσκονται διάσπαρτα γύρω της.

Την κατοικία συνθέτουν ουσιαστικά τρεις όγκοι: οι δύο λιθόκτιστοι των δωματίων και ο μικρός χρωματισμένος όγκος της κουζίνας που ξεπροβάλλει από την ξερολιθιά και λειτουργεί σαν άρθρωση μεταξύ των κτισμάτων και σαν πέρασμα προς τις αυλές και τα δωμάτια. Οι όγκοι έχουν τοποθετηθεί με τέτοιο τρόπο, ώστε να αξιοποιούν την ποιότητα του Σιφνέικου τοπίου, δημιουργώντας παράλληλα διαφορετικές εμπειρίες – τη θέα στη θάλασσα και στους δύο οικισμούς που διαμορφώνουν τις περιμετρικές κορυφογραμμές, τον ανατολικό ήλιο που λούζει την μεγάλη αυλή και τα δωμάτια, τη θέα στο ηλιοβασίλεμα από την μικρή αυλή, την πρόσβαση από την ήπια νότια πλευρά.

Για την κατασκευή χρησιμοποιήθηκαν βασικά υλικά της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, όπως η τοπική πέτρα, ξύλο, σοβάς, μέταλλο και λυγαριά.

Με συνολική επιφάνεια μόλις 58 τετραγωνικών, η κατοικία είναι απρόσμενα συνεκτική και περιεκτική. Ο εξοπλισμός των δωματίων είναι λιτός και ταυτόχρονα πλήρης. Τα κρεβάτια είναι κτιστά στο χρώμα των δαπέδων και οι μικρές ξύλινες γκαρνταρόμπες διαμορφώνουν την είσοδο προς τα ευρύχωρα λουτρά. Τα ξύλινα γραφεία είναι συνέχεια των κουφωμάτων που καδράρουν τις θέες και τα ελεύθερα έπιπλα περιορίζονται στα απολύτως απαραίτητα.

Τα φωτιστικά σώματα είναι minimal αισθητικής και διακριτικά, δημιουργώντας ποικίλα επίπεδα φωτισμού. Αντίστοιχα, τα δωμάτια εκμεταλλεύονται τον φυσικό αερισμό από τα περιμετρικά ανοίγματα με μία μικρή ενίσχυση δροσιάς από ανεμιστήρες οροφής. Το μεταλλικό έπιπλο της κουζίνας με τα ξύλινα ερμάρια περιέχει τον απαραίτητο εξοπλισμό, ενώ στους τοίχους οι πιατοθήκες σχεδιάστηκαν με αναφορά σε αυτές των παραδοσιακών σπιτιών.

Ο όγκος της κουζίνας επεκτείνεται ανάμεσά στους πέτρινους όγκους των δωματίων δημιουργώντας μία σκεπαστή αυλή, προστατευμένη από τους δυνατούς βόρειους ανέμους.

Ο αρνητικός χώρος μεταξύ της ξερολιθιάς και των κτισμάτων δημιουργεί την μεγάλη εξωτερική ανατολική αυλή με άπλετη θέα στο Αιγαίο. Η εναλλαγή των κλειστών, στεγασμένων και ανοιχτών χώρων, επίσης χαρακτηριστικό της κυκλαδίτικης λαϊκής αρχιτεκτονικής, εξασφαλίζει άνεση σε όλες τις κλιματικές συνθήκες.

Παραπέμποντας στους άλλοτε έγχρωμους Κυκλαδίτικους οικισμούς, τα δάπεδα των δωματίων χρωματίζονται στο λουλακί χρώμα του Σιφνέικου ουρανού που ξεπερνά τα όρια του σπιτιού και “ξεχύνεται” στις αυλές.

Η αντανακλαστική τους επιφάνεια δίνει την αίσθηση του υγρού στοιχείου σε διάλογο με την θάλασσα, και διακρίνει το ανθρωπογενές περιβάλλον από το φυσικό και αδιαμόρφωτο περιμετρικά τοπίο. Εξυπακούεται, πως το φυσικό τοπίο παραμένει άθικτο με ήπια φύτευση κοντά στην κατοικία.

//

Αρχιτεκτονικός σχεδιασμός:  AKA – APOSTOLOU COLAKIS ARCHITECTS

Φωτογραφία:  Cathy Cunliffe

Διαβάστε επίσης:

Villa Angsana στην Κέρκυρα

Θερινή κατοικία στην Αντίπαρο με την υπογραφή των 4k architects

Untold Mykonos με την υπογραφή των WIP ArchitectsΣΧΟΛΙΑ