• Architecture & Design

    «Achillios»: Μία μαγευτική εξοχική κατοικία με απεριόριστη θέα στην Τζια

    • NewsRoom


    Σε κάποιες κατοικίες πρέπει να ψάξεις πολύ και με ιδιαίτερη προσοχή για να ανακαλύψεις κάποιο κατασκευαστικό ελάττωμα, να εντοπίσεις σχεδιαστικές αστοχίες ή να βρεις ένα στοιχείο που απαιτεί η σύγχρονη πολυτελής διαβίωση να λείπει. Αυτές οι κατοικίες μπαίνουν στην κατηγορία dream house και όλοι εμείς απλώς φλερτάρουμε με το όνειρο. Σε αυτή την κατηγορία μπαίνει και η εξοχική κατοικία που σχεδίασε ο αρχιτέκτων Χρήστος Βλάχος στο Καμπί της Τζιας.

    Πέτρα και λιτές γραμμές συνθέτουν μία μαγευτική κατοικία, ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της οποίας είναι η απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων και η απόλυτη εκμετάλλευση της θέας του μαγευτικού θαλασσινού τοπίου.

    Οι μεγάλες γυάλινες επιφάνειες και οι γυάλινες «πλάτες» των τζακιών δημιουργούν το πλαίσιο θέασης του φυσικού τοπίου, έτσι η κάθε επιφάνεια γίνεται ένας διαδραστικός πίνακας που επικοινωνεί τις αέναες αλλαγές του χρόνου και του καιρού.

    Το κτίσμα που συνδιαλέγεται με τη φύση είναι το κύριο μέλημα της αρχιτεκτονικής του Χρήστου Βλάχου. Επειδή η κατοικία διακοπών οφείλει να «παράγει ξεκούραση» η χρήση φυσικών υλικών που υποστηρίζουν την αειφόρο σχεδίαση, τα οποία ενσωματώνονται τέλεια στο φυσικό τοπίο της κατοικίας, ενώ ταυτόχρονα έχουν την ελάχιστη δυνατή φθαρτότητα και κατ’ επέκταση ανάγκη συντήρησης.

    Η υιοθέτηση και προσαρμογή των παραδοσιακών δομών και τεχνικών οδηγούν προς την κατασκευαστική αυθεντικότητα, παράλληλα το χαμηλό οπτικό και περιβαλλοντικό ίχνος, ο σεβασμός στο περιβάλλον και το τοπίο, η χρήση φυσικών υλικών και η διακριτική αισθητική συμβάλουν στην δημιουργία μίας ολοκληρωμένης και ξεχωριστής κατοικίας.

    Η κατοικία, που παίζει έξυπνα με τους όγκους, αναπτύσσεται σε δύο ορόφους.

    Στο ισόγειο, βρίσκεται ο μεγάλος ενιαίος χώρος του καθιστικού και της τραπεζαρίας, η κουζίνα που επικοινωνεί και με τους δύο εξωτερικούς καθιστικούς χώρους και ένα μεγάλο υπνοδωμάτιο με γκαρνταρόμπα και μπάνιο. Τα μεγάλα ανοίγματα δημιουργούν απρόσκοπτη επικοινωνία μεταξύ των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων διαβίωσης και του γύρω θαλασσινού τοπίου.

    Στο ίδιο επίπεδο, λίγο απομονωμένη από το κύριο κτίσμα και σε σημείο με την καλύτερη θέαση, βρίσκεται η κύρια κρεβατοκάμαρα. Ο νεαρός ιδιοκτήτης επέλεξε να δώσει μία ιδιαίτερα ασυνήθιστη και ριζοσπαστική λύση, αυτήν της πλήρους ανεξαρτητοποίησής της.

    Οι ξενώνες έχουν τοποθετηθεί σε ένα χαμηλότερο επίπεδο και έχουν στην διάθεσή τους μία μικρότερων διαστάσεων πισίνα.

     

    Η βίλα Νιόβη ή Achillios, όπως ονομάστηκε αργότερα, έχει ό,τι μπορεί να απαιτήσει από την ζωή του ένας σύγχρονος και ιδιαίτερα απαιτητικός άνθρωπος. Μεγάλη πισίνα, γήπεδα τένις, μπάσκετ και ποδοσφαίρου, τραπέζι πινγκ-πονγκ, σάουνα και μεγάλη παιδική χαρά. Όλα σε άμεση επαφή με ένα υπέροχο φυσικό τοπίο.

    Στον ίδιο όρμο που κατασκευάστηκε αυτό το dream house, ο αρχιτέκτων Χρήστος Βλάχος σε συνεργασία με τον αρχιτέκτονα Δημήτρη Σακελλαρίου και τους μελετητές του studio Work in Progress, έχει κατασκευάσει άλλες τρεις βίλες, παρόμοιων προδιαγραφών, θεωρώντας ότι «Το Κατοικείν με Υψηλή Ποιότητα στην Κατοικία Διακοπών είναι η υπέρβαση των αντικειμενικών κριτηρίων της ποιοτικής κατοίκησης».

     

    Έργο: Achillios
    Αρχιτεκτονική μελέτη, επίβλεψη και κατασκευή: Χρήστος Βλάχος
    Αρχιτέκτονες: Δημήτρης Σακελλαρίου, WIP architects
    Πολιτικοί μηχανικοί: Μενάγιας Ηλίας, Μενάγια Κατερίνα, Μενάγια Λήντα
    Η/Μ Μηχανικός: Μουμούρης Θεόδωρος
    Τοπογράφος: Γεωργόπουλος Γιάννης
    Interior Design: Ηώ Θεοφίλου
    Εμβαδόν κτιρίου: 500 τ.μ.
    Εμβαδόν οικοπέδου: 5.000 τ.μ.
    Διαμορφωμένες Αυλές: 600 τ.μ.
    Πισίνες: 150 + 50 τ.μ.
    Περιοχή: Κέα, Κυκλάδες

    ΠΗΓΗ: kea-estate.gr

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μια παραμυθένια κατοικία στην Προβηγκία σχεδιασμένη από τον διακοσμητή των δισεκατομμυριούχων (11 pics)

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αναμόρφωση πέτρινης κατοικίας στο Λεύκτρο Δυτικής Μάνης (17 pics)

     



    ΣΧΟΛΙΑ